Vyučující
|
-
Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Prokaryotické mikroorganizmy využívané v biotechnologiích. 2. Eukaryotické mikroorganizmy využívané v biotechnologiích. 3. Požadavky na průmyslové mikroorganizmy. 4. Buněčný cyklus a jeho regulace. Mitóza a meióza. 5. Růstová křivka mikroorganizmů. Růstové konstanty. 6. Faktory ovlivňující růst a množení mikroorganizmů. 7. Kultivační a produkční média - požadavky, suroviny, složení, sterilace. 8. Bioreaktory - rozdělení, konstrukce, použití. 9. Kultivace mikroorganizmů v tekutém médiu - vsádková a přítoková kultivace. 10. Kultivace mikroorganizmů v tekutém médiu - kontinuální kultivace. 11. Kultivace na pevném substrátu. 12. Biofilm v biotechnologiích. 13. Kultivace fototrofních organizmů (sinic, řas a rostlinných buněk) a živočišných buněk. 14. Biotechnologická produkce primárních metabolitů. 15. Biotechnologická produkce sekundárních metabolitů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
KADLEC, P., MELZOCH, K., VOLDŘICH, M. Procesy a zařízení v potravinářství a biotechnologiích. Ostrava: KEY Publishing, 2013. ISBN 978-80-7418-163-4.
-
LEE, Y.K. Microbial Biotechnology: Principles and Applications, 3rd ed.. Singapore: World Scientific, 2013. ISBN 978-981-4366-82-3.
-
MIESLEROVÁ, B., SEDLÁŘOVÁ, M., LEBEDA, A. Houby a houbám podobné organismy v biotechnologiích. Olomouc, 2016. ISBN 978-80-244-4983-8.
|