Vyučující
|
-
Škrovánková Soňa, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Charakteristika, využití, výhody a nevýhody vybraných metod (chemické, fyzikálně-chemické, mikrobiologické metody) s různou detekcí, pro analýzu surovin, meziproduktů a finálních potravin. 2. Charakteristika, využití, výhody a nevýhody vybraných metod (biologické, senzorické, enzymové) s různou detekcí, pro analýzu surovin, meziproduktů a finálních potravin. 3. Odběr a příprava vzorků surovin, meziproduktů a finálních potravin pro různé druhy analýz (chemické, fyzikálně-chemické, mikrobiologické a další). 4. Metody senzorického hodnocení. 5. Kultivační a mikroskopické metody stanovení přítomnosti a identifikace mikroorganizmů v potravinách. 6. Metody stanovení vody a sušiny. Definice pojmu sušina. 7. Metody izolace a stanovení celkového obsahu tuků, stanovení žluklosti a stability tuků. 8. Metody izolace a stanovení mastných kyselin, tukové charakteristiky. 9. Metody izolace a stanovení aminokyselin a bílkovin. 10. Mineralizace a metody stanovení jednotlivých prvků. 11. Metody izolace a stanovení sacharidů fyzikálními a enzymatickými metodami. 12. Metody izolace a stanovení sacharidů chemickými metodami. 13. Metody izolace a stanovení polysacharidů. 14. Metody izolace a stanovení jednotlivých hydrofilních vitaminů. 15. Metody izolace a stanovení jednotlivých lipofilních vitaminů. 16. Metody izolace a stanovení vonných a chuťových látek. 17. Metody izolace a stanovení přírodních a syntetických barviv. 18. Metody izolace a stanovení kontaminantů. 19. Metody izolace a stanovení přídatných látek (aditiv).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
HÁLKOVÁ, J., RUMÍŠKOVÁ, M., RIEGLOVÁ, J. Analýza potravin, 2. vyd.. Újezd u Brna: I. Straka, 2001. ISBN 80-86494- 02-0.
-
Klouda, Pavel. Moderní analytické metody. 2., upr. a dopl. vyd. Ostrava : Pavel Klouda, 2003. ISBN 80-86369-07-2.
-
Kubáň, V., Kubáň, P. Analýza potravin. ES MZLU, Brno, 2007. ISBN 978-80-7375-036-7.
-
NOLLET, L.M.L. Handbook of Food Analysis. Vol. 1, Vol. 2.. New York: Marcel Dekker, 1996. ISBN 9780824750367.
-
PRÍBELA, A. Analýza potravín. Bratislava : STU, 1991.
|