| Fakulta | Fakulta technologická (FT) |
|---|---|
| Studijní program | Technologie a hodnocení potravin (B0721A210002) |
| Studijní obor / Specializace | Gastronomické technologie (T19002/GT - 2019) |
| Stupeň získané kvalifikace | Bakalářský |
| Forma studia | Prezenční |
| Standardní doba studia | 3 roky |
| Počet ECTS kreditů | 180 |
| Udělovaná kvalifikace | Bakalář (0) |
| Přístup k dalšímu studiu | Magisterský studijní program |
| Způsob ukončení | |
| Studijní a zkušební řád | URL |
| Fakultní koordinátor | nespecifikováno |
| Klíčové studijní výstupy | Ve tříletém studijním programu Technologie a hodnocení potravin jsou vychováváni odborníci pro technické, technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, v podnicích veřejného (společného) stravování, pro obchodní organizace a státní správu. Cílem studia je poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti obecné, anorganické, organické, analytické, fyzikální chemie, biochemie a mikrobiologie. V oblasti potravinářství je kladen důraz na znalost vlastností surovin potravinářských výrob, výrobních postupů jednotlivých potravinářských komodit, chemickou, mikrobiologickou, fyzikální i senzorickou analýzu potravin a hodnocení kvality a bezpečnosti finálních výrobků. Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou. |
| Specifické požadavky pro přijetí | Doložení zákonem požadovaného vzdělání, žádné další požadavky. |
| Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání | Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání |
| Kvalifikační požadavky a předpisy | Ukončené středoškolské vzdělání s maturitou. |
| Profil programu | akademický |
| Podmínky pokračování studia | Podmínkou pro postup do druhého ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů.(nezapočítávají se kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia). Podmínkou pro postup do třetího ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 60 kreditů za celé studium, z toho minimálně 30 kreditů za 2. ročník (do kreditů za 2. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínkou pro postup do čtvrtého (rozvolněného) ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 120 kreditů za celé studium z toho minimálně 30 kreditů za 3. ročník (do kreditů za 3. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínky definuje vnitřní norma FT: "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z: https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/ |
| Profesní profily absolventů s příklady | Absolventi studijního programu Technologie a hodnocení potravin disponují základními znalostmi z oblasti produkce potravinářských surovin, jejich složení, vlastností a faktorů ovlivňujících výrobu potravin. Absolventi mají odpovídající znalosti chemických a mikrobiologických procesů, které probíhají jak v surovinách pro výrobu potravin, tak zejména v průběhu výroby a následného skladování produktů.V případě specializace Gastronomické technologie disponují absolventi rozšířenými kompetencemi v oblasti výroby pokrmů, hodnocení jejich jakosti po přípravě, v průběhu výdeje, případně během skladování za chladírenských nebo mrazírenských podmínek. |
| Garant oboru / specializace | Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D. |
| Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TUIOZP/TP3MB | Obecná mikrobiologie | 6 | Zk+ | 2+2+2 | 2 | Zimní | |
| TUIOZP/TP3B1 | Biochemie I | 4 | Zk+ | 2+0+2 | 2 | Zimní | |
| TUACHP/TP3CP | Chemie potravin | 4 | Zk+ | 2+0+1 | 2 | Zimní | |
| TUIOZP/TP3LA | Laboratoř analytické chemie | 3 | Klz | 0+3+0 | 2 | Zimní | |
| TUCH/TP3LO | Laboratoř organické chemie | 3 | Klz | 0+3+0 | 2 | Zimní | |
| TUIOZP/TP3AC | Analytická chemie | 4 | Zk+ | 2+0+2 | 2 | Zimní | |
| TUTP/TP4VK | Vybrané kapitoly z epidem.a hygieny | 2 | Zk+ | 2+0+1 | 2 | Letní | |
| TUFMI/TP4FC | Fyzikální chemie | 6 | Zk+ | 2+1+1 | 2 | Letní | |
| TUACHP/TP4RG | Regionální a světová gastronomie | 4 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Letní | |
| TUACHP/TP4GT | Gastronomické technologie II | 4 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Letní | |
| TUIOZP/TP4LB | Laboratoř biochemie | 2 | Klz | 0+2+0 | 2 | Letní | |
| TUACHP/TP4TZ | Technologická zařízení ve strav. služb. | 5 | Klz | 2+0+1 | 2 | Letní | |
| TUACHP/TP5HR | Hotelový a restaurační provoz | 4 | Klz | 2+0+1 | 3 | Zimní | |
| TUACHP/TP5GT | Gastronomické technologie III | 5 | Zk+ | 2+3+0 | 3 | Zimní | |
| TUTP/TP5P1 | Potravinářské technologie a biotech.I | 6 | Zk+ | 2+2+2 | 3 | Zimní | |
| TUIOZP/TP5PM | Potravinářská mikrobiologie | 5 | Zk+ | 2+2+1 | 3 | Zimní | |
| TUTP/TP5L1 | Legislativa v potravinářství I | 2 | Klz | 1+0+1 | 3 | Zimní | |
