Předmět: Analýza potravin

« Zpět
Název předmětu Analýza potravin
Kód předmětu TUIOZP/TZAPO
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Charakteristika, využití, výhody a nevýhody vybraných metod (chemické, fyzikálně-chemické, mikrobiologické metody) s různou detekcí, pro analýzu surovin, meziproduktů a finálních potravin. 2. Charakteristika, využití, výhody a nevýhody vybraných metod (biologické, senzorické, enzymové) s různou detekcí, pro analýzu surovin, meziproduktů a finálních potravin. 3. Odběr a příprava vzorků surovin, meziproduktů a finálních potravin pro různé druhy analýz (chemické, fyzikálně-chemické, mikrobiologické a další). 4. Metody senzorického hodnocení. 5. Kultivační a mikroskopické metody stanovení přítomnosti a identifikace mikroorganizmů v potravinách. 6. Metody stanovení vody a sušiny. Definice pojmu sušina. 7. Metody izolace a stanovení celkového obsahu tuků, stanovení žluklosti a stability tuků. 8. Metody izolace a stanovení mastných kyselin, tukové charakteristiky. 9. Metody izolace a stanovení aminokyselin a bílkovin. 10. Mineralizace a metody stanovení jednotlivých prvků. 11. Metody izolace a stanovení sacharidů fyzikálními a enzymatickými metodami. 12. Metody izolace a stanovení sacharidů chemickými metodami. 13. Metody izolace a stanovení polysacharidů. 14. Metody izolace a stanovení jednotlivých hydrofilních vitaminů. 15. Metody izolace a stanovení jednotlivých lipofilních vitaminů. 16. Metody izolace a stanovení vonných a chuťových látek. 17. Metody izolace a stanovení přírodních a syntetických barviv. 18. Metody izolace a stanovení kontaminantů. 19. Metody izolace a stanovení přídatných látek (aditiv).

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • HÁLKOVÁ, J., RUMÍŠKOVÁ, M., RIEGLOVÁ, J. Analýza potravin, 2. vyd.. Újezd u Brna: I. Straka, 2001. ISBN 80-86494- 02-0.
  • Klouda, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava : Pavel Klouda, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
  • Kubáň, V., Kubáň, P. Analýza potravin. ES MZLU, Brno, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
  • PRÍBELA, A. Analýza potravín. Bratislava : STU, 1991.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr