Fakulta | Fakulta technologická (FT) |
---|---|
Studijní program | Technologie a hodnocení potravin (B0721A210002) |
Studijní obor / Specializace | Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie (T19004/PB - 2019) |
Stupeň získané kvalifikace | Bakalářský |
Forma studia | Kombinovaná |
Standardní doba studia | 3 roky |
Počet ECTS kreditů | 180 |
Udělovaná kvalifikace | Bakalář (0) |
Přístup k dalšímu studiu | Magisterský studijní program |
Způsob ukončení | Státní závěrečná zkouška |
Studijní a zkušební řád | URL |
Fakultní koordinátor | nespecifikováno |
Klíčové studijní výstupy | Ve tříletém studijním programu Technologie a hodnocení potravin jsou vychováváni odborníci pro technické, technologické a kontrolní funkce ve výrobních podnicích potravinářského průmyslu, v podnicích veřejného (společného) stravování, pro obchodní organizace a státní správu. Cílem studia je poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti obecné, anorganické, organické, analytické, fyzikální chemie, biochemie a mikrobiologie. V oblasti potravinářství je kladen důraz na znalost vlastností surovin potravinářských výrob, výrobních postupů jednotlivých potravinářských komodit, chemickou, mikrobiologickou, fyzikální i senzorickou analýzu potravin a hodnocení kvality a bezpečnosti finálních výrobků. Cílem studia v jednotlivých specializacích (Technologie potravin, Gastronomické technologie, Chemie a analýza potravin a Biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie) je poskytnout absolventům hlubší znalosti z jednotlivých segmentů oblasti potravinářství a poskytnout jim odpovídající kompetence pro následný výkon povolání. Studium je zakončeno obhajobou bakalářské práce a státní závěrečnou zkouškou. |
Specifické požadavky pro přijetí | Doložení zákonem požadovaného vzdělání, žádné další požadavky. |
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání | Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání |
Kvalifikační požadavky a předpisy | Ukončené středoškolské vzdělání s maturitou |
Profil programu | akademický |
Podmínky pokračování studia | Podmínkou pro postup do druhého ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů.(nezapočítávají se kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia). Podmínkou pro postup do třetího ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 60 kreditů za celé studium, z toho minimálně 30 kreditů za 2. ročník (do kreditů za 2. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů. Podmínkou pro postup do čtvrtého (rozvolněného) ročníku bakalářského studijního programu je získání alespoň 120 kreditů za celé studium z toho minimálně 30 kreditů za 3. ročník (do kreditů za 3. ročník se nezapočítávají kredity z předmětů, které byly uznány z předchozího studia) a zároveň splnění všech podruhé zapsaných předmětů.Podmínky definuje vnitřní norma FT: "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z: https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/ |
Profesní profily absolventů s příklady | Absolventi studijního programu Technologie a hodnocení potravin disponují základními znalostmi z oblasti produkce potravinářských surovin, jejich složení, vlastností a faktorů ovlivňujících výrobu potravin. Absolventi mají odpovídající znalosti chemických a mikrobiologických procesů, které probíhají jak v surovinách pro výrobu potravin, tak zejména v průběhu výroby a následného skladování produktů. Absolventi jsou schopni hodnotit kvalitu a bezpečnost surovin a finálních výrobků produktů v průběhu celé doby použitelnosti, resp. doby minimální trvanlivosti, a to chemickými, mikrobiologickými, fyzikálními metodami a metodami senzorické analýzy. U specializace Potravinářské biotechnologie a aplikovaná mikrobiologie,mají absolventi rozšířené kompetence v oblasti mikrobiologické analýzy potravin,schopnosti predikce změny jakosti a bezpečnosti a bezpečnosti potravin a také v segmentu výroby mikrobiologických (např. čistých mlékařských kultur, starterových kultur aj.)a enzymatických preparátů |
