Informace o studijním programu

« Zpět
Fakulta Fakulta technologická (FT)
Studijní program Technologie a hodnocení potravin (B0721A210002)
Studijní obor / Specializace Chemie a analýza potravin (T19003/AP - 2019)
Stupeň získané kvalifikace Bakalářský
Forma studia Prezenční
Standardní doba studia 3 roky
Počet ECTS kreditů 180
Udělovaná kvalifikace Bakalář (0)
Přístup k dalšímu studiu Magisterský studijní program  
Způsob ukončení Státní závěrečná zkouška
Studijní a zkušební řád URL
Fakultní koordinátor nespecifikováno
Klíčové studijní výstupy Ve tříletém studijním programu Technologie a hodnocení potravin jsou vychováváni odborníci pro technické, technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, v podnicích veřejného (společného) stravování, pro obchodní organizace a státní správu. Cílem studia je poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti obecné, anorganické, organické, analytické, fyzikální chemie, biochemie a mikrobiologie. V oblasti potravinářství je kladen důraz na znalost vlastností surovin potravinářských výrob, výrobních postupů jednotlivých potravinářských komodit, chemickou, mikrobiologickou, fyzikální i senzorickou analýzu potravin a hodnocení kvality a bezpečnosti finálních výrobků. Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.
Specifické požadavky pro přijetí Doložení zákonem požadovaného vzdělání, žádné další požadavky.
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání
Kvalifikační požadavky a předpisy Ukončené středoškolské vzdělání s maturitou.
Profil programu akademický
Podmínky pokračování studia Podmínkou pro postup do druhého ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů.(nezapočítávají se kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia). Podmínkou pro postup do třetího ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 60 kreditů za celé studium, z toho minimálně 30 kreditů za 2. ročník (do kreditů za 2. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínkou pro postup do čtvrtého (rozvolněného) ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 120 kreditů za celé studium z toho minimálně 30 kreditů za 3. ročník (do kreditů za 3. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínky definuje vnitřní norma FT: "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z: https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/
Profesní profily absolventů s příklady Absolventi studijního programu Technologie a hodnocení potravin disponují základními znalostmi z oblasti produkce potravinářských surovin, jejich složení, vlastností a faktorů ovlivňujících výrobu potravin. Absolventi mají odpovídající znalosti chemických a mikrobiologických procesů, které probíhají jak v surovinách pro výrobu potravin, tak zejména v průběhu výroby a následného skladování produktů. Absolventi jsou schopni hodnotit kvalitu a bezpečnost surovin a finálních výrobků produktů v průběhu celé doby použitelnosti, resp. doby minimální trvanlivosti, a to chemickými, mikrobiologickými, fyzikálními metodami a metodami senzorické analýzy. U specializace Chemie a analýza potravin prokazují absolventi rozšířené kompetence v oblasti chemické amnalýzy potravin, aplikace instrumentálních metod v anylýze potravin, ale také v oblasti syntézy a analýzy bioaktivních látek.
Garant oboru / specializace Rouchal Michal, doc. Ing. Ph.D.

