Informace o studijním programu

« Zpět
Fakulta Fakulta technologická (FT)
Studijní program Technologie a hodnocení potravin (B0721A210002)
Studijní obor / Specializace Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie (T19004/PB - 2019)
Stupeň získané kvalifikace Bakalářský
Forma studia Kombinovaná
Standardní doba studia 3 roky
Počet ECTS kreditů 180
Udělovaná kvalifikace Bakalář (0)
Přístup k dalšímu studiu Magisterský studijní program  
Způsob ukončení Státní závěrečná zkouška
Studijní a zkušební řád URL
Fakultní koordinátor nespecifikováno
Klíčové studijní výstupy Ve tříletém studijním programu Technologie a hodnocení potravin jsou vychováváni odborníci pro technické, technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, v podnicích veřejného (společného) stravování, pro obchodní organizace a státní správu. Cílem studia je poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti obecné, anorganické, organické, analytické, fyzikální chemie, biochemie a mikrobiologie. V oblasti potravinářství je kladen důraz na znalost vlastností surovin potravinářských výrob, výrobních postupů jednotlivých potravinářských komodit, chemickou, mikrobiologickou, fyzikální i senzorickou analýzu potravin a hodnocení kvality a bezpečnosti finálních výrobků. Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.
Specifické požadavky pro přijetí Doložení zákonem požadovaného vzdělání, žádné další požadavky.
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání
Kvalifikační požadavky a předpisy Ukončené středoškolské vzdělání s maturitou
Profil programu akademický
Podmínky pokračování studia Podmínkou pro postup do druhého ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů.(nezapočítávají se kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia). Podmínkou pro postup do třetího ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 60 kreditů za celé studium, z toho minimálně 30 kreditů za 2. ročník (do kreditů za 2. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínkou pro postup do čtvrtého (rozvolněného) ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 120 kreditů za celé studium z toho minimálně 30 kreditů za 3. ročník (do kreditů za 3. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů.Podmínky definuje vnitřní norma FT: "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z: https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/
Profesní profily absolventů s příklady Absolventi studijního programu Technologie a hodnocení potravin disponují základními znalostmi z oblasti produkce potravinářských surovin, jejich složení, vlastností a faktorů ovlivňujících výrobu potravin. Absolventi mají odpovídající znalosti chemických a mikrobiologických procesů, které probíhají jak v surovinách pro výrobu potravin, tak zejména v průběhu výroby a následného skladování produktů. Absolventi jsou schopni hodnotit kvalitu a bezpečnost surovin a finálních výrobků produktů v průběhu celé doby použitelnosti, resp. doby minimální trvanlivosti, a to chemickými, mikrobiologickými, fyzikálními metodami a metodami senzorické analýzy. U specializace Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie,mají absolventi rozšířené kompetence v oblasti mikrobiologické analýzy potravin,schopnosti predikce změny jakosti a bezpečnosti a bezpečnosti potravin a také v segmentu výroby mikrobiologických (např. čistých mlékařských kultur, starterových kultur aj.)a enzymatických preparátů
Garant oboru / specializace Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Statut Doporučený ročník Doporučený semestr Kód předmětu Název předmětu (* Státnice) Vyučovací jazyk Počet ECTS kreditů Dostupnost předmětu
A Povinný 1 Zimní TUFMI/TK1SF Seminář z fyziky Čeština 2  
A Povinný 1 Zimní TUCH/TK1OA Obecná a anorganická chemie Čeština 4  
A Povinný 1 Zimní TUIOZP/TK1ZT Základy toxikologie a ochrany životního prostředí Čeština 3  
A Povinný 1 Zimní TUTP/TK1ZZ Základy zbožíznalství potravin Čeština 4  
A Povinný 1 Zimní TUTP/TK1PS Produkce potravinářských surovin Čeština 3  
A Povinný 1 Zimní TUCH/TK1SC Seminář z chemie Čeština 2  
A Povinný 1 Zimní AUM/TK1M1 Matematika I Čeština 7  
A Povinný 1 Zimní TUIOZP/TK1OS Oborový seminář Čeština 1  
A Povinný 1 Zimní TUIOZP/TK1PL Základy práce v biotechnologických laboratořích Čeština 3  
A Povinný 1 Zimní TUACHP/TK1ZB Základy biologie Čeština 3  
C Volitelný 1 Zimní TUCH/TK1RC Repetitorium z obecné a anorganické chemie Čeština 2  
C Volitelný 1 Zimní TUTP/TK1PR Potravinový řetězec Čeština 2  
C Volitelný 1 Zimní AUM/TK1RM Repetitorium z matematiky Čeština 2  
A Povinný 1 Letní TUACHP/TK2UB Úvod do biotechnologií Čeština 4  
A Povinný 1 Letní TUTP/TK2ZA Základy senzorické analýzy Čeština 2  
A Povinný 1 Letní TUCH/TK2LA Laboratoř anorganické chemie Čeština 3  
A Povinný 1 Letní TUACHP/TK2LB Laboratoř biologie Čeština 2  
A Povinný 1 Letní AUM/TK2M2 Matematika II Čeština 6  
A Povinný 1 Letní TUFMI/TK2F1 Fyzika I Čeština 5  
A Povinný 1 Letní TUCH/TK2O1 Organická chemie I Čeština 4  
B Povinně volitelný 1 Letní CJV/TK2AB Angličtina Ib Angličtina 2  
B Povinně volitelný 1 Letní CJV/TK2AA Angličtina Ia Angličtina 2  
A Povinný 2 Zimní TUIOZP/TK3LA Laboratoř analytické chemie Čeština 3  
A Povinný 2 Zimní TUIOZP/TK3B1 Biochemie I Čeština 4  
