Informace o studijním programu

« Zpět
Fakulta Fakulta technologická (FT)
Studijní program Technologie a hodnocení potravin (B0721A210002)
Studijní obor / Specializace Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie (T19004/PB - 2019)
Stupeň získané kvalifikace Bakalářský
Forma studia Kombinovaná
Standardní doba studia 3 roky
Počet ECTS kreditů 180
Udělovaná kvalifikace Bakalář (0)
Přístup k dalšímu studiu Magisterský studijní program  
Způsob ukončení Státní závěrečná zkouška
Studijní a zkušební řád URL
Fakultní koordinátor nespecifikováno
Klíčové studijní výstupy Ve tříletém studijním programu Technologie a hodnocení potravin jsou vychováváni odborníci pro technické, technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, v podnicích veřejného (společného) stravování, pro obchodní organizace a státní správu. Cílem studia je poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti obecné, anorganické, organické, analytické, fyzikální chemie, biochemie a mikrobiologie. V oblasti potravinářství je kladen důraz na znalost vlastností surovin potravinářských výrob, výrobních postupů jednotlivých potravinářských komodit, chemickou, mikrobiologickou, fyzikální i senzorickou analýzu potravin a hodnocení kvality a bezpečnosti finálních výrobků. Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou.
Specifické požadavky pro přijetí Doložení zákonem požadovaného vzdělání, žádné další požadavky.
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání
Kvalifikační požadavky a předpisy Ukončené středoškolské vzdělání s maturitou
Profil programu akademický
Podmínky pokračování studia Podmínkou pro postup do druhého ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů.(nezapočítávají se kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia). Podmínkou pro postup do třetího ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 60 kreditů za celé studium, z toho minimálně 30 kreditů za 2. ročník (do kreditů za 2. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínkou pro postup do čtvrtého (rozvolněného) ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 120 kreditů za celé studium z toho minimálně 30 kreditů za 3. ročník (do kreditů za 3. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů.Podmínky definuje vnitřní norma FT: "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z: https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/
Profesní profily absolventů s příklady Absolventi studijního programu Technologie a hodnocení potravin disponují základními znalostmi z oblasti produkce potravinářských surovin, jejich složení, vlastností a faktorů ovlivňujících výrobu potravin. Absolventi mají odpovídající znalosti chemických a mikrobiologických procesů, které probíhají jak v surovinách pro výrobu potravin, tak zejména v průběhu výroby a následného skladování produktů. Absolventi jsou schopni hodnotit kvalitu a bezpečnost surovin a finálních výrobků produktů v průběhu celé doby použitelnosti, resp. doby minimální trvanlivosti, a to chemickými, mikrobiologickými, fyzikálními metodami a metodami senzorické analýzy. U specializace Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie,mají absolventi rozšířené kompetence v oblasti mikrobiologické analýzy potravin,schopnosti predikce změny jakosti a bezpečnosti a bezpečnosti potravin a také v segmentu výroby mikrobiologických (např. čistých mlékařských kultur, starterových kultur aj.)a enzymatických preparátů
Garant oboru / specializace Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.

