Fakulta | Fakulta technologická (FT) |
---|---|
Studijní program | Technologie a hodnocení potravin (B0721A210002) |
Studijní obor / Specializace | Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie (T19004/PB - 2019) |
Stupeň získané kvalifikace | Bakalářský |
Forma studia | Prezenční |
Standardní doba studia | 3 roky |
Počet ECTS kreditů | 180 |
Udělovaná kvalifikace | Bakalář (0) |
Přístup k dalšímu studiu | Magisterský studijní program |
Způsob ukončení | Státní závěrečná zkouška |
Studijní a zkušební řád | URL |
Fakultní koordinátor | nespecifikováno |
Klíčové studijní výstupy | Ve tříletém studijním programu Technologie a hodnocení potravin jsou vychováváni odborníci pro technické, technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, v podnicích veřejného (společného) stravování, pro obchodní organizace a státní správu. Cílem studia je poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti obecné, anorganické, organické, analytické, fyzikální chemie, biochemie a mikrobiologie. V oblasti potravinářství je kladen důraz na znalost vlastností surovin potravinářských výrob, výrobních postupů jednotlivých potravinářských komodit, chemickou, mikrobiologickou, fyzikální i senzorickou analýzu potravin a hodnocení kvality a bezpečnosti finálních výrobků. Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou. |
Specifické požadavky pro přijetí | Doložení zákonem požadovaného vzdělání, žádné další požadavky. |
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání | Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání |
Kvalifikační požadavky a předpisy | Ukončené středoškolské vzdělání s maturitou. |
Profil programu | akademický |
Podmínky pokračování studia | Podmínkou pro postup do druhého ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů.(nezapočítávají se kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia). Podmínkou pro postup do třetího ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 60 kreditů za celé studium, z toho minimálně 30 kreditů za 2. ročník (do kreditů za 2. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínkou pro postup do čtvrtého (rozvolněného) ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 120 kreditů za celé studium z toho minimálně 30 kreditů za 3. ročník (do kreditů za 3. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínky definuje vnitřní norma FT: "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z: https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/ |
Profesní profily absolventů s příklady | Absolventi studijního programu Technologie a hodnocení potravin disponují základními znalostmi z oblasti produkce potravinářských surovin, jejich složení, vlastností a faktorů ovlivňujících výrobu potravin. Absolventi mají odpovídající znalosti chemických a mikrobiologických procesů, které probíhají jak v surovinách pro výrobu potravin, tak zejména v průběhu výroby a následného skladování produktů. Absolventi jsou schopni hodnotit kvalitu a bezpečnost surovin a finálních výrobků produktů v průběhu celé doby použitelnosti, resp. doby minimální trvanlivosti, a to chemickými, mikrobiologickými, fyzikálními metodami a metodami senzorické analýzy. U specializace Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie,mají absolventi rozšířené kompetence v oblasti mikrobiologické analýzy potravin,schopnosti predikce změny jakosti a bezpečnosti a bezpečnosti potravin a také v segmentu výroby mikrobiologických (např. čistých mlékařských kultur, starterových kultur aj.)a enzymatických preparátů |
Garant oboru / specializace | Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D. |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
FT/TP1AS | Adaptační seminář | 1 | Zp | 0+0+7S | 1 | Zimní | |
AUM/TP1SM | Seminář z matematiky | 1 | Zp | 0+0+16S | 1 | Zimní | |
TUCH/TP1SC | Seminář z chemie | 1 | Zp | 0+0+16S | 1 | Zimní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUIOZP/TP1ZT | Základy toxikol. a ochrany živ.prostředí | 3 | Klz | 2+0+1 | 1 | Zimní | |
TUIOZP/TP1OS | Oborový seminář | 2 | Zp | 0+0+1 | 1 | Zimní | |
AUM/TP1M1 | Matematika I | 5 | Zk+ | 0+0+4 | 1 | Zimní | |
TUFMI/TP1SF | Seminář z fyziky | 2 | Zp | 0+0+2 | 1 | Zimní | |
TUACHP/TP1ZB | Základy biologie | 3 | Zk+ | 2+0+1 | 1 | Zimní | |
TUTP/TP1PS | Produkce potravinářských surovin | 3 | Klz | 2+0+1 | 1 | Zimní | |
TUTP/TP1ZZ | Základy zbožíznalství potravin | 4 | Zk+ | 2+1+1 | 1 | Zimní | |
TUIOZP/TP1PL | Základy práce v biotechnol. laboratořích | 3 | Klz | 0+2+0 | 1 | Zimní | |
TUCH/TP1OA | Obecná a anorganická chemie | 4 | Zk+ | 2+0+2 | 1 | Zimní | |
TUCH/TP2LA | Laboratoř anorganické chemie | 3 | Klz | 0+3+0 | 1 | Letní | |
TUACHP/TP2LB | Laboratoř biologie | 2 | Zp | 0+2+0 | 1 | Letní | |
TUACHP/TP2UB | Úvod do biotechnologií | 4 | Klz | 1+2+1 | 1 | Letní | |
TUCH/TP2O1 | Organická chemie I | 4 | Zk+ | 2+0+2 | 1 | Letní | Předmět je nabízen přijíždějícím studentům |
AUM/TP2M2 | Matematika II | 6 | Zk+ | 0+0+4 | 1 | Letní | |
TUFMI/TP2F1 | Fyzika I | 5 | Zk+ | 2+0+2 | 1 | Letní | |
TUTP/TP2ZA | Základy senzorické analýzy | 2 | Klz | 1+1+0 | 1 | Letní | |
TUACHP/TP3CP | Chemie potravin | 4 | Zk+ | 2+0+1 | 2 | Zimní | |
TUIOZP/TP3LA | Laboratoř analytické chemie | 3 | Klz | 0+3+0 | 2 | Zimní | |
TUCH/TP3LO | Laboratoř organické chemie | 3 | Klz | 0+3+0 | 2 | Zimní | |
TUIOZP/TP3AC | Analytická chemie | 4 | Zk+ | 2+0+2 | 2 | Zimní | |
TUIOZP/TP3MB | Obecná mikrobiologie | 6 | Zk+ | 2+2+2 | 2 | Zimní | |
TUIOZP/TP3B1 | Biochemie I | 4 | Zk+ | 2+0+2 | 2 | Zimní | |
TUIOZP/TP4IT | Informační technolog. v biotechnologiích | 2 | Klz | 0+2+0 | 2 | Letní | |
TUIOZP/TP4B2 | Biochemie II | 4 | Zk | 2+0+0 | 2 | Letní | Předmět je nabízen přijíždějícím studentům |
TUIOZP/TP4MB | Molekulární biologie | 6 | Zk+ | 2+2+1 | 2 | Letní | |
TUIOZP/TP4BM | Bioanalytické metody | 5 | Zk+ | 2+1+1 | 2 | Letní | |
TUIOZP/TP4CY | Cytologie a morfologie mikroorganismů | 5 | Zk+ | 1+2+0 | 2 | Letní | |
TUIOZP/TP4LB | Laboratoř biochemie | 2 | Klz | 0+2+0 | 2 | Letní | |
TUFMI/TP4FC | Fyzikální chemie | 6 | Zk+ | 2+1+1 | 2 | Letní | |
TUTP/TP5KB | Kvalita a bezpečnost potravin | 4 | Zk+ | 1+0+2 | 3 | Zimní | |
TUIOZP/TP5PM | Potravinářská mikrobiologie | 5 | Zk+ | 2+2+1 | 3 | Zimní | |
TUTP/TP5L1 | Legislativa v potravinářství I | 2 | Klz | 1+0+1 | 3 | Zimní | |
TUIOZP/TP5BR | Biotechnologický projekt | 3 | Zp | 0+2+0 | 3 | Zimní | |
TUTP/TP5P1 | Potravinářské technologie a biotech.I | 6 | Zk+ | 2+2+2 | 3 | Zimní | |
TUIOZP/TP5TP | Tradiční a průmyslové biotechnologie | 5 | Zk+ | 2+0+1 | 3 | Zimní | |
TUIOZP/TP5KT | Kultivační techniky a biotechn.aplikace | 5 | Zk+ | 1+1+1 | 3 | Zimní | |
TUIOZP/TP6ZR | Základy rekombinantních technologií | 5 | Zk+ | 2+0+1 | 3 | Letní | |
TUIOZP/TP6LM | Laboratoř mikrobiologie potravin | 3 | Klz | 0+3+0 | 3 | Letní | |
TUTP/TP6P2 | Potravinářské technologie a biotech.II | 6 | Zk+ | 2+2+2 | 3 | Letní | |
TUACHP/TP6AN | Analýza potravin | 6 | Zk+ | 2+3+1 | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUIOZP/TZTMB | Tradiční a moderní biotechnologie | 0 | Szv | 1+0+0 | 3 | Letní | |
TUIOZP/TZAMB | Aplikovaná mikrobiologie a biochemie | 0 | Szv | 1+0+0 | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
CJV/TP2AA | Angličtina Ia | 2 | Klz | 0+0+2 | 1 | Letní | |
CJV/TP2AC | Angličtina-Příprava na zk. Cambridge I | 2 | Klz | 0+0+2 | 1 | Letní | |
CJV/TP2AB | Angličtina Ib | 2 | Klz | 0+0+2 | 1 | Letní | |
CJV/TP3AA | Angličtina IIa | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 2 | Zimní | |
CJV/TP3AB | Angličtina IIb | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 2 | Zimní | |
CJV/TP3AC | Angličtina-Příprava na zk. Cambridge II | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 2 | Zimní | |
CJV/TP4AB | Angličtina IIIb | 2 | Klz | 0+0+2 | 2 | Letní | |
CJV/TP4AC | Angličtina-Příprava na zk. Cambridge III | 2 | Klz | 0+0+2 | 2 | Letní | |
CJV/TP4AA | Angličtina IIIa | 2 | Klz | 0+0+2 | 2 | Letní | |
CJV/TP5AC | Angličtina-Příprava na zk. Cambridge IV | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 3 | Zimní | |
CJV/TP5AB | Angličtina IVb | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 3 | Zimní | |
