Informace o studijním programu

« Zpět
Fakulta Fakulta technologická (FT)
Studijní program Technologie a hodnocení potravin (B0721A210002)
Studijní obor / Specializace Gastronomické technologie (T19002/GT - 2019)
Stupeň získané kvalifikace Bakalářský
Forma studia Prezenční
Standardní doba studia 3 roky
Počet ECTS kreditů 180
Udělovaná kvalifikace Bakalář (0)
Přístup k dalšímu studiu Magisterský studijní program  
Způsob ukončení Státní závěrečná zkouška
Studijní a zkušební řád URL
Fakultní koordinátor nespecifikováno
Klíčové studijní výstupy Ve tříletém studijním programu Technologie a hodnocení potravin jsou vychováváni odborníci pro technické, technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, v podnicích veřejného (společného) stravování, pro obchodní organizace a státní správu. Cílem studia je poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti obecné, anorganické, organické, analytické, fyzikální chemie, biochemie a mikrobiologie. V oblasti potravinářství je kladen důraz na znalost vlastností surovin potravinářských výrob, výrobních postupů jednotlivých potravinářských komodit, chemickou, mikrobiologickou, fyzikální i senzorickou analýzu potravin a hodnocení kvality a bezpečnosti finálních výrobků. Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.
Specifické požadavky pro přijetí Doložení zákonem požadovaného vzdělání, žádné další požadavky.
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání
Kvalifikační požadavky a předpisy Ukončené středoškolské vzdělání s maturitou.
Profil programu akademický
Podmínky pokračování studia Podmínkou pro postup do druhého ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů.(nezapočítávají se kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia). Podmínkou pro postup do třetího ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 60 kreditů za celé studium, z toho minimálně 30 kreditů za 2. ročník (do kreditů za 2. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínkou pro postup do čtvrtého (rozvolněného) ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 120 kreditů za celé studium z toho minimálně 30 kreditů za 3. ročník (do kreditů za 3. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínky definuje vnitřní norma FT: "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z: https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/
Profesní profily absolventů s příklady Absolventi studijního programu Technologie a hodnocení potravin disponují základními znalostmi z oblasti produkce potravinářských surovin, jejich složení, vlastností a faktorů ovlivňujících výrobu potravin. Absolventi mají odpovídající znalosti chemických a mikrobiologických procesů, které probíhají jak v surovinách pro výrobu potravin, tak zejména v průběhu výroby a následného skladování produktů.V případě specializace Gastronomické technologie disponují absolventi rozšířenými kompetencemi v oblasti výroby pokrmů, hodnocení jejich jakosti po přípravě, v průběhu výdeje, případně během skladování za chladírenských nebo mrazírenských podmínek.
Garant oboru / specializace Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.

Složení segmentů (bloky a jejich předměty):