A Povinný 2 Zimní TUIOZP/TK3AC Analytická chemie Čeština 4  
A Povinný 2 Zimní TUACHP/TK3CP Chemie potravin Čeština 4  
A Povinný 2 Zimní TUIOZP/TK3MB Obecná mikrobiologie Čeština 6  
A Povinný 2 Zimní TUCH/TK3LO Laboratoř organické chemie Čeština 3  
B Povinně volitelný 2 Zimní CJV/TK3AB Angličtina IIb Angličtina 2  
B Povinně volitelný 2 Zimní CJV/TK3AA Angličtina IIa Angličtina 2  
A Povinný 2 Letní TUIOZP/TK4BM Bioanalytické metody Čeština 5  
A Povinný 2 Letní TUIOZP/TK4LB Laboratoř biochemie Čeština 2  
A Povinný 2 Letní TUIOZP/TK4B2 Biochemie II Čeština 4  
A Povinný 2 Letní TUIOZP/TK4IT Informační technologie v biotechnologiích Čeština 2  
A Povinný 2 Letní TUIOZP/TK4MB Molekulární biologie Čeština 6  
A Povinný 2 Letní TUIOZP/TK4CY Cytologie a morfologie mikroorganismů Čeština 5  
A Povinný 2 Letní TUFMI/TK4FC Fyzikální chemie Čeština 6  
B Povinně volitelný 2 Letní CJV/TK4AA Angličtina IIIa Angličtina 2  
B Povinně volitelný 2 Letní MUPE/TK2PA Podnikatelské aktivity I Čeština 2  
B Povinně volitelný 2 Letní CJV/TK4AB Angličtina IIIb Angličtina 2  
B Povinně volitelný 2 Letní TUTP/TK4VK Vybrané kapitoly z epidemiologie a hygieny Čeština 2  
A Povinný 3 Zimní TUTP/TK5L1 Legislativa v potravinářství I Čeština 2  
A Povinný 3 Zimní TUIOZP/TK5BR Biotechnologický projekt Čeština 3  
A Povinný 3 Zimní TUIOZP/TK5KT Kultivační techniky a biotechnologické aplikace Čeština 5  
A Povinný 3 Zimní TUIOZP/TK5TP Tradiční a průmyslové biotechnologie Čeština 5  
A Povinný 3 Zimní TUTP/TK5KB Kvalita a bezpečnost potravin Čeština 4  
A Povinný 3 Zimní TUTP/TK5P1 Potravinářské technologie a biotechnologie I Čeština 6  
A Povinný 3 Zimní TUIOZP/TK5PM Potravinářská mikrobiologie Čeština 5  
B Povinně volitelný 3 Zimní CJV/TK5AA Angličtina IVa Angličtina 2  
B Povinně volitelný 3 Zimní CJV/TK5AB Angličtina IVb Angličtina 2  
A Povinný 3 Letní TUACHP/TK6AN Analýza potravin Čeština 6  
A Povinný 3 Letní TUIOZP/TZTMB Tradiční a moderní biotechnologie  (*) Čeština 0  
A Povinný 3 Letní TUIOZP/TK6LM Laboratoř mikrobiologie potravin Čeština 3  
A Povinný 3 Letní TUIOZP/TK6ZR Základy rekombinantních technologií Čeština 5  
A Povinný 3 Letní TUTP/TK6P2 Potravinářské technologie a biotechnologie II Čeština 6  
A Povinný 3 Letní TUIOZP/TZAMB Aplikovaná mikrobiologie a biochemie  (*) Čeština 0  
B Povinně volitelný 3 Letní TUIOZP/TZKTB Kultivační techniky a biotechnologické procesy  (*) Čeština 0  
B Povinně volitelný 3 Letní TUIOZP/TZAPO Analýza potravin  (*) Čeština 0  
B Povinně volitelný 3 Letní TUIOZP/TZPTT Potravinářské technologie  (*) Čeština 0  
C Volitelný - - MUTV/PSATE Sportovní aktivity - tenis Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAST Sportovní aktivity - tenis Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSABA Sportovní aktivity - basketbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSACY Sportovní aktivity - cyklistika Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAAE Sportovní aktivity - aerobik Čeština 1 Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
C Volitelný - - MUTV/PSATW Sportovní aktivity - taekwondo Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAHO Sport - horolezectví Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSATK Sport - turistický kurz Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSALZ Sportovní aktivity - lyžování zahraniční Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAVO Sportovní aktivity - volejbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAKL Sportovní aktivity - kurz letní Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAPF Sportovní aktivity - posilovna a fitness Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSABD Sportovní aktivity - badminton Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSATI Sportovní aktivity - Tai Ji Quan Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSABX Sportovní aktivity - Thajský box Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAFL Sportovní aktivity - florbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAPL Sportovní aktivity - plavání Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSASB Sportovní aktivity - Sebeobrana Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSASK Sportovní aktivity - sálová kopaná Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAGO Sportovní aktivity - Golf Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAKE Sportovní aktivity - Kendo Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAIL Sportovní aktivity - inline bruslení Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAAI Sportovní aktivity - Aikido Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAZT Sportovní aktivity - zdravotní TV Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSALT Sportovní aktivity - lyžování tuzemské Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAKP Sportovní aktivity - K2 Hiking Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAIC Sportovní aktivity - Indoor Cycling Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAAF Sportovní aktivity - Americký fotbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSASQ Sportovní aktivity - squash Čeština 1  
C Volitelný - Letní MUTV/PSAVK Sportovní aktivity - vodácký kurz Čeština 1