CJV/TP5AA | Angličtina IVa | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 3 | Zimní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MUPE/TP2PA | Podnikatelské aktivity I | 2 | Zk | 1+0+1 | 2 | Letní | |
TUTP/TP4VK | Vybrané kapitoly z epidem.a hygieny | 2 | Zk+ | 2+0+1 | 2 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUIOZP/TZAPO | Analýza potravin | 0 | Szv | 1+0+0 | 3 | Letní | |
TUIOZP/TZPTT | Potravinářské technologie | 0 | Szv | 1+0+0 | 3 | Letní | |
TUIOZP/TZKTB | Kultivační techniky a biotech. procesy | 0 | Szv | 1+0+0 | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AUM/TP1RM | Repetitorium z matematiky | 2 | Zp | 0+0+2 | 1 | Zimní | |
TUTP/TP1PR | Potravinový řetězec | 3 | Klz | 1+0+1 | 1 | Zimní | |
TUCH/TP1RC | Repetitorium z obecné a anorg.chemie | 2 | Zp | 0+0+2 | 1 | Zimní | |
TUCH/TP2RO | Repetitorium z organické chemie | 2 | Zp | 0+0+2 | 1 | Letní | |
TUFMI/TP2EF | Experimenty z fyziky I | 2 | Zp | 0+0+1 | 1 | Letní | |
TUFMI/TP3E2 | Experimenty z fyziky II | 2 | Zp | 0+0+1 | 2 | Zimní | |
TUTTTK/TP6BB | Buněčná biologie a genetika | 4 | Zk+ | 2+0+2 | 3 | Letní | |
TUIOZP/TP6EA | Environmentální aspekty biotechnologií | 4 | Zk+ | 2+0+1 | 3 | Letní | |
TUACHP/TP6HV | Hodnocení výživy | 4 | Zk+ | 1+0+2 | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MUTV/PSAIL | Sportovní aktivity - inline bruslení | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAPF | Sportovní aktivity- posilovna a fitness | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATE | Sportovní aktivity - tenis | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSACY | Sportovní aktivity - cyklistika | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSABD | Sportovní aktivity - badminton | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSALZ | Sportovní aktivity - lyžování zahraniční | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAAI | Sportovní aktivity - Aikido | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATI | Sportovní aktivity - Tai Ji Quan | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAIC | Sportovní aktivity - Indoor Cycling | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSABX | Sportovní aktivity - Thajský box | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAAE | Sportovní aktivity - aerobik | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | Předmět je nabízen přijíždějícím studentům |
MUTV/PSABA | Sportovní aktivity - basketbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAFL | Sportovní aktivity - florbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAHO | Sportovní aktivity - horolezectví | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAPL | Sportovní aktivity - plavání | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSASB | Sportovní aktivity - Sebeobrana | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSASK | Sportovní aktivity - sálová kopaná | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSASQ | Sportovní aktivity - squash | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATW | Sportovní aktivity - taekwondo | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAVO | Sportovní aktivity - volejbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAZT | Sportovní aktivity - zdravotní TV | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAKL | Sportovní aktivity - kurz letní | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAST | Sportovní aktivity - stolní tenis | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAGO | Sportovní aktivity - Golf | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATK | Sportovní aktivity - turistický kurz | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAKP | Sportovní aktivity - K2 Hiking | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSALT | Sportovní aktivity - lyžování tuzemské | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAKE | Sportovní aktivity - Kendo | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAAF | Sportovní aktivity - Americký fotbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAVK | Sportovní aktivity - vodácký kurz | 1 | Zp | 0+2+0 | - | Letní |