Informace o studijním programu

« Zpět
Fakulta Fakulta technologická (FT)
Studijní program Technologie a hodnocení potravin (B0721A210002)
Studijní obor / Specializace Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie (T19004/PB - 2019)
Stupeň získané kvalifikace Bakalářský
Forma studia Kombinovaná
Standardní doba studia 3 roky
Počet ECTS kreditů 180
Udělovaná kvalifikace Bakalář (0)
Přístup k dalšímu studiu Magisterský studijní program  
Způsob ukončení Státní závěrečná zkouška
Studijní a zkušební řád URL
Fakultní koordinátor nespecifikováno
Klíčové studijní výstupy Ve tříletém studijním programu Technologie a hodnocení potravin jsou vychováváni odborníci pro technické, technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, v podnicích veřejného (společného) stravování, pro obchodní organizace a státní správu. Cílem studia je poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti obecné, anorganické, organické, analytické, fyzikální chemie, biochemie a mikrobiologie. V oblasti potravinářství je kladen důraz na znalost vlastností surovin potravinářských výrob, výrobních postupů jednotlivých potravinářských komodit, chemickou, mikrobiologickou, fyzikální i senzorickou analýzu potravin a hodnocení kvality a bezpečnosti finálních výrobků. Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.
Specifické požadavky pro přijetí Doložení zákonem požadovaného vzdělání, žádné další požadavky.
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání
Kvalifikační požadavky a předpisy Ukončené středoškolské vzdělání s maturitou
Profil programu akademický
Podmínky pokračování studia Podmínkou pro postup do druhého ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů.(nezapočítávají se kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia). Podmínkou pro postup do třetího ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 60 kreditů za celé studium, z toho minimálně 30 kreditů za 2. ročník (do kreditů za 2. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínkou pro postup do čtvrtého (rozvolněného) ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 120 kreditů za celé studium z toho minimálně 30 kreditů za 3. ročník (do kreditů za 3. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů.Podmínky definuje vnitřní norma FT: "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z: https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/
Profesní profily absolventů s příklady Absolventi studijního programu Technologie a hodnocení potravin disponují základními znalostmi z oblasti produkce potravinářských surovin, jejich složení, vlastností a faktorů ovlivňujících výrobu potravin. Absolventi mají odpovídající znalosti chemických a mikrobiologických procesů, které probíhají jak v surovinách pro výrobu potravin, tak zejména v průběhu výroby a následného skladování produktů. Absolventi jsou schopni hodnotit kvalitu a bezpečnost surovin a finálních výrobků produktů v průběhu celé doby použitelnosti, resp. doby minimální trvanlivosti, a to chemickými, mikrobiologickými, fyzikálními metodami a metodami senzorické analýzy. U specializace Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie,mají absolventi rozšířené kompetence v oblasti mikrobiologické analýzy potravin,schopnosti predikce změny jakosti a bezpečnosti a bezpečnosti potravin a také v segmentu výroby mikrobiologických (např. čistých mlékařských kultur, starterových kultur aj.)a enzymatických preparátů
Garant oboru / specializace Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
1. ročník 2. ročník 3. ročník Neuvedený ročník
Zimní Letní Zimní Letní Zimní Letní Zimní Letní
TUFMI/TK1SF (2)
TUCH/TK1OA (4)
TUIOZP/TK1ZT (3)
TUTP/TK1ZZ (4)
TUTP/TK1PS (3)
TUCH/TK1SC (2)
AUM/TK1M1 (7)
TUIOZP/TK1OS (1)
TUIOZP/TK1PL (3)
TUACHP/TK1ZB (3)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 32
Z následující nabídky předmětů si student může volit nad rámec svých studijních povinností.
TUCH/TK1RC (2)
TUTP/TK1PR (2)
AUM/TK1RM (2)
TUACHP/TK2UB (4)
TUTP/TK2ZA (2)
TUCH/TK2LA (3)
TUACHP/TK2LB (2)
AUM/TK2M2 (6)
TUFMI/TK2F1 (5)
TUCH/TK2O1 (4)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 26
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 4
CJV/TK2AB (2)
CJV/TK2AA (2)
TUIOZP/TK3LA (3)
TUIOZP/TK3B1 (4)
TUIOZP/TK3AC (4)
TUACHP/TK3CP (4)
TUIOZP/TK3MB (6)
TUCH/TK3LO (3)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 24
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 6
CJV/TK3AB (2)
CJV/TK3AA (2)
TUIOZP/TK4BM (5)
TUIOZP/TK4LB (2)
TUIOZP/TK4B2 (4)
TUIOZP/TK4IT (2)
TUIOZP/TK4MB (6)
TUIOZP/TK4CY (5)
TUFMI/TK4FC (6)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 30
Z následující nabídky předmětů si student může volit nad rámec svých studijních povinností.
CJV/TK4AA (2)
MUPE/TK2PA (2)
CJV/TK4AB (2)
TUTP/TK4VK (2)
TUTP/TK5L1 (2)
TUIOZP/TK5BR (3)
TUIOZP/TK5KT (5)
TUIOZP/TK5TP (5)
TUTP/TK5KB (4)
TUTP/TK5P1 (6)
TUIOZP/TK5PM (5)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 30
Z následující nabídky předmětů si student může volit nad rámec svých studijních povinností.
CJV/TK5AA (2)
CJV/TK5AB (2)
TUACHP/TK6AN (6)
TUIOZP/TZTMB (0)
TUIOZP/TK6LM (3)
TUIOZP/TK6ZR (5)
TUTP/TK6P2 (6)
TUIOZP/TZAMB (0)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 20
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 10
TUIOZP/TZKTB (0)
TUIOZP/TZAPO (0)
TUIOZP/TZPTT (0)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 0
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 30
MUTV/PSATE (1)
MUTV/PSAST (1)
MUTV/PSABA (1)
MUTV/PSACY (1)
MUTV/PSAAE (1)
MUTV/PSATW (1)
MUTV/PSAHO (1)
MUTV/PSATK (1)
MUTV/PSALZ (1)
MUTV/PSAVO (1)
MUTV/PSAKL (1)
MUTV/PSAPF (1)
MUTV/PSABD (1)
MUTV/PSATI (1)
MUTV/PSABX (1)
MUTV/PSAFL (1)
MUTV/PSAPL (1)
MUTV/PSASB (1)
MUTV/PSASK (1)
MUTV/PSAGO (1)
MUTV/PSAKE (1)
MUTV/PSAIL (1)
MUTV/PSAAI (1)
MUTV/PSAZT (1)
MUTV/PSALT (1)
MUTV/PSAKP (1)
MUTV/PSAIC (1)
MUTV/PSAAF (1)
MUTV/PSASQ (1)
Součet ECTS kreditů
za povinné předměty 0
Z následující množiny předmětů a z nabídky volitelných předmětů si student zapíše tolik předmětů, aby součet jejich ECTS kreditů činil 30
MUTV/PSAVK (1)
Celkem 60 kreditů Celkem 60 kreditů Celkem 60 kreditů Celkem 60 kreditů
Celkem 180 kreditů