Fakulta
|
Fakulta technologická (FT)
|
Studijní program
|
Chemistry, Technology and Analysis of Food (P0721D210006)
|
Studijní obor / Specializace
|
-
(-/E - 2022)
|
Stupeň získané kvalifikace
|
Doktorský
|
Forma studia
|
Prezenční
|
Standardní doba studia
|
4 roky
|
Počet ECTS kreditů
|
Nejedná se o kreditní systém studia
|
Udělovaná kvalifikace
|
Doktor (8)
|
Přístup k dalšímu studiu
|
Doktorský titul je nejvyšším dosažitelným stupněm vzdělání v českém školském systému.
|
Způsob ukončení
|
Státní doktorská zkouška a obhajoba disertační práce.
|
Studijní a zkušební řád
|
URL
|
Fakultní koordinátor
|
nespecifikováno
|
Klíčové studijní výstupy
|
Cílem studia doktorského studijního programu Chemie, technologie a analýza potravin je výchova odborníků v oblastech technologie, jakosti a nutričních hodnot surovin, potravin a pokrmů. Studijní program směřuje studenty k samostatné tvůrčí činnosti vycházející ze studia nejnovější vědecké literatury s návazností v experimentální činnost zabezpečující uplatnění výsledků v mezinárodním vědeckém prostředí s důrazem na jejich praktickou aplikaci. Součástí studia je plánování experimentů, získávání vědeckých dat a jejich kritické zhodnocení a interpretace. Cíle studia vycházejí z faktu, že se zvyšujícími se nároky konzumentů na kvalitu, nutriční složení či zdravotní nezávadnost potravin společně s nárůstem světové populace a incidencí civilizačních onemocnění je nezbytná inovace výrobních postupů surovinové základny, potravin a z nich připravených pokrmů. K tomu je nezbytné, aby pracovníci v oblasti potravinářství znali a dokázali interpretovat nejnovější informace z výzkumu a vývoje v oblasti potravinářství a gastronomie, včetně racionálního přístupu k využívání surovin a přírodních zdrojů. Trvalá udržitelnost však vyžaduje také vhodnou práci s druhotnými potravinářskými odpady. Studenti proto získají přehled o poznatcích v technologii výroby potravin stejně jako v chemii a analýze potravin. Získají přehled o postupech hodnocení chemických, biologických, fyzikálních, senzorických a nutričních parametrů kvality potravinářských surovin a produktů a také o zajištění bezpečnosti v potravinovém řetězci.
|
Specifické požadavky pro přijetí
|
Úspěšné ukončení magisterského studia, úředně ověřený diplom.
|
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání
|
Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání
|
Kvalifikační požadavky a předpisy
|
Ukončené vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu.
|
Profil programu
|
akademický
|
Podmínky pokračování studia
|
Školitel pravidelně na konci akademického roku hodnotí plnění podmínek stanovených v Individuálním studijním plánu studenta. Po vyjádření studenta Oborová rada doporučuje pokračování ve studiu v následujícím akademickém roce.
|
Profesní profily absolventů s příklady
|
Absolvent doktorského studijního programu Chemie, technologie a analýza potravin bude