Předmět: Kultivační techniky a biotechnologické procesy

« Zpět
Název předmětu Kultivační techniky a biotechnologické procesy
Kód předmětu TUIOZP/TZKTB
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Prokaryotické mikroorganizmy využívané v biotechnologiích. 2. Eukaryotické mikroorganizmy využívané v biotechnologiích. 3. Požadavky na průmyslové mikroorganizmy. 4. Buněčný cyklus a jeho regulace. Mitóza a meióza. 5. Růstová křivka mikroorganizmů. Růstové konstanty. 6. Faktory ovlivňující růst a množení mikroorganizmů. 7. Kultivační a produkční média - požadavky, suroviny, složení, sterilace. 8. Bioreaktory - rozdělení, konstrukce, použití. 9. Kultivace mikroorganizmů v tekutém médiu - vsádková a přítoková kultivace. 10. Kultivace mikroorganizmů v tekutém médiu - kontinuální kultivace. 11. Kultivace na pevném substrátu. 12. Biofilm v biotechnologiích. 13. Kultivace fototrofních organizmů (sinic, řas a rostlinných buněk) a živočišných buněk. 14. Biotechnologická produkce primárních metabolitů. 15. Biotechnologická produkce sekundárních metabolitů.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava: KEY Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
  • LEE, Y.K. Microbial Biotechnology: Principles and Applications, 3rd ed.. Singapore: World Scientific, 2013. ISBN 978-981-4366-82-3.
  • MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr