|
Vyučující
|
-
Riemel Jakub, Ing.
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Úvod do studia - definice biotechnologií, mikrobní biotechnologie, požadavky na průmyslové mikroorganizmy. - Prokaryotické mikroorganizmy využívané v biotechnologiích. - Eukaryotické mikroorganizmy využívané v biotechnologiích. - Buněčný cyklus. Růstová křivka mikroorganizmů. Růstové konstanty. - Faktory ovlivňující růst a množení mikroorganizmů. Produkce biomasy. - Přehled hlavních drah primárního a sekundárního metabolizmu mikroorganizmů a jejich význam v biotechnologiích. - Kultivační a produkční média - požadavky, suroviny, složení, sterilace. - Způsoby kultivace mikroorganizmů v tekutém médiu - vsádková, průtoková, semikontinuální a kontinuální kultivace. - Kultivace na pevném substrátu. Biofilm v biotechnologiích. - Specifické rysy kultivace fototrofních organizmů (sinic, řas a rostlinných buněk) a živočišných buněk. - Bioreaktory - rozdělení, konstrukce, použití. - Biotechnologická produkce primárních metabolitů. - Biotechnologická produkce sekundárních metabolitů. - Biotransformace - základní charakteristika procesů, příklady.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 68 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| vyjmenovat a popsat základní strategie kultivace organizmů využívaných v biotechnologiích |
| vyjmenovat a popsat základní strategie kultivace organizmů využívaných v biotechnologiích |
| popsat substráty pro kultivaci organizmů využívaných v biotechnologiích |
| popsat substráty pro kultivaci organizmů využívaných v biotechnologiích |
| popsat bioreaktory využívané pro biotechnologické aplikace |
| popsat bioreaktory využívané pro biotechnologické aplikace |
| vysvětlit rozdíly mezi statickou a kontinuální kultivací (mikro)organizmů |
| vysvětlit rozdíly mezi statickou a kontinuální kultivací (mikro)organizmů |
| vyjmenovat nejvýznamnější skupiny organizmů využívaných v biotechnologiích |
| vyjmenovat nejvýznamnější skupiny organizmů využívaných v biotechnologiích |
| Odborné dovednosti |
|---|
| navrhnout kultivační média pro kultivaci mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích |
| navrhnout kultivační média pro kultivaci mikroorganizmů využívaných v biotechnologiích |
| optimalizovat kultivační podmínky 5 (mikro)organizmů nejčastěji využívaných v biotechnologiích |
| optimalizovat kultivační podmínky 5 (mikro)organizmů nejčastěji využívaných v biotechnologiích |
| realizovat stanovení růstové křivky bakterií |
| realizovat stanovení růstové křivky bakterií |
| navrhnout organizmy použitelné pro biotechnologickou výrobu přídatných látek využívaných v potravinářství |
| navrhnout organizmy použitelné pro biotechnologickou výrobu přídatných látek využívaných v potravinářství |
| navrhnout organizmy použitelné pro biotechnologickou výrobu látek využívaných ve farmacii, medicíně nebo v ochraně životního prostředí |
| navrhnout organizmy použitelné pro biotechnologickou výrobu látek využívaných ve farmacii, medicíně nebo v ochraně životního prostředí |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Laborování |
| Exkurze |
| Laborování |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Známkou |
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Známkou |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
|
Doporučená literatura
|
-
HARZEVILI, F.D., CHEN, H. Microbial Biotechnology: Progress and Trends. Boca Raton: CRC Press, 2015. ISBN 978-1-4822-4520-2.
-
KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava: KEY Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
-
KAPRÁLEK, F. Základy bakteriologie. Praha : Karolinum, 1999. ISBN 80-7184-811-5.
-
LEE, Y.K. Microbial Biotechnology: Principles and Applications, 3rd ed.. Singapore: World Scientific, 2013. ISBN 978-981-4366-82-3.
-
MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
|