Informace o studijním programu

« Zpět
Fakulta Fakulta technologická (FT)
Studijní program Chemie potravin a bioaktivních látek (N0721A210005)
Studijní obor / Specializace - (-/BI - 2021)
Stupeň získané kvalifikace Navazující
Forma studia Prezenční
Standardní doba studia 2 roky
Počet ECTS kreditů 120
Udělovaná kvalifikace Inženýr (2)
Přístup k dalšímu studiu Doktorský studijní program  
Způsob ukončení Státní závěrečná zkouška
Studijní a zkušební řád URL
Fakultní koordinátor nespecifikováno
Klíčové studijní výstupy Cílem studia je, na základě aktuálního stavu vědeckého poznání, poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti pokročilé organické chemie, metod strukturní analýzy, analytických separačních technik, analýzy potravin a studia vlastností a struktury chemických látek. Studenti získají nejen hluboké teoretické znalosti v oblasti aplikace instrumentálních metod, ale také schopnost samostatně vybrané přístroje používat, a interpretovat získané výsledky. Rovněž je kladen značný důraz na pochopení a rozpoznání vztahů mezi chemickými látkami navzájem a na vyhodnocení vlivu vnějších podmínek. Studenti se naučí uplatňovat tyto poznatky při řešení praktických problémů v oblastech chemie a analýzy potravin, přídatných látek a doplňků potravin a v dalších příbuzných oblastech. Cílem studia v tomto programu je i pěstování svobodného myšlení, nezávislého vědeckého bádání a všestranná podpora tvůrčího ducha.
Specifické požadavky pro přijetí Absolvované bakalářské nebo magisterské studium v příbuzném studijním programu a oboru, výsledky předchozího studia na VŠ.
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání
Kvalifikační požadavky a předpisy Ukončené vysokoškolské vzdělání v bakalářském studijním programu.
Profil programu akademický
Podmínky pokračování studia Podmínkou pro postup do druhého ročníku magisterského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů. Podmínkou pro postup do třetího ročníku (rozvolněného) magisterského studijního programu je získání alespoň 10 kreditů a splnění všech studijních povinností z 1. ročníku. Podmínky definuje vnitřní norma FT "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/
Profesní profily absolventů s příklady V magisterském studijním programu Chemie potravin a bioaktivních látek jsou vychováváni odborníci, kteří najdou uplatnění ve výzkumných a analytických laboratořích podniků v oblasti potravinářského, chemického a farmaceutického průmyslu, výzkumných institucí či orgánů státního dozoru.
Garant oboru / specializace Kafka Stanislav, doc. Ing. CSc.
Statut Doporučený ročník Doporučený semestr Kód předmětu Název předmětu (* Státnice) Vyučovací jazyk Počet ECTS kreditů Dostupnost předmětu
A Povinný 1 Zimní TUACHP/TP7AH Analýza a hodnocení potravin Čeština 7  
A Povinný 1 Zimní TUACHP/TP7CP Chemie potravin II Čeština 5  
A Povinný 1 Zimní TUFMI/TP7SE Separační metody Čeština 3  
A Povinný 1 Zimní TUACHP/TP7DP Chemie přídatných látek a doplňků potravin Čeština 4  
A Povinný 1 Zimní TUCH/TP7OB Oborový seminář I Čeština 2  
A Povinný 1 Zimní TUFMI/TP7LA Laboratoř separačních metod Čeština 2  
B Povinně volitelný 1 Zimní TUCH/TP7PO Pokročilá laboratorní technika Čeština 3  
B Povinně volitelný 1 Zimní TUACHP/TP7FP Funkční potraviny Čeština 3  
B Povinně volitelný 1 Zimní TUACHP/TP7PU Principy úchovy potravin Čeština 4  
B Povinně volitelný 1 Zimní TUCH/TP7SL Metody syntézy organických látek Čeština 4  
C Volitelný 1 Zimní TUIOZP/TP7MP Mikrobiologie potravin Čeština 4  
C Volitelný 1 Zimní TUTTTK/TP7BI Biomateriály I Čeština 4  
C Volitelný 1 Zimní TUTP/TP7VP Výroba potravin I Čeština 5  
A Povinný 1 Letní TUCH/TP8OB Oborový seminář II Čeština 2  
A Povinný 1 Letní TUCH/TP8SU Supramolekulární chemie Angličtina 4  
A Povinný 1 Letní TUCH/TP8SR Semestrální projekt Čeština 4  
A Povinný 1 Letní TUCH/TP8TA Teorie a metody strukturní analýzy Čeština 5  
A Povinný 1 Letní TUIOZP/TP8MB Molekulární biologie Čeština 5  
A Povinný 1 Letní TUACHP/TP8BI Analýza bioaktivních látek v potravinách Čeština 5  
A Povinný 1 Letní CJV/TP8AC Angličtina v chemii potravin a bioaktivních látek Angličtina 2  
B Povinně volitelný 1 Letní TUACHP/TP8NU Chemie nutraceutik Čeština 3  
B Povinně volitelný 1 Letní TUCH/TP8FC Farmakochemie Čeština 3  
C Volitelný 1 Letní TUACHP/TP8TG Trendy v gastronomii I Čeština 2  
C Volitelný 1 Letní TUTP/TP8VP Výroba potravin II Čeština 5  
C Volitelný 1 Letní TUFMI/TP8ZE Zpracování experimentu II Čeština 2  
A Povinný 2 Zimní TUCH/TP9S2 Semestrální projekt II Čeština 6  
A Povinný 2 Zimní TUCH/TP9AN Aplikace NMR v analýze potravin a bioaktivních látek Čeština 4  
A Povinný 2 Zimní TUCH/TP9IC Interpretace chromatografických a spektrálních dat Čeština 4  
A Povinný 2 Zimní TUTP/TP9PL Legislativa potravin Čeština 5  
A Povinný 2 Zimní TUCH/TP9LC Laboratoř chemie přídatných látek a doplňků potravin Čeština 2  
A Povinný 2 Zimní TUCH/TP9OS Oborový seminář III Čeština 1  
B Povinně volitelný 2 Zimní TUCH/TP9SS Struktura a symetrie molekul Čeština 4  
B Povinně volitelný 2 Zimní TUTP/TP9SH Senzorické hodnocení potravin Čeština 4  
B Povinně volitelný 2 Zimní TUACHP/TP9AF Autentizace a falšování potravin Čeština 4  
B Povinně volitelný 2 Zimní TUCH/TP9BH Bioaktivní heterocyklické sloučeniny Čeština 4  
C Volitelný 2 Zimní MUPE/TP9PA Podnikatelské aktivity II Čeština 2  
C Volitelný 2 Zimní TUTP/TP9SE Stabilizátory a emulgátory v potravinářství Angličtina 4  
C Volitelný 2 Zimní TUTP/TP9FV Fyzikální vlastnosti potravin Čeština 3  
C Volitelný 2 Zimní CJV/TP9AA Akademické dovednosti v angličtině Angličtina 2  
C Volitelný 2 Zimní TUACHP/TP9TG Trendy v gastronomii II Čeština 4  
A Povinný 2 Letní TUCH/TZPPL Chemie potravin a přídatných látek  (*) Čeština 0  
A Povinný 2 Letní TUCH/TZIMA Instrumentální metody v analýze potravin a bioaktivních látek  (*) Čeština 0  
A Povinný 2 Letní TUCH/TP0DP Diplomová práce Čeština 30  
B Povinně volitelný 2 Letní TUCH/TZBAL Biologicky aktivní látky  (*) Čeština 0  
B Povinně volitelný 2 Letní TUCH/TZKKP Kontrola kvality potravin při výrobě a skladování  (*) Čeština 0  
B Povinně volitelný 2 Letní TUCH/TZCNF Chemie nutraceutik a funkčních potravin  (*) Čeština 0  
B Povinně volitelný 2 Letní TUCH/TZSSS Syntéza a struktura organických sloučenin  (*) Čeština 0  
C Volitelný - - MUTV/PSATK Sport - turistický kurz Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSALZ Sportovní aktivity - lyžování zahraniční Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAVO Sportovní aktivity - volejbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAKL Sportovní aktivity - kurz letní Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAPF Sportovní aktivity - posilovna a fitness Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSABD Sportovní aktivity - badminton Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSATI Sportovní aktivity - Tai Ji Quan Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSABX Sportovní aktivity - Thajský box Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAFL Sportovní aktivity - florbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAPL Sportovní aktivity - plavání Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSASB Sportovní aktivity - Sebeobrana Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSASK Sportovní aktivity - sálová kopaná Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAGO Sportovní aktivity - Golf Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAKE Sportovní aktivity - Kendo Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAIL Sportovní aktivity - inline bruslení Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAAI Sportovní aktivity - Aikido Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAZT Sportovní aktivity - zdravotní TV Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSALT Sportovní aktivity - lyžování tuzemské Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAKP Sportovní aktivity - K2 Hiking Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAHO Sport - horolezectví Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSATW Sportovní aktivity - taekwondo Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAAE Sportovní aktivity - aerobik Čeština 1 Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
C Volitelný - - MUTV/PSACY Sportovní aktivity - cyklistika Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSABA Sportovní aktivity - basketbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAST Sportovní aktivity - tenis Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSATE Sportovní aktivity - tenis Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAIC Sportovní aktivity - Indoor Cycling Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAAF Sportovní aktivity - Americký fotbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSASQ Sportovní aktivity - squash Čeština 1  
C Volitelný - Letní MUTV/PSAVK Sportovní aktivity - vodácký kurz Čeština 1