Složení segmentů (bloky a jejich předměty):

Zkratka
T19-PB-THP-AP
Název segmentu
THP-Chemie a analýza potravin
Název bloku
adaptační předměty
Statut
Povinný
Min. kreditů
3
Max. kreditů
-
Min. předmětů
3
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
FT/TP1AS Adaptační seminář 1 Zp 0+0+7S 1 Zimní  
AUM/TP1SM Seminář z matematiky 1 Zp 0+0+16S 1 Zimní  
TUCH/TP1SC Seminář z chemie 1 Zp 0+0+16S 1 Zimní  
Název bloku
povinné předměty
Statut
Povinný
Min. kreditů
165
Max. kreditů
-
Min. předmětů
39
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
AUM/TP1M1 Matematika I 5 Zk+ 0+0+4 1 Zimní  
TUIOZP/TP1ZT Základy toxikol. a ochrany živ.prostředí 3 Klz 2+0+1 1 Zimní  
TUTP/TP1ZZ Základy zbožíznalství potravin 4 Zk+ 2+1+1 1 Zimní  
TUCH/TP1OA Obecná a anorganická chemie 4 Zk+ 2+0+2 1 Zimní  
TUCH/TP1ZL Základy laboratorní techniky 4 Klz 0+3+0 1 Zimní  
TUFMI/TP1SF Seminář z fyziky 2 Zp 0+0+2 1 Zimní  
TUACHP/TP1ZB Základy biologie 3 Zk+ 2+0+1 1 Zimní  
TUCH/TP2O1 Organická chemie I 4 Zk+ 2+0+2 1 Letní Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
TUACHP/TP2UP Úvod do chemie potravin 4 Klz 2+0+1 1 Letní  
AUM/TP2M2 Matematika II 6 Zk+ 0+0+4 1 Letní  
TUFMI/TP2F1 Fyzika I 5 Zk+ 2+0+2 1 Letní  
TUTP/TP2ZA Základy senzorické analýzy 2 Klz 1+1+0 1 Letní  
TUCH/TP2LA Laboratoř anorganické chemie 3 Klz 0+3+0 1 Letní  
TUACHP/TP2LB Laboratoř biologie 2 Zp 0+2+0 1 Letní  
TUCH/TP3LO Laboratoř organické chemie 3 Klz 0+3+0 2 Zimní  
TUIOZP/TP3LA Laboratoř analytické chemie 3 Klz 0+3+0 2 Zimní  
TUIOZP/TP3B1 Biochemie I 4 Zk+ 2+0+2 2 Zimní  
TUIOZP/TP3MB Obecná mikrobiologie 6 Zk+ 2+2+2 2 Zimní  
TUACHP/TP3CP Chemie potravin 4 Zk+ 2+0+1 2 Zimní  
TUIOZP/TP3AC Analytická chemie 4 Zk+ 2+0+2 2 Zimní  
TUCH/TP4O2 Organická chemie II 7 Zk+ 2+0+2 2 Letní  
TUFMI/TP4F1 Fyzikální chemie I 7 Zk+ 2+2+2 2 Letní  
TUCH/TP4CI Chemická informatika 2 Klz 0+2+0 2 Letní  
TUCH/TP4UB Úvod do chemie bioaktivních látek 5 Zk+ 2+0+1 2 Letní  
TUIOZP/TP4B2 Biochemie II 4 Zk 2+0+0 2 Letní Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
TUIOZP/TP4ZI Základy instrument.metod v anylýze potr. 5 Zk+ 2+2+0 2 Letní  
TUIOZP/TP4LB Laboratoř biochemie 2 Klz 0+2+0 2 Letní  
TUTP/TP5P1 Potravinářské technologie a biotech.I 6 Zk+ 2+2+2 3 Zimní  
TUTP/TP5KB Kvalita a bezpečnost potravin 4 Zk+ 1+0+2 3 Zimní  
TUCH/TP5OB Oborový seminář I 2 Zp 0+0+2 3 Zimní  
TUIOZP/TP5PM Potravinářská mikrobiologie 5 Zk+ 2+2+1 3 Zimní  
TUTP/TP5L1 Legislativa v potravinářství I 2 Klz 1+0+1 3 Zimní  
TUTP/TP6P2 Potravinářské technologie a biotech.II 6 Zk+ 2+2+2 3 Letní  
TUCH/TP6BC Bioorganická chemie 4 Zk+ 2+0+2 3 Letní  
TUCH/TP6OB Oborový seminář II 2 Zp 0+0+2 3 Letní  
TUACHP/TP6AN Analýza potravin 6 Zk+ 2+3+1 3 Letní  
TUCH/TP6AI Aplikace instrumentálních metod 3 Klz 0+3+0 3 Letní  
Název bloku
Předměty SZZ - povinné
Statut
Povinný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
2
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUCH/TZCHP Chemie potravin 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUCH/TZAPO Analýza potravin 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
Název bloku
povinně volitelné předměty I
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
8
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
CJV/TP2AC Angličtina-Příprava na zk. Cambridge I 2 Klz 0+0+2 1 Letní  
CJV/TP2AA Angličtina Ia 2 Klz 0+0+2 1 Letní  
CJV/TP2AB Angličtina Ib 2 Klz 0+0+2 1 Letní  
CJV/TP3AA Angličtina IIa 2 Zk+ 0+0+2 2 Zimní  
CJV/TP3AB Angličtina IIb 2 Zk+ 0+0+2 2 Zimní  
CJV/TP3AC Angličtina-Příprava na zk. Cambridge II 2 Zk+ 0+0+2 2 Zimní  
CJV/TP4AA Angličtina IIIa 2 Klz 0+0+2 2 Letní  
CJV/TP4AB Angličtina IIIb 2 Klz 0+0+2 2 Letní  
CJV/TP4AC Angličtina-Příprava na zk. Cambridge III 2 Klz 0+0+2 2 Letní  
CJV/TP5AC Angličtina-Příprava na zk. Cambridge IV 2 Zk+ 0+0+2 3 Zimní  
CJV/TP5AA Angličtina IVa 2 Zk+ 0+0+2 3 Zimní  
CJV/TP5AB Angličtina IVb 2 Zk+ 0+0+2 3 Zimní  
Název bloku
povinné volitelné předměty II
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
4
