Předmět: Řízení bezpečnosti potravin I

« Zpět
Název předmětu Řízení bezpečnosti potravin I
Kód předmětu TUTP/TP5R1
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
  • Šiška Ladislav, MVDr.
Obsah předmětu
1. Bezpečnost potravin legislativní podklady, terminologie. 2. Biologické nebezpečí v potravinách I - popis, výskyt, možnosti detekce. 3. Biologické nebezpečí v potravinách II - škůdci. 4. Chemická nebezpečí v potravinách I - klasifikace, možnosti detekce, vektory kontaminace v potravinovém řetězci. 5. Chemická nebezpečí v potravinách II - klasifikace, možnosti detekce, vektory kontaminace v potravinovém řetězci. 6. Fyzikální nebezpečí v potravinách - popis, výskyt, možnost detekce. 7. Alergeny v potravinách - klasifikace, legislativní rámec, možnosti detekce. 8. Křížová kontaminace v potravinách. 9. Systém rychlého varování, systém stahování nebezpečných výrobků z trhu. 10. HACCP systém. 11. Inspekční standard BRC, International Food Standard IFS - základní principy. 12. Systém managementu kvality ISO 9001. 13. Systém managementu bezpečnosti potravin ISO 22000 - základní principy. 14. Schéma FSSC 22000.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zkoušku - 90 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti obecné mikrobiologie, epidemiologie a hygieny.
Znalosti obecné mikrobiologie, epidemiologie a hygieny.
Výsledky učení
Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin.
Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin.
Charakterizovat a blíže popsat biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v potravinách.
Charakterizovat a blíže popsat biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v potravinách.
Vyjmenovat alergeny podléhající povinnosti deklarace na obalu potravin.
Vyjmenovat alergeny podléhající povinnosti deklarace na obalu potravin.
Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu.
Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu.
Znát jednotlivé inspekční standardy a ISO normy používané v potravinářském průmyslu.
Znát jednotlivé inspekční standardy a ISO normy používané v potravinářském průmyslu.
Odborné dovednosti
Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření.
Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření.
Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí.
Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Exkurze
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Exkurze
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Exkurze
Exkurze
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Známkou
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Doporučená literatura
  • ISO 22000:2005 Systém managementu bezpečnosti potravin ? Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci.
  • ISO 9001:2015 Systém managementu kvality.
  • MOTARJEMI, M., LELIEVELD, H. Food Safety Management.. Academic Press, 2014. ISBN 978-0-12-381504-0.
  • Petersen, B., Nüssel, M., Hamer, M. Quality and Risk Management in Agri-Food Chains. Wageningen Pers., 2014. ISBN 978-9-08686-236-8.
  • TREMLOVÁ, B., JAVŮRKOVÁ, Z. Řízení kvality a bezpečnosti potravin.. Brno: VFU, 2014. ISBN 978-80-7305-6858.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr