Informace o studijním programu

« Zpět
Fakulta Fakulta technologická (FT)
Studijní program Chemie potravin a bioaktivních látek (N0721A210005)
Studijní obor / Specializace - (-/BI - 2021)
Stupeň získané kvalifikace Navazující
Forma studia Prezenční
Standardní doba studia 2 roky
Počet ECTS kreditů 120
Udělovaná kvalifikace Inženýr (2)
Přístup k dalšímu studiu Doktorský studijní program  
Způsob ukončení Státní závěrečná zkouška
Studijní a zkušební řád URL
Fakultní koordinátor nespecifikováno
Klíčové studijní výstupy Cílem studia je, na základě aktuálního stavu vědeckého poznání, poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti pokročilé organické chemie, metod strukturní analýzy, analytických separačních technik, analýzy potravin a studia vlastností a struktury chemických látek. Studenti získají nejen hluboké teoretické znalosti v oblasti aplikace instrumentálních metod, ale také schopnost samostatně vybrané přístroje používat, a interpretovat získané výsledky. Rovněž je kladen značný důraz na pochopení a rozpoznání vztahů mezi chemickými látkami navzájem a na vyhodnocení vlivu vnějších podmínek. Studenti se naučí uplatňovat tyto poznatky při řešení praktických problémů v oblastech chemie a analýzy potravin, přídatných látek a doplňků potravin a v dalších příbuzných oblastech. Cílem studia v tomto programu je i pěstování svobodného myšlení, nezávislého vědeckého bádání a všestranná podpora tvůrčího ducha.
Specifické požadavky pro přijetí Absolvované bakalářské nebo magisterské studium v příbuzném studijním programu a oboru, výsledky předchozího studia na VŠ.
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání
Kvalifikační požadavky a předpisy Ukončené vysokoškolské vzdělání v bakalářském studijním programu.
Profil programu akademický
Podmínky pokračování studia Podmínkou pro postup do druhého ročníku magisterského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů. Podmínkou pro postup do třetího ročníku (rozvolněného) magisterského studijního programu je získání alespoň 10 kreditů a splnění všech studijních povinností z 1. ročníku. Podmínky definuje vnitřní norma FT "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/
Profesní profily absolventů s příklady V magisterském studijním programu Chemie potravin a bioaktivních látek jsou vychováváni odborníci, kteří najdou uplatnění ve výzkumných a analytických laboratořích podniků v oblasti potravinářského, chemického a farmaceutického průmyslu, výzkumných institucí či orgánů státního dozoru.
Garant oboru / specializace Kafka Stanislav, doc. Ing. CSc.

Složení segmentů (bloky a jejich předměty):

Zkratka
T19-PN-CHPBIO
Název segmentu
Chemie potravin a bioaktivních látek
Název bloku
povinné předměty
Statut
Povinný
Min. kreditů
102
Max. kreditů
-
Min. předmětů
20
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUACHP/TP7DP Chemie přídatných látek a doplň.potravin 4 Zk+ 2+0+1 1 Zimní  
TUFMI/TP7LA Laboratoř separačních metod 2 Zp 0+2+0 1 Zimní  
TUCH/TP7OB Oborový seminář I 2 Zp 0+0+2 1 Zimní  
TUACHP/TP7AH Analýza a hodnocení potravin 7 Zk+ 2+3+2 1 Zimní  
TUACHP/TP7CP Chemie potravin II 5 Zk+ 2+0+1 1 Zimní  
TUFMI/TP7SE Separační metody 3 Zk+ 2+0+0 1 Zimní  
TUCH/TP8SU Supramolekulární chemie 4 Klz 1+1+1 1 Letní  
TUCH/TP8SR Semestrální projekt 4 Klz 0+5+0 1 Letní  
TUCH/TP8TA Teorie a metody strukturní analýzy 5 Zk+ 2+1+1 1 Letní  
TUCH/TP8OB Oborový seminář II 2 Zp 0+0+2 1 Letní  
TUACHP/TP8BI Analýza bioaktivních látek v potravinách 5 Zk+ 2+2+0 1 Letní  
CJV/TP8AC Angličtina v chem. potrav.a bioakt.látek 2 Zk+ 0+0+2 1 Letní  
TUIOZP/TP8MB Molekulární biologie 5 Zk+ 2+2+0 1 Letní  
TUCH/TP9OS Oborový seminář III 1 Zp 0+0+2 2 Zimní  
TUCH/TP9AN Aplik.NMR v analýze potr. a bioakt.látek 4 Zk+ 1+1+2 2 Zimní  
TUTP/TP9PL Legislativa potravin 5 Zk+ 1+0+1 2 Zimní  
TUCH/TP9LC Lab.chemie přídat.látek a doplňků potr. 2 Klz 0+2+0 2 Zimní  
TUCH/TP9IC Interpretace chromatograf.a spektr.dat 4 Zk+ 1+2+1 2 Zimní  
TUCH/TP9S2 Semestrální projekt II 6 Klz 0+6+0 2 Zimní  
TUCH/TP0DP Diplomová práce 30 Zp 0+26+0 2 Letní  
Název bloku
Předměty SZZ - povinné
Statut
Povinný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
2
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUCH/TZPPL Chemie potravin a přídatných látek 0 Szv 1+0+0 2 Letní  
TUCH/TZIMA Instrum.met.v analýz.potr.a bioakt.látek 0 Szv 1+0+0 2 Letní  
Název bloku
povinně volitelné předměty I
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
18
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUCH/TP7SL Metody syntézy organických látek 4 Zk+ 2+0+2 1 Zimní  
TUCH/TP7PO Pokročilá laboratorní technika 3 Klz 0+3+0 1 Zimní  
TUCH/TP8FC Farmakochemie 3 Zk+ 2+0+1 1 Letní  
TUCH/TP9BH Bioaktivní heterocyklické sloučeniny 4 Zk+ 2+0+1 2 Zimní  
TUCH/TP9SS Struktura a symetrie molekul 4 Klz 1+0+2 2 Zimní  
Název bloku
povinně volitelné předměty II
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
18
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUACHP/TP7PU Principy úchovy potravin 4 Zk+ 2+1+1 1 Zimní  
TUACHP/TP7FP Funkční potraviny 3 Zk+ 2+0+1 1 Zimní  
TUACHP/TP8NU Chemie nutraceutik 3 Zk+ 2+0+1 1 Letní  
TUACHP/TP9AF Autentizace a falšování potravin 4 Zk+ 1+2+0 2 Zimní  
TUTP/TP9SH Senzorické hodnocení potravin 4 Zk+ 2+1+0 2 Zimní  
Název bloku
Předměty SZZ - povinně volitelné
Statut
Povinně volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUCH/TZSSS Syntéza a struktura organických slouč. 0 Szv 1+0+0 2 Letní  
TUCH/TZKKP Kontr. kvality potrav. při výr. a sklad. 0 Szv 1+0+0 2 Letní  
TUCH/TZCNF Chemie nutraceutik a funkčních potravin 0 Szv 1+0+0 2 Letní  
TUCH/TZBAL Biologicky aktivní látky 0 Szv 1+0+0 2 Letní  
Název bloku
volitelné předměty
Statut
Volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUIOZP/TP7MP Mikrobiologie potravin 4 Zk+ 2+0+2 1 Zimní  
TUTP/TP7VP Výroba potravin I 5 Zk+ 2+2+1 1 Zimní  
TUTTTK/TP7BI Biomateriály I 4 Zk+ 2+0+1 1 Zimní  
TUTP/TP8VP Výroba potravin II 5 Zk+ 2+2+1 1 Letní  
TUFMI/TP8ZE Zpracování experimentu II 2 Klz 1+0+1 1 Letní  
TUACHP/TP8TG Trendy v gastronomii I 2 Klz 1+1+0 1 Letní  
MUPE/TP9PA Podnikatelské aktivity II 2 Zk 1+0+1 2 Zimní  
TUTP/TP9SE Stabilizátory a emulgátory v potravinář. 4 Zk+ 2+0+1 2 Zimní  
TUTP/TP9FV Fyzikální vlastnosti potravin 3 Klz 1+2+0 2 Zimní  
TUACHP/TP9TG Trendy v gastronomii II 4 Zk+ 2+2+0 2 Zimní  
CJV/TP9AA Akademické dovednosti v angličtině 2 Klz 0+0+2 2 Zimní  
Název bloku
volitelné předměty - sportovní aktivity
Statut
Volitelný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
-
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
MUTV/PSAAF Sportovní aktivity - Americký fotbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAPF Sportovní aktivity- posilovna a fitness 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKP Sportovní aktivity - K2 Hiking 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATE Sportovní aktivity - tenis 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSACY Sportovní aktivity - cyklistika 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSABD Sportovní aktivity - badminton 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSALZ Sportovní aktivity - lyžování zahraniční 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAAI Sportovní aktivity - Aikido 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATI Sportovní aktivity - Tai Ji Quan 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAIC Sportovní aktivity - Indoor Cycling 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSABX Sportovní aktivity - Thajský box 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAAE Sportovní aktivity - aerobik 1 Zp 0+2+0 - - Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
MUTV/PSABA Sportovní aktivity - basketbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAFL Sportovní aktivity - florbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAHO Sportovní aktivity - horolezectví 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAPL Sportovní aktivity - plavání 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASB Sportovní aktivity - Sebeobrana 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASK Sportovní aktivity - sálová kopaná 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSASQ Sportovní aktivity - squash 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATW Sportovní aktivity - taekwondo 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAVO Sportovní aktivity - volejbal 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAZT Sportovní aktivity - zdravotní TV 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKL Sportovní aktivity - kurz letní 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAST Sportovní aktivity - stolní tenis 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAGO Sportovní aktivity - Golf 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSATK Sportovní aktivity - turistický kurz 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAIL Sportovní aktivity - inline bruslení 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSALT Sportovní aktivity - lyžování tuzemské 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAKE Sportovní aktivity - Kendo 1 Zp 0+2+0 - -  
MUTV/PSAVK Sportovní aktivity - vodácký kurz 1 Zp 0+2+0 - Letní