| TUACHP/TP6HV | Hodnocení výživy | 4 | Zk+ | 1+0+2 | 3 | Letní | |
| TUTP/TP6P2 | Potravinářské technologie a biotech.II | 6 | Zk+ | 2+2+2 | 3 | Letní | |
| TUACHP/TP6WG | Wellness gastronomie | 3 | Klz | 1+0+1 | 3 | Letní | |
| TUACHP/TP6SS | Společenský styk a dipl. protokol | 3 | Klz | 1+0+1 | 3 | Letní | |
| TUACHP/TP6AN | Analýza potravin | 6 | Zk+ | 2+3+1 | 3 | Letní |
| Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| CJV/TP3AC | Angličtina-Příprava na zk. Cambridge II | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 2 | Zimní | |
| CJV/TP3AA | Angličtina IIa | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 2 | Zimní | |
| CJV/TP3AB | Angličtina IIb | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 2 | Zimní | |
| CJV/TP4AA | Angličtina IIIa | 2 | Klz | 0+0+2 | 2 | Letní | |
| CJV/TP4AB | Angličtina IIIb | 2 | Klz | 0+0+2 | 2 | Letní | |
| CJV/TP4AC | Angličtina-Příprava na zk. Cambridge III | 2 | Klz | 0+0+2 | 2 | Letní | |
| CJV/TP5AA | Angličtina IVa | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 3 | Zimní | |
| CJV/TP5AB | Angličtina IVb | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 3 | Zimní | |
| CJV/TP5AC | Angličtina-Příprava na zk. Cambridge IV | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 3 | Zimní |
| Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TUACHP/TP3VG | Víno v gastronomii | 4 | Klz | 1+0+1 | 2 | Zimní | |
| TUACHP/TP3NV | Nutraceutika ve výživě a zdr.život.styl | 4 | Klz | 1+0+1 | 2 | Zimní | |
| TUACHP/TP4VT | Vinařská technologie a hodnocení vína | 5 | Zk+ | 2+1+0 | 2 | Letní | |
| TUACHP/TP4ZU | Základy úchovy a skladování pokrmů | 5 | Zk+ | 2+0+1 | 2 | Letní |
| Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| TUFMI/TP3E2 | Experimenty z fyziky II | 2 | Zp | 0+0+1 | 2 | Zimní |
| Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
| MUTV/PSALT | Sportovní aktivity - lyžování tuzemské | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAKS | Sportovní aktivity - kurz sportovní | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAKE | Sportovní aktivity - Kendo | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAIL | Sportovní aktivity - inline bruslení | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAKP | Sportovní aktivity - K2 Hiking | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSATE | Sportovní aktivity - tenis | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSACY | Sportovní aktivity - cyklistika | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSABD | Sportovní aktivity - badminton | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSALZ | Sportovní aktivity - lyžování zahraniční | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAAI | Sportovní aktivity - Aikido | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSATI | Sportovní aktivity - Tai Ji Quan | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAIC | Sportovní aktivity - Indoor Cycling | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSABX | Sportovní aktivity - Thajský box | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAAE | Sportovní aktivity - aerobik | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | Předmět je nabízen přijíždějícím studentům |
| MUTV/PSABA | Sportovní aktivity - basketbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAFL | Sportovní aktivity - florbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAHO | Sportovní aktivity - horolezectví | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAPL | Sportovní aktivity - plavání | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSASB | Sportovní aktivity - Sebeobrana | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSASK | Sportovní aktivity - sálová kopaná | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSASQ | Sportovní aktivity - squash | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSATW | Sportovní aktivity - taekwondo | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAVO | Sportovní aktivity - volejbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAAF | Sportovní aktivity - Americký fotbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAZT | Sportovní aktivity - zdravotní TV | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAST | Sportovní aktivity - stolní tenis | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAGO | Sportovní aktivity - Golf | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSATK | Sportovní aktivity - turistický kurz | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAPF | Sportovní aktivity- posilovna a fitness | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
| MUTV/PSAVK | Sportovní aktivity - vodácký kurz | 1 | Zp | 0+2+0 | - | Letní |