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUCH/TP1RC Repetitorium z obecné a anorg.chemie 2 Zp 0+0+2 1 Zimní  
AUM/TP1RM Repetitorium z matematiky 2 Zp 0+0+2 1 Zimní  
MUPE/TP2PA Podnikatelské aktivity I 2 Zk 1+0+1 1 Letní  
TUCH/TP2RO Repetitorium z organické chemie 2 Zp 0+0+2 1 Letní  
Název bloku
Předměty SZZ - povinně volitelné
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUCH/TZIME Instrumentální metody v analýze potravin 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUCH/TZPTE Potravinářské technologie 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUCH/TZOBC Organická a bioorganická chemie 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
Název bloku
volitelné předměty
Statut
Volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUFMI/TP3F2 Fyzika II 7 Zk+ 2+0+2 2 Zimní  
TUCH/TP3RO Repetitorium z organické chemie 2 Zp 0+0+2 2 Zimní  
TUFMI/TP4MM Mikroskopické metody 3 Zk+ 1+2+0 2 Letní  
TUIOZP/TP4BM Bioanalytické metody 5 Zk+ 2+1+1 2 Letní  
TUACHP/TP4HP Hodnocení potravin v kontrolní praxi 4 Zk+ 1+2+0 2 Letní  
TUIOZP/TP5TM Tradiční a moderní biotechnologie 4 Zk+ 2+2+0 3 Zimní  
TUACHP/TP6HV Hodnocení výživy 4 Zk+ 1+0+2 3 Letní  
TUTTTK/TP6BB Buněčná biologie a genetika 4 Zk+ 2+0+2 3 Letní  
TUACHP/TP6AP Principy autentizace potravin 4 Zk+ 2+1+2 3 Letní  
Název bloku
volitelné předměty - sportovní aktivity
Statut
Volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
MUTV/PSAAF Sportovní aktivity - Americký fotbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAPF Sportovní aktivity- posilovna a fitness 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKP Sportovní aktivity - K2 Hiking 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATE Sportovní aktivity - tenis 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSACY Sportovní aktivity - cyklistika 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSABD Sportovní aktivity - badminton 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSALZ Sportovní aktivity - lyžování zahraniční 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAAI Sportovní aktivity - Aikido 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATI Sportovní aktivity - Tai Ji Quan 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAIC Sportovní aktivity - Indoor Cycling 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSABX Sportovní aktivity - Thajský box 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAAE Sportovní aktivity - aerobik 1 Zp 0+2+0 - - Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
MUTV/PSABA Sportovní aktivity - basketbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAFL Sportovní aktivity - florbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAHO Sportovní aktivity - horolezectví 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAPL Sportovní aktivity - plavání 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASB Sportovní aktivity - Sebeobrana 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASK Sportovní aktivity - sálová kopaná 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASQ Sportovní aktivity - squash 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATW Sportovní aktivity - taekwondo 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAVO Sportovní aktivity - volejbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAZT Sportovní aktivity - zdravotní TV 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKL Sportovní aktivity - kurz letní 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAST Sportovní aktivity - stolní tenis 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAGO Sportovní aktivity - Golf 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATK Sportovní aktivity - turistický kurz 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAIL Sportovní aktivity - inline bruslení 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSALT Sportovní aktivity - lyžování tuzemské 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKE Sportovní aktivity - Kendo 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAVK Sportovní aktivity - vodácký kurz 1 Zp 0+2+0 - Letní