Fakulta | Fakulta technologická (FT) |
---|---|
Studijní program | Chemie potravin a bioaktivních látek (N0721A210005) |
Studijní obor / Specializace | - (-/BI - 2021) |
Stupeň získané kvalifikace | Navazující |
Forma studia | Prezenční |
Standardní doba studia | 2 roky |
Počet ECTS kreditů | 120 |
Udělovaná kvalifikace | Inženýr (2) |
Přístup k dalšímu studiu | Doktorský studijní program |
Způsob ukončení | Státní závěrečná zkouška |
Studijní a zkušební řád | URL |
Fakultní koordinátor | nespecifikováno |
Klíčové studijní výstupy | Cílem studia je, na základě aktuálního stavu vědeckého poznání, poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti pokročilé organické chemie, metod strukturní analýzy, analytických separačních technik, analýzy potravin a studia vlastností a struktury chemických látek. Studenti získají nejen hluboké teoretické znalosti v oblasti aplikace instrumentálních metod, ale také schopnost samostatně vybrané přístroje používat, a interpretovat získané výsledky. Rovněž je kladen značný důraz na pochopení a rozpoznání vztahů mezi chemickými látkami navzájem a na vyhodnocení vlivu vnějších podmínek. Studenti se naučí uplatňovat tyto poznatky při řešení praktických problémů v oblastech chemie a analýzy potravin, přídatných látek a doplňků potravin a v dalších příbuzných oblastech. Cílem studia v tomto programu je i pěstování svobodného myšlení, nezávislého vědeckého bádání a všestranná podpora tvůrčího ducha. |
Specifické požadavky pro přijetí | Absolvované bakalářské nebo magisterské studium v příbuzném studijním programu a oboru, výsledky předchozího studia na VŠ. |
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání | Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání |
Kvalifikační požadavky a předpisy | Ukončené vysokoškolské vzdělání v bakalářském studijním programu. |
Profil programu | akademický |
Podmínky pokračování studia | Podmínkou pro postup do druhého ročníku magisterského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů. Podmínkou pro postup do třetího ročníku (rozvolněného) magisterského studijního programu je získání alespoň 10 kreditů a splnění všech studijních povinností z 1. ročníku. Podmínky definuje vnitřní norma FT "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/ |
Profesní profily absolventů s příklady | V magisterském studijním programu Chemie potravin a bioaktivních látek jsou vychováváni odborníci, kteří najdou uplatnění ve výzkumných a analytických laboratořích podniků v oblasti potravinářského, chemického a farmaceutického průmyslu, výzkumných institucí či orgánů státního dozoru. |
Garant oboru / specializace | Kafka Stanislav, doc. Ing. CSc. |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUACHP/TP7DP | Chemie přídatných látek a doplň.potravin | 4 | Zk+ | 2+0+1 | 1 | Zimní | |
TUFMI/TP7LA | Laboratoř separačních metod | 2 | Zp | 0+2+0 | 1 | Zimní | |
TUCH/TP7OB | Oborový seminář I | 2 | Zp | 0+0+2 | 1 | Zimní | |
TUACHP/TP7AH | Analýza a hodnocení potravin | 7 | Zk+ | 2+3+2 | 1 | Zimní | |
TUACHP/TP7CP | Chemie potravin II | 5 | Zk+ | 2+0+1 | 1 | Zimní | |
TUFMI/TP7SE | Separační metody | 3 | Zk+ | 2+0+0 | 1 | Zimní | |
TUCH/TP8SU | Supramolekulární chemie | 4 | Klz | 1+1+1 | 1 | Letní | |
TUCH/TP8SR | Semestrální projekt | 4 | Klz | 0+5+0 | 1 | Letní | |
TUCH/TP8TA | Teorie a metody strukturní analýzy | 5 | Zk+ | 2+1+1 | 1 | Letní | |
TUCH/TP8OB | Oborový seminář II | 2 | Zp | 0+0+2 | 1 | Letní | |
TUACHP/TP8BI | Analýza bioaktivních látek v potravinách | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 1 | Letní | |
CJV/TP8AC | Angličtina v chem. potrav.a bioakt.látek | 2 | Zk+ | 0+0+2 | 1 | Letní | |
TUIOZP/TP8MB | Molekulární biologie | 5 | Zk+ | 2+2+0 | 1 | Letní | |
TUCH/TP9OS | Oborový seminář III | 1 | Zp | 0+0+2 | 2 | Zimní | |
TUCH/TP9AN | Aplik.NMR v analýze potr. a bioakt.látek | 4 | Zk+ | 1+1+2 | 2 | Zimní | |
TUTP/TP9PL | Legislativa potravin | 5 | Zk+ | 1+0+1 | 2 | Zimní | |
TUCH/TP9LC | Lab.chemie přídat.látek a doplňků potr. | 2 | Klz | 0+2+0 | 2 | Zimní | |
TUCH/TP9IC | Interpretace chromatograf.a spektr.dat | 4 | Zk+ | 1+2+1 | 2 | Zimní | |
TUCH/TP9S2 | Semestrální projekt II | 6 | Klz | 0+6+0 | 2 | Zimní | |
TUCH/TP0DP | Diplomová práce | 30 | Zp | 0+26+0 | 2 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUCH/TZPPL | Chemie potravin a přídatných látek | 0 | Szv | 1+0+0 | 2 | Letní | |
TUCH/TZIMA | Instrum.met.v analýz.potr.a bioakt.látek | 0 | Szv | 1+0+0 | 2 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUCH/TP7SL | Metody syntézy organických látek | 4 | Zk+ | 2+0+2 | 1 | Zimní | |
TUCH/TP7PO | Pokročilá laboratorní technika | 3 | Klz | 0+3+0 | 1 | Zimní | |
TUCH/TP8FC | Farmakochemie | 3 | Zk+ | 2+0+1 | 1 | Letní | |
TUCH/TP9BH | Bioaktivní heterocyklické sloučeniny | 4 | Zk+ | 2+0+1 | 2 | Zimní | |
TUCH/TP9SS | Struktura a symetrie molekul | 4 | Klz | 1+0+2 | 2 | Zimní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUACHP/TP7PU | Principy úchovy potravin | 4 | Zk+ | 2+1+1 | 1 | Zimní | |
TUACHP/TP7FP | Funkční potraviny | 3 | Zk+ | 2+0+1 | 1 | Zimní | |
TUACHP/TP8NU | Chemie nutraceutik | 3 | Zk+ | 2+0+1 | 1 | Letní | |
TUACHP/TP9AF | Autentizace a falšování potravin | 4 | Zk+ | 1+2+0 | 2 | Zimní | |
TUTP/TP9SH | Senzorické hodnocení potravin | 4 | Zk+ | 2+1+0 | 2 | Zimní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUCH/TZSSS | Syntéza a struktura organických slouč. | 0 | Szv | 1+0+0 | 2 | Letní | |
TUCH/TZKKP | Kontr. kvality potrav. při výr. a sklad. | 0 | Szv | 1+0+0 | 2 | Letní | |
TUCH/TZCNF | Chemie nutraceutik a funkčních potravin | 0 | Szv | 1+0+0 | 2 | Letní | |
TUCH/TZBAL | Biologicky aktivní látky | 0 | Szv | 1+0+0 | 2 | Letní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TUIOZP/TP7MP | Mikrobiologie potravin | 4 | Zk+ | 2+0+2 | 1 | Zimní | |
TUTP/TP7VP | Výroba potravin I | 5 | Zk+ | 2+2+1 | 1 | Zimní | |
TUTTTK/TP7BI | Biomateriály I | 4 | Zk+ | 2+0+1 | 1 | Zimní | |
TUTP/TP8VP | Výroba potravin II | 5 | Zk+ | 2+2+1 | 1 | Letní | |
TUFMI/TP8ZE | Zpracování experimentu II | 2 | Klz | 1+0+1 | 1 | Letní | |
TUACHP/TP8TG | Trendy v gastronomii I | 2 | Klz | 1+1+0 | 1 | Letní | |
MUPE/TP9PA | Podnikatelské aktivity II | 2 | Zk | 1+0+1 | 2 | Zimní | |
TUTP/TP9SE | Stabilizátory a emulgátory v potravinář. | 4 | Zk+ | 2+0+1 | 2 | Zimní | |
TUTP/TP9FV | Fyzikální vlastnosti potravin | 3 | Klz | 1+2+0 | 2 | Zimní | |
TUACHP/TP9TG | Trendy v gastronomii II | 4 | Zk+ | 2+2+0 | 2 | Zimní | |
CJV/TP9AA | Akademické dovednosti v angličtině | 2 | Klz | 0+0+2 | 2 | Zimní |
Kód předmětu | Název předmětu | Kredity | Zakončení | Rozsah hodin | Doporučený ročník | Doporučený semestr | Dostupnost předmětu |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MUTV/PSAAF | Sportovní aktivity - Americký fotbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAPF | Sportovní aktivity- posilovna a fitness | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAKP | Sportovní aktivity - K2 Hiking | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATE | Sportovní aktivity - tenis | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSACY | Sportovní aktivity - cyklistika | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSABD | Sportovní aktivity - badminton | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSALZ | Sportovní aktivity - lyžování zahraniční | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAAI | Sportovní aktivity - Aikido | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATI | Sportovní aktivity - Tai Ji Quan | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAIC | Sportovní aktivity - Indoor Cycling | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSABX | Sportovní aktivity - Thajský box | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAAE | Sportovní aktivity - aerobik | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | Předmět je nabízen přijíždějícím studentům |
MUTV/PSABA | Sportovní aktivity - basketbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAFL | Sportovní aktivity - florbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAHO | Sportovní aktivity - horolezectví | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAPL | Sportovní aktivity - plavání | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSASB | Sportovní aktivity - Sebeobrana | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSASK | Sportovní aktivity - sálová kopaná | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSASQ | Sportovní aktivity - squash | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATW | Sportovní aktivity - taekwondo | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAVO | Sportovní aktivity - volejbal | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAZT | Sportovní aktivity - zdravotní TV | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAKL | Sportovní aktivity - kurz letní | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAST | Sportovní aktivity - stolní tenis | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAGO | Sportovní aktivity - Golf | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSATK | Sportovní aktivity - turistický kurz | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAIL | Sportovní aktivity - inline bruslení | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSALT | Sportovní aktivity - lyžování tuzemské | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAKE | Sportovní aktivity - Kendo | 1 | Zp | 0+2+0 | - | - | |
MUTV/PSAVK | Sportovní aktivity - vodácký kurz | 1 | Zp | 0+2+0 | - | Letní |