Složení segmentů (bloky a jejich předměty):

Zkratka
T19-KB-THP-PB
Název segmentu
THP-Potravinářské biotech.a aplik. mikrobiologie
Název bloku
povinné předměty
Statut
Povinný
Min. kreditů
170
Max. kreditů
-
Min. předmětů
42
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
AUM/TK1M1 Matematika I 7 Zk+ 0S+0S+24S 1 Zimní  
TUIOZP/TK1OS Oborový seminář 1 Zp 0S+0S+4S 1 Zimní  
TUCH/TK1OA Obecná a anorganická chemie 4 Zk+ 8S+0S+8S 1 Zimní  
TUTP/TK1ZZ Základy zbožíznalství potravin 4 Zk+ 8S+4S+4S 1 Zimní  
TUTP/TK1PS Produkce potravinářských surovin 3 Klz 8S+0S+4S 1 Zimní  
TUIOZP/TK1PL Základy práce v biotechnol.laboratořích 3 Klz 0S+8S+0S 1 Zimní  
TUACHP/TK1ZB Základy biologie 3 Zk+ 8S+0S+4S 1 Zimní  
TUIOZP/TK1ZT Základy toxikol. a ochrany živ.prostředí 3 Klz 8S+0S+4S 1 Zimní  
TUCH/TK1SC Seminář z chemie 2 Zp 0S+0S+8S 1 Zimní  
TUFMI/TK1SF Seminář z fyziky 2 Zp 0S+0S+8S 1 Zimní  
TUFMI/TK2F1 Fyzika I 5 Zk+ 8S+0S+8S 1 Letní  
TUACHP/TK2LB Laboratoř biologie 2 Zp 0S+8S+0S 1 Letní  
TUCH/TK2O1 Organická chemie I 4 Zk+ 8S+0S+8S 1 Letní  
TUCH/TK2LA Laboratoř anorganické chemie 3 Klz 0S+12S+0S 1 Letní  
TUTP/TK2ZA Základy senzorické analýzy 2 Klz 4S+4S+0S 1 Letní  
TUACHP/TK2UB Úvod do biotechnologií 4 Klz 4S+8S+4S 1 Letní  
AUM/TK2M2 Matematika II 6 Zk+ 0S+0S+16S 1 Letní  
TUIOZP/TK3LA Laboratoř analytické chemie 3 Klz 0S+12S+0S 2 Zimní  
TUCH/TK3LO Laboratoř organické chemie 3 Klz 0S+12S+0S 2 Zimní  
TUIOZP/TK3AC Analytická chemie 4 Zk+ 8S+0S+8S 2 Zimní  
TUIOZP/TK3B1 Biochemie I 4 Zk+ 8S+0S+8S 2 Zimní  
TUACHP/TK3CP Chemie potravin 4 Zk+ 8S+0S+4S 2 Zimní  
TUIOZP/TK3MB Obecná mikrobiologie 6 Zk+ 8S+8S+8S 2 Zimní  
TUIOZP/TK4LB Laboratoř biochemie 2 Klz 0S+8S+0S 2 Letní  
TUIOZP/TK4CY Cytologie a morfologie mikroorganismů 5 Zk+ 4S+8S+0S 2 Letní  
TUIOZP/TK4MB Molekulární biologie 6 Zk+ 8S+8S+4S 2 Letní  
TUIOZP/TK4B2 Biochemie II 4 Zk 8S+0S+0S 2 Letní  
TUIOZP/TK4IT Informační technolog. v biotechnologiích 2 Klz 0S+8S+0S 2 Letní  
TUIOZP/TK4BM Bioanalytické metody 5 Zk+ 8S+4S+4S 2 Letní  
TUFMI/TK4FC Fyzikální chemie 6 Zk+ 8S+4S+4S 2 Letní  
TUTP/TK5L1 Legislativa v potravinářství I 2 Klz 4S+0S+4S 3 Zimní  
TUIOZP/TK5PM Potravinářská mikrobiologie 5 Zk+ 8S+8S+4S 3 Zimní  
TUTP/TK5KB Kvalita a bezpečnost potravin 4 Zk+ 4S+0S+8S 3 Zimní  
TUIOZP/TK5BR Biotechnologický projekt 3 Zp 0S+8S+0S 3 Zimní  
TUIOZP/TK5TP Tradiční a průmyslové biotechnologie 5 Zk+ 8S+0S+4S 3 Zimní  
TUTP/TK5P1 Potravinářské technologie a biotech.I 6 Zk+ 8S+8S+8S 3 Zimní  
TUIOZP/TK5KT Kultivační techniky a biotechn.aplikace 5 Zk+ 4S+4S+4S 3 Zimní  
TUACHP/TK6AN Analýza potravin 6 Zk+ 8S+12S+4S 3 Letní  
TUIOZP/TK6ZR Základy rekombinantních technologií 5 Zk+ 8S+0S+4S 3 Letní  
TUTP/TK6P2 Potravinářské technologie a biotech.II 6 Zk+ 8S+8S+8S 3 Letní  
TUIOZP/TK6LM Laboratoř mikrobiologie potravin 3 Klz 0S+12S+0S 3 Letní  
Název bloku
Předměty SZZ - povinné
Statut
Povinný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
2
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUIOZP/TZTMB Tradiční a moderní biotechnologie 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUIOZP/TZAMB Aplikovaná mikrobiologie a biochemie 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
Název bloku
povinně volitelné předměty I
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
8
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
CJV/TK2AA Angličtina Ia 2 Klz 0+0+9S 1 Letní  
CJV/TK2AB Angličtina Ib 2 Klz 0+0+9S 1 Letní  
CJV/TK3AA Angličtina IIa 2 Zk+ 0+0+9S 2 Zimní  
CJV/TK3AB Angličtina IIb 2 Zk+ 0+0+9S 2 Zimní  
CJV/TK4AA Angličtina IIIa 2 Klz 0+0+9S 2 Letní  
CJV/TK4AB Angličtina IIIb 2 Klz 0+0+9S 2 Letní  
CJV/TK5AA Angličtina IVa 2 Zk+ 0+0+9S 3 Zimní  
CJV/TK5AB Angličtina IVb 2 Zk+ 0+0+9S 3 Zimní  
Název bloku
povinně volitelné předměty II
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
2
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUTP/TK4VK Vybrané kapitoly z epidem.a hygieny 2 Zk+ 8S+0S+4S 2 Letní  
MUPE/TK2PA Podnikatelské aktivity I 2 Zk 4S+0+4S 2 Letní  
Název bloku
Předměty SZZ - povinně volitelné
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUIOZP/TZAPO Analýza potravin 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUIOZP/TZPTT Potravinářské technologie 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
TUIOZP/TZKTB Kultivační techniky a biotech. procesy 0 Szv 1+0+0 3 Letní  
Název bloku
volitelné předměty
Statut
Volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
AUM/TK1RM Repetitorium z matematiky 2 Zp 0S+0S+8S 1 Zimní  
TUCH/TK1RC Repetitorium z obecné a anorg.chemie 2 Zp 0S+0S+8S 1 Zimní  
TUTP/TK1PR Potravinový řetězec 2 Klz 4S+0S+4S 1 Zimní  
Název bloku
volitelné předměty - sportovní aktivity
Statut
Volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
MUTV/PSAAF Sportovní aktivity - Americký fotbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAPF Sportovní aktivity- posilovna a fitness 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKP Sportovní aktivity - K2 Hiking 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATE Sportovní aktivity - tenis 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSACY Sportovní aktivity - cyklistika 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSABD Sportovní aktivity - badminton 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSALZ Sportovní aktivity - lyžování zahraniční 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAAI Sportovní aktivity - Aikido 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATI Sportovní aktivity - Tai Ji Quan 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAIC Sportovní aktivity - Indoor Cycling 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSABX Sportovní aktivity - Thajský box 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAAE Sportovní aktivity - aerobik 1 Zp 0+2+0 - - Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
MUTV/PSABA Sportovní aktivity - basketbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAFL Sportovní aktivity - florbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAHO Sportovní aktivity - horolezectví 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAPL Sportovní aktivity - plavání 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASB Sportovní aktivity - Sebeobrana 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASK Sportovní aktivity - sálová kopaná 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASQ Sportovní aktivity - squash 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATW Sportovní aktivity - taekwondo 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAVO Sportovní aktivity - volejbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAZT Sportovní aktivity - zdravotní TV 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKL Sportovní aktivity - kurz letní 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAST Sportovní aktivity - stolní tenis 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAGO Sportovní aktivity - Golf 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATK Sportovní aktivity - turistický kurz 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAIL Sportovní aktivity - inline bruslení 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSALT Sportovní aktivity - lyžování tuzemské 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKE Sportovní aktivity - Kendo 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAVK Sportovní aktivity - vodácký kurz 1 Zp 0+2+0 - Letní