|
Vyučující
|
-
Riemel Jakub, Ing.
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Úlohy potravinářské mikrobiologie. Morfologie mikroorganizmů. - Potravinářsky významné bakterie a viry. - Potravinářsky významné kvasinky a plísně. - Vliv faktorů vnějšího prostředí a potravin na jejich mikrobiologickou jakost. - Metabolizmus mikroorganizmů ve vztahu k potravinářským technologiím. - Metody stanovení mikroorganizmů a jejich produktů v potravinách. - Indikátorové mikroorganizmy využívané při zkoumání potravin. - Onemocnění mikrobiálního původu způsobená potravinami. - Mikrobiální kultury v potravinářském průmyslu. Probiotika a funkční potraviny. - Geneticky modifikované organizmy v potravinářských technologiích. - Mikrobiologie mléka, nefermentovaných a fermentovaných mléčných výrobků a sýrů. - Mikrobiologie masa a masných produktů, drůbeže, ryb, vajec a vaječných produktů. - Mikrobiologie potravin rostlinného původu (obiloviny, pekárenské a cukrářské výrobky, oleje a tuky). - Mikrobiologie ostatních potravin a surovin (ovoce a zelenina, nápoje, lahůdky, polotovary, hotové pokrmy).
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování, Týmová práce
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti obecné mikrobiologie. |
| Znalosti obecné mikrobiologie. |
| Výsledky učení |
|---|
| popsat rozdíly mezi prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganizmy vyskytujícími se v potravinách |
| popsat rozdíly mezi prokaryotickými a eukaryotickými mikroorganizmy vyskytujícími se v potravinách |
| vyjmenovat nejvýznamější bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách |
| vyjmenovat nejvýznamější bakterie, kvasinky a plísně vyskytující se v potravinách |
| vyjmenovat a charakterizovat nejvýznamnější mikroorganizmy a parazity způsobující onemocnění z potravin |
| vyjmenovat a charakterizovat nejvýznamnější mikroorganizmy a parazity způsobující onemocnění z potravin |
| vyjmenovat faktory ovlivňující přítomnost a přežívání mikroorganizmů v potravinách |
| vyjmenovat faktory ovlivňující přítomnost a přežívání mikroorganizmů v potravinách |
| vysvětlit rozdíly mezi alimentárními infekcemi a intoxikacemi |
| vysvětlit rozdíly mezi alimentárními infekcemi a intoxikacemi |
| Odborné dovednosti |
|---|
| realizovat použití norem (ISO, ISO EN, ČSN) pro stanovení vybraných indikátorových mikroorganizmů v potravinách |
| realizovat použití norem (ISO, ISO EN, ČSN) pro stanovení vybraných indikátorových mikroorganizmů v potravinách |
| využívat selektivní a selektivně diagnostická kultivační média pro indikátorové mikroorganizmy |
| využívat selektivní a selektivně diagnostická kultivační média pro indikátorové mikroorganizmy |
| navrhnout postup mikrobiologické analýzy potravin |
| navrhnout postup mikrobiologické analýzy potravin |
| mikrobiologicky zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin |
| mikrobiologicky zhodnotit potraviny a suroviny pro výrobu potravin |
| poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin |
| poukázat na základní mikrobiologická rizika ohrožující bezpečnost potravin |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Laborování |
| Laborování |
| Exkurze |
| Týmová práce |
| Týmová práce |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Známkou |
| Známkou |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
ADAMS, M.R. Food Microbiology. Cambridge: RSC Publishing, 2008. ISBN 978-0-85404-284-5.
-
GÖRNER, F., VALÍK, L. Aplikovaná mikrobiológia poživatín. Bratislava: Malé centrum, 2004. ISBN 80-967064-9-7.
-
ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
-
RAY, B., BHUNIA, A. Fundamental Food Microbiology. 5th Ed.. Boca Raton: CRS Press, 2014. ISBN 978-1-4665-6443-5.
-
ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.
-
VLKOVÁ, E., RADA, V., KILLER, J. Potravinářská mikrobiologie. Praha: ČZU v Praze, 2011. ISBN 978-80-213-1988-2.
|