|
Vyučující
|
-
Máčalová Daniela, Ing.
-
Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
-
Huňová Ivana, Ing.
-
Píšová Pavlína, Ing.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Úvod, historie mikrobiologie. Metody studia mikroorganismů. 2. Základní charakteristika virů, viroidů a prionů a buněčných domén Bacteria, Archaea a Eukarya. 3. Růst a množení mikroorganismů, příjem živin, kultivace mikrobů. 4. Vliv vnějšího prostředí na mikroorganismy (fyzikální, chemické a biologické faktory). 5. Metabolismus mikroorganismů I - způsoby získávání energie (katabolismus). 6. Metabolismus mikroorganismů II - biosyntetické dráhy (anabolismus). 7. Molekulární mechanismy v bakteriálních buňkách (základní procesy) a jejich regulace. 8. Genetické základy proměnlivosti bakterií (základní procesy). 9. Viry a priony. 10. Taxonomie bakterií a přehled významných skupin bakterií. 11. Přehled významných hub - mikroskopických plísní a kvasinek. 12. Přehled hygienicky významných prvoků. 13. Epidemiologie a patogeneze mikrobiálních nákaz. Základy imunologie. 14. Ekologie mikroorganismů, koloběh prvků. Mikroorganismy vod a půd, mikrobiologická kontrola vod.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Pozorování, Laborování, Týmová práce
- Účast na výuce
- 84 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 46 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti základů biologie, včetně laboratorních cvičení. |
| Znalosti základů biologie, včetně laboratorních cvičení. |
| Výsledky učení |
|---|
| Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganismů - bakterií, archaeí a eukaryotických mikroorganismů (kvasinek, vláknitých mikroskopických plísní a prvoků) |
| Popsat základní vlastnosti významných skupin mikroorganismů - bakterií, archaeí a eukaryotických mikroorganismů (kvasinek, vláknitých mikroskopických plísní a prvoků) |
| Vyjmenovat faktory prostředí působící na mikroorganismy včetně lidmi používaných protimikrobních látek a fyzikálních faktorů |
| Vyjmenovat faktory prostředí působící na mikroorganismy včetně lidmi používaných protimikrobních látek a fyzikálních faktorů |
| Popsat základní metabolické vlastnosti bakterií i dalších mikrobiálních skupin |
| Popsat základní metabolické vlastnosti bakterií i dalších mikrobiálních skupin |
| Popsat základní molekulárně biologické mechanismy fungování bakteriálních buněk (replikace, transkripce, translace) a na nich založené regulace bakteriálních metabolických dějů |
| Popsat základní molekulárně biologické mechanismy fungování bakteriálních buněk (replikace, transkripce, translace) a na nich založené regulace bakteriálních metabolických dějů |
| Vyjmenovat nejvýznamnější zástupce mikrobiálních skupin |
| Vyjmenovat nejvýznamnější zástupce mikrobiálních skupin |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Osvojit si základní metody mikrobiologické práce včetně zásad bezpečnosti práce |
| Osvojit si základní metody mikrobiologické práce včetně zásad bezpečnosti práce |
| Osvojit si a provádět základní metody kultivace nejběžnějších mikroorganismů |
| Osvojit si a provádět základní metody kultivace nejběžnějších mikroorganismů |
| Provést bakteriologický rozbor pitné vody |
| Provést bakteriologický rozbor pitné vody |
| Osvojit si kultivační sledování základních vlastností kultivovatelných mikroorganismů |
| Osvojit si kultivační sledování základních vlastností kultivovatelných mikroorganismů |
| Ověřit protimikrobní účinky látek |
| Ověřit protimikrobní účinky látek |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Laborování |
| Laborování |
| Pozorování |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Pozorování |
| Týmová práce |
| Týmová práce |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Známkou |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
Buňková, L., Doležalová, M. Obecná mikrobiologie. UTB ve Zlíně, 2010.
-
HOGG S. Essential Microbiology. John Wiley & Sons Ltd, Chichester, UK, 2005. ISBN 0 471 49753 3.
-
NĚMEC M., MATOULKOVÁ, D. Základy obecné mikrobiologie. Brno: MU Brno, 2015. ISBN 8-80-210-7923-6.
-
RŮŽIČKA, J. Elektronické studijní materiály předmětu Obecná mikrobiologie. 2015.
-
RŮŽIČKA, J. Mikrobiologická cvičení. Skriptum UTB Zlín, 2001. ISBN 8073180170.
-
Šilhánková, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. 2. vyd., ve VP 1. vyd. Praha : Victoria Publishing, 1995. ISBN 8085605716.
|