Informace o studijním programu

« Zpět
Fakulta Fakulta technologická (FT)
Studijní program Technologie a hodnocení potravin (B0721A210002)
Studijní obor / Specializace Technologie potravin (T19001/TP - 2019)
Stupeň získané kvalifikace Bakalářský
Forma studia Prezenční
Standardní doba studia 3 roky
Počet ECTS kreditů 180
Udělovaná kvalifikace Bakalář (0)
Přístup k dalšímu studiu Magisterský studijní program  
Způsob ukončení Státní závěrečná zkouška
Studijní a zkušební řád URL
Fakultní koordinátor nespecifikováno
Klíčové studijní výstupy Ve tříletém studijním programu Technologie a hodnocení potravin jsou vychováváni odborníci pro technické, technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, v podnicích veřejného (společného) stravování, pro obchodní organizace a státní správu. Cílem studia je poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti obecné, anorganické, organické, analytické, fyzikální chemie, biochemie a mikrobiologie. V oblasti potravinářství je kladen důraz na znalost vlastností surovin potravinářských výrob, výrobních postupů jednotlivých potravinářských komodit, chemickou, mikrobiologickou, fyzikální i senzorickou analýzu potravin a hodnocení kvality a bezpečnosti finálních výrobků. Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.
Specifické požadavky pro přijetí Doložení zákonem požadovaného vzdělání, žádné další požadavky.
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání
Kvalifikační požadavky a předpisy Ukončené středoškolské vzdělání s maturitou
Profil programu akademický
Podmínky pokračování studia Podmínkou pro postup do druhého ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů.(nezapočítávají se kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia). Podmínkou pro postup do třetího ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 60 kreditů za celé studium, z toho minimálně 30 kreditů za 2. ročník (do kreditů za 2. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínkou pro postup do čtvrtého (rozvolněného) ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 120 kreditů za celé studium z toho minimálně 30 kreditů za 3. ročník (do kreditů za 3. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínky definuje vnitřní norma FT: "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z: https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/
Profesní profily absolventů s příklady Absolventi studijního programu Technologie a hodnocení potravin disponují základními znalostmi z oblasti produkce potravinářských surovin, jejich složení, vlastností a faktorů ovlivňujících výrobu potravin. Absolventi mají odpovídající znalosti chemických a mikrobiologických procesů, které probíhají jak v surovinách pro výrobu potravin, tak zejména v průběhu výroby a následného skladování produktů. Absolventi jsou schopni hodnotit kvalitu a bezpečnost surovin a finálních výrobků produktů v průběhu celé doby použitelnosti, resp. doby minimální trvanlivosti, a to chemickými, mikrobiologickými, fyzikálními metodami a metodami senzorické analýzy. Mají znalosti z oblasti výživy člověka a jsou schopni zhodnotit aktuální stravovací zvyklosti konzumenta ve vztahu k zásadám správné výživy. U specializace Technologie potravin prokazují absolventi rozšířené kompetence v oblasti výroby jednotlivých druhů potravin, hodnocení jejich jakosti po výrobě i v průběhu skladování.
Garant oboru / specializace Gál Robert, Ing. Ph.D.
1. ročník 2. ročník 3. ročník Neuvedený ročník
Zimní Letní Zimní Letní Zimní Letní Zimní Letní
TUCH/TP1SC (1)
TUACHP/TP1ZB (3)
AUM/TP1SM (1)
TUFMI/TP1SF (2)
AUM/TP1M1 (5)
TUTP/TP1PS (3)
TUTP/TP1S1 (1)
TUIOZP/TP1ZT (3)
FT/TP1AS (1)
TUTP/TP1PR (3)
TUCH/TP1OA (4)
TUTP/TP1ZZ (4)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 31
Z následující nabídky předmětů si student může volit nad rámec svých studijních povinností.
TUCH/TP1RC (2)
AUM/TP1RM (2)
TUFMI/TP2F1 (5)
TUTP/TP2ZA (2)
TUACHP/TP2LB (2)
AUM/TP2M2 (6)
TUACHP/TP2UB (4)
TUCH/TP2O1 (4)
TUTP/TP2S2 (1)
TUCH/TP2LA (3)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 27
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 3
CJV/TP2AC (2)
CJV/TP2AA (2)
CJV/TP2AB (2)
TUCH/TP2RO (2)
TUFMI/TP2EF (2)
TUIOZP/TP3B1 (4)
TUCH/TP3LO (3)
TUACHP/TP3CP (4)
TUIOZP/TP3LA (3)
TUIOZP/TP3MB (6)
TUIOZP/TP3AC (4)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 24
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 6
CJV/TP3AA (2)
CJV/TP3AC (2)
TUFMI/TP3ZB (3)
CJV/TP3AB (2)
TUFMI/TP3E2 (2)
TUTP/TP4T1 (6)
TUIOZP/TP4LB (2)
TUTP/TP4VK (2)
TUTP/TP4T2 (6)
TUFMI/TP4FC (6)
TUIOZP/TP4CY (5)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 27
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 3
CJV/TP4AC (2)
MUPE/TP2PA (2)
CJV/TP4AA (2)
TUACHP/TP4ZU (5)
CJV/TP4AB (2)
TUIOZP/TP4B2 (4)
TUIOZP/TP4BM (5)
TUFMI/TP4ZS (4)
TUTP/TP5R1 (3)
TUTP/TP5T3 (5)
TUTP/TP5PR (2)
TUTP/TP5T4 (5)
TUIOZP/TP5PM (5)
TUTP/TP5L1 (2)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 22
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 8
CJV/TP5AB (2)
CJV/TP5AC (2)
CJV/TP5AA (2)
TUIOZP/TP5TM (4)
TUTP/TP6T5 (5)
TUTP/TP6T6 (5)
TUACHP/TP6AN (6)
TUACHP/TP6HV (4)
TUTP/TP6CT (2)
TUTP/TZPRP (0)
TUTP/TZPZP (0)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 22
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 8
TUTP/TZAPO (0)
TUTP/TZKBP (0)
TUTP/TZVYZ (0)
TUTP/TZPMB (0)
TUFMI/TP6RP (4)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 0
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 30
MUTV/PSATE (1)
MUTV/PSAIC (1)
MUTV/PSABA (1)
MUTV/PSACY (1)
MUTV/PSAAE (1)
MUTV/PSATW (1)
MUTV/PSATK (1)
MUTV/PSAHO (1)
MUTV/PSAKL (1)
MUTV/PSALZ (1)
MUTV/PSAVO (1)
MUTV/PSAPF (1)
MUTV/PSAGO (1)
MUTV/PSAKE (1)
MUTV/PSABD (1)
MUTV/PSATI (1)
MUTV/PSABX (1)
MUTV/PSAFL (1)
MUTV/PSAPL (1)
MUTV/PSASB (1)
MUTV/PSASK (1)
MUTV/PSAZT (1)
MUTV/PSALT (1)
MUTV/PSAIL (1)
MUTV/PSAAI (1)
MUTV/PSAKP (1)
MUTV/PSAST (1)
MUTV/PSAAF (1)
MUTV/PSASQ (1)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 0
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 30
MUTV/PSAVK (1)
Celkem 60 kreditů Celkem 60 kreditů Celkem 60 kreditů Celkem 60 kreditů
Celkem 180 kreditů