Zkratka
T19-PB-THP-GT
Název segmentu
THP-Gastronomické technologie
Název bloku
povinné předměty
Statut
Povinný
Min. kreditů
105
Max. kreditů
-
Min. předmětů
24
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUIOZP/TP3MB Obecná mikrobiologie 6 Zk+ 2+2+2 2 Zimní  
TUIOZP/TP3B1 Biochemie I 4 Zk+ 2+0+2 2 Zimní  
TUACHP/TP3CP Chemie potravin 4 Zk+ 2+0+1 2 Zimní  
TUIOZP/TP3LA Laboratoř analytické chemie 3 Klz 0+3+0 2 Zimní  
TUCH/TP3LO Laboratoř organické chemie 3 Klz 0+3+0 2 Zimní  
TUIOZP/TP3AC Analytická chemie 4 Zk+ 2+0+2 2 Zimní  
TUTP/TP4VK Vybrané kapitoly z epidem.a hygieny 2 Zk+ 2+0+1 2 Letní  
TUFMI/TP4FC Fyzikální chemie 6 Zk+ 2+1+1 2 Letní  
TUACHP/TP4RG Regionální a světová gastronomie 4 Zk+ 2+2+0 2 Letní  
TUACHP/TP4GT Gastronomické technologie II 4 Zk+ 2+2+0 2 Letní  
TUIOZP/TP4LB Laboratoř biochemie 2 Klz 0+2+0 2 Letní  
TUACHP/TP4TZ Technologická zařízení ve strav. služb. 5 Klz 2+0+1 2 Letní  
TUACHP/TP5HR Hotelový a restaurační provoz 4 Klz 2+0+1 3 Zimní  
TUACHP/TP5GT Gastronomické technologie III 5 Zk+ 2+3+0 3 Zimní  
TUTP/TP5P1 Potravinářské technologie a biotech.I 6 Zk+ 2+2+2 3 Zimní  
TUIOZP/TP5PM Potravinářská mikrobiologie 5 Zk+ 2+2+1 3 Zimní  
TUTP/TP5L1 Legislativa v potravinářství I 2 Klz 1+0+1 3 Zimní  
TUACHP/TP6HV Hodnocení výživy 4 Zk+ 1+0+2 3 Letní  
TUTP/TP6P2 Potravinářské technologie a biotech.II 6 Zk+ 2+2+2 3 Letní  
TUACHP/TP6WG Wellness gastronomie 3 Klz 1+0+1 3 Letní  
TUACHP/TP6SS Společenský styk a dipl. protokol 3 Klz 1+0+1 3 Letní  
TUACHP/TP6AN Analýza potravin 6 Zk+ 2+3+1 3 Letní  
Název bloku
Předměty SZZ - povinné
Statut
Povinný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
2
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUACHP/TZNSG Provoz v národní a světové gastronomii 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUACHP/TZGAT Gastronomická technologie 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
Název bloku
povinně volitelné předměty I
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
8
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
CJV/TP3AC Angličtina-Příprava na zk. Cambridge II 2 Zk+ 0+0+2 2 Zimní  
CJV/TP3AA Angličtina IIa 2 Zk+ 0+0+2 2 Zimní  
CJV/TP3AB Angličtina IIb 2 Zk+ 0+0+2 2 Zimní  
CJV/TP4AA Angličtina IIIa 2 Klz 0+0+2 2 Letní  
CJV/TP4AB Angličtina IIIb 2 Klz 0+0+2 2 Letní  
CJV/TP4AC Angličtina-Příprava na zk. Cambridge III 2 Klz 0+0+2 2 Letní  
CJV/TP5AA Angličtina IVa 2 Zk+ 0+0+2 3 Zimní  
CJV/TP5AB Angličtina IVb 2 Zk+ 0+0+2 3 Zimní  
CJV/TP5AC Angličtina-Příprava na zk. Cambridge IV 2 Zk+ 0+0+2 3 Zimní  
Název bloku
povinně volitelné předměty II
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
6
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUACHP/TP3VG Víno v gastronomii 4 Klz 1+0+1 2 Zimní  
TUACHP/TP3NV Nutraceutika ve výživě a zdr.život.styl 4 Klz 1+0+1 2 Zimní  
TUACHP/TP4VT Vinařská technologie a hodnocení vína 5 Zk+ 2+1+0 2 Letní  
TUACHP/TP4ZU Základy úchovy a skladování pokrmů 5 Zk+ 2+0+1 2 Letní  
Název bloku
Předměty SZZ - povinně volitelné
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUACHP/TZAPP Analýza potravin a pokrmů 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUACHP/TZCPP Chemie potravin a pokrmů 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUACHP/TZVCL Výživa člověka 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUACHP/TZROG Řízení a organizace v gastronomii 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUACHP/TZHVG Technologie a hodnocení vína v gastro. 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUACHP/TZPOT Potravinářské technologie 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
Název bloku
volitelné předměty
Statut
Volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUFMI/TP3E2 Experimenty z fyziky II 2 Zp 0+0+1 2 Zimní  
Název bloku
volitelné předměty - sportovní aktivity
Statut
Volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
MUTV/PSALT Sportovní aktivity - lyžování tuzemské 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAPF Sportovní aktivity- posilovna a fitness 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKE Sportovní aktivity - Kendo 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAIL Sportovní aktivity - inline bruslení 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKP Sportovní aktivity - K2 Hiking 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATE Sportovní aktivity - tenis 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSACY Sportovní aktivity - cyklistika 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSABD Sportovní aktivity - badminton 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSALZ Sportovní aktivity - lyžování zahraniční 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAAI Sportovní aktivity - Aikido 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATI Sportovní aktivity - Tai Ji Quan 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAIC Sportovní aktivity - Indoor Cycling 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSABX Sportovní aktivity - Thajský box 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAAE Sportovní aktivity - aerobik 1 Zp 0+2+0 - - Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
MUTV/PSABA Sportovní aktivity - basketbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAFL Sportovní aktivity - florbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAHO Sportovní aktivity - horolezectví 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAPL Sportovní aktivity - plavání 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASB Sportovní aktivity - Sebeobrana 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASK Sportovní aktivity - sálová kopaná 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASQ Sportovní aktivity - squash 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATW Sportovní aktivity - taekwondo 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAVO Sportovní aktivity - volejbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAAF Sportovní aktivity - Americký fotbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAZT Sportovní aktivity - zdravotní TV 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKL Sportovní aktivity - kurz letní 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAST Sportovní aktivity - stolní tenis 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAGO Sportovní aktivity - Golf 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATK Sportovní aktivity - turistický kurz 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAVK Sportovní aktivity - vodácký kurz 1 Zp 0+2+0 - Letní