Garant oboru / specializace | Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D. |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AUM/TK1M1 | Matematika I | 7 | Zk+ | 0S+0S+24S | 1 | Zimní | |
TUIOZP/TK1OS | Oborový seminář | 1 | Zp | 0S+0S+4S | 1 | Zimní | |
TUCH/TK1OA | Obecná a anorganická chemie | 4 | Zk+ | 8S+0S+8S | 1 | Zimní | |
TUTP/TK1ZZ | Základy zbožíznalství potravin | 4 | Zk+ | 8S+4S+4S | 1 | Zimní | |
TUTP/TK1PS | Produkce potravinářských surovin | 3 | Klz | 8S+0S+4S | 1 | Zimní | |
TUIOZP/TK1PL | Základy práce v biotechnol.laboratořích | 3 | Klz | 0S+8S+0S | 1 | Zimní | |
TUACHP/TK1ZB | Základy biologie | 3 | Zk+ | 8S+0S+4S | 1 | Zimní | |
TUIOZP/TK1ZT | Základy toxikol. a ochrany živ.prostředí | 3 | Klz | 8S+0S+4S | 1 | Zimní | |
TUCH/TK1SC | Seminář z chemie | 2 | Zp | 0S+0S+8S | 1 | Zimní | |
TUFMI/TK1SF | Seminář z fyziky | 2 | Zp | 0S+0S+8S | 1 | Zimní | |
TUFMI/TK2F1 | Fyzika I | 5 | Zk+ | 8S+0S+8S | 1 | Letní | |
TUACHP/TK2LB | Laboratoř biologie | 2 | Zp | 0S+8S+0S | 1 | Letní | |
TUCH/TK2O1 | Organická chemie I | 4 | Zk+ | 8S+0S+8S | 1 | Letní | |
TUCH/TK2LA | Laboratoř anorganické chemie | 3 | Klz | 0S+12S+0S | 1 | Letní | |
TUTP/TK2ZA | Základy senzorické analýzy | 2 | Klz | 4S+4S+0S | 1 | Letní | |
TUACHP/TK2UB | Úvod do biotechnologií | 4 | Klz | 4S+8S+4S | 1 | Letní | |
AUM/TK2M2 | Matematika II | 6 | Zk+ | 0S+0S+16S | 1 | Letní | |
TUIOZP/TK3LA | Laboratoř analytické chemie | 3 | Klz | 0S+12S+0S | 2 | Zimní | |
TUCH/TK3LO | Laboratoř organické chemie | 3 | Klz | 0S+12S+0S | 2 | Zimní | |
TUIOZP/TK3AC | Analytická chemie | 4 | Zk+ | 8S+0S+8S | 2 | Zimní | |
TUIOZP/TK3B1 | Biochemie I | 4 | Zk+ | 8S+0S+8S | 2 | Zimní | |
TUACHP/TK3CP | Chemie potravin | 4 | Zk+ | 8S+0S+4S | 2 | Zimní | |
TUIOZP/TK3MB | Obecná mikrobiologie | 6 | Zk+ | 8S+8S+8S | 2 | Zimní | |
TUIOZP/TK4LB | Laboratoř biochemie | 2 | Klz | 0S+8S+0S | 2 | Letní | |
TUIOZP/TK4CY | Cytologie a morfologie mikroorganismů | 5 | Zk+ | 4S+8S+0S | 2 | Letní | |
TUIOZP/TK4MB | Molekulární biologie | 6 | Zk+ | 8S+8S+4S | 2 | Letní | |
TUIOZP/TK4B2 | Biochemie II | 4 | Zk | 8S+0S+0S | 2 | Letní | |
TUIOZP/TK4IT | Informační technolog. v biotechnologiích | 2 | Klz | 0S+8S+0S | 2 | Letní | |
TUIOZP/TK4BM | Bioanalytické metody | 5 | Zk+ | 8S+4S+4S | 2 | Letní | |
TUFMI/TK4FC | Fyzikální chemie | 6 | Zk+ | 8S+4S+4S | 2 | Letní | |
TUTP/TK5L1 | Legislativa v potravinářství I | 2 | Klz | 4S+0S+4S | 3 | Zimní | |
TUIOZP/TK5PM | Potravinářská mikrobiologie | 5 | Zk+ | 8S+8S+4S | 3 | Zimní | |
TUTP/TK5KB | Kvalita a bezpečnost potravin | 4 | Zk+ | 4S+0S+8S | 3 | Zimní | |
TUIOZP/TK5BR | Biotechnologický projekt | 3 | Zp | 0S+8S+0S | 3 | Zimní | |
TUIOZP/TK5TP | Tradiční a průmyslové biotechnologie | 5 | Zk+ | 8S+0S+4S | 3 | Zimní | |
TUTP/TK5P1 | Potravinářské technologie a biotech.I | 6 | Zk+ | 8S+8S+8S | 3 | Zimní | |
TUIOZP/TK5KT | Kultivační techniky a biotechn.aplikace | 5 | Zk+ | 4S+4S+4S | 3 | Zimní | |
TUACHP/TK6AN | Analýza potravin | 6 | Zk+ | 8S+12S+4S | 3 | Letní | |
TUIOZP/TK6ZR | Základy rekombinantních technologií | 5 | Zk+ | 8S+0S+4S | 3 | Letní | |
TUTP/TK6P2 | Potravinářské technologie a biotech.II | 6 | Zk+ | 8S+8S+8S | 3 | Letní | |
TUIOZP/TK6LM | Laboratoř mikrobiologie potravin | 3 | Klz | 0S+12S+0S | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUIOZP/TZTMB | Tradiční a moderní biotechnologie | 0 | Szv | 1+0+0 | 3 | Letní | |
TUIOZP/TZAMB | Aplikovaná mikrobiologie a biochemie | 0 | Szv | 1+0+0 | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
CJV/TK2AA | Angličtina Ia | 2 | Klz | 0+0+9S | 1 | Letní | |
CJV/TK2AB | Angličtina Ib | 2 | Klz | 0+0+9S | 1 | Letní | |
CJV/TK3AA | Angličtina IIa | 2 | Zk+ | 0+0+9S | 2 | Zimní | |
CJV/TK3AB | Angličtina IIb | 2 | Zk+ | 0+0+9S | 2 | Zimní | |
CJV/TK4AA | Angličtina IIIa | 2 | Klz | 0+0+9S | 2 | Letní | |
CJV/TK4AB | Angličtina IIIb | 2 | Klz | 0+0+9S | 2 | Letní | |
CJV/TK5AA | Angličtina IVa | 2 | Zk+ | 0+0+9S | 3 | Zimní | |
CJV/TK5AB | Angličtina IVb | 2 | Zk+ | 0+0+9S | 3 | Zimní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUTP/TK4VK | Vybrané kapitoly z epidem.a hygieny | 2 | Zk+ | 8S+0S+4S | 2 | Letní | |
MUPE/TK2PA | Podnikatelské aktivity I | 2 | Zk | 4S+0+4S | 2 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUIOZP/TZAPO | Analýza potravin | 0 | Szv | 1+0+0 | 3 | Letní | |
TUIOZP/TZPTT | Potravinářské technologie | 0 | Szv | 1+0+0 | 3 | Letní | |
TUIOZP/TZKTB | Kultivační techniky a biotech. procesy | 0 | Szv | 1+0+0 | 3 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
AUM/TK1RM | Repetitorium z matematiky | 2 | Zp | 0S+0S+8S | 1 | Zimní | |
TUCH/TK1RC | Repetitorium z obecné a anorg.chemie | 2 | Zp | 0S+0S+8S | 1 | Zimní | |
TUTP/TK1PR | Potravinový řetězec | 2 | Klz | 4S+0S+4S | 1 | Zimní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MUTV/PSAAF | Sportovní aktivity - Americký fotbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAPF | Sportovní aktivity- posilovna a fitness | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAKP | Sportovní aktivity - K2 Hiking | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATE | Sportovní aktivity - tenis | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSACY | Sportovní aktivity - cyklistika | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSABD | Sportovní aktivity - badminton | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSALZ | Sportovní aktivity - lyžování zahraniční | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAAI | Sportovní aktivity - Aikido | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATI | Sportovní aktivity - Tai Ji Quan | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAIC | Sportovní aktivity - Indoor Cycling | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSABX | Sportovní aktivity - Thajský box | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAAE | Sportovní aktivity - aerobik | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | Předmět je nabízen přijíždějícím studentům |
MUTV/PSABA | Sportovní aktivity - basketbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAFL | Sportovní aktivity - florbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAHO | Sportovní aktivity - horolezectví | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAPL | Sportovní aktivity - plavání | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSASB | Sportovní aktivity - Sebeobrana | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSASK | Sportovní aktivity - sálová kopaná | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSASQ | Sportovní aktivity - squash | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATW | Sportovní aktivity - taekwondo | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAVO | Sportovní aktivity - volejbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAZT | Sportovní aktivity - zdravotní TV | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAKL | Sportovní aktivity - kurz letní | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAST | Sportovní aktivity - stolní tenis | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAGO | Sportovní aktivity - Golf | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATK | Sportovní aktivity - turistický kurz | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAIL | Sportovní aktivity - inline bruslení | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSALT | Sportovní aktivity - lyžování tuzemské | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAKE | Sportovní aktivity - Kendo | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAVK | Sportovní aktivity - vodácký kurz | 1 | Zp | 0+2+0 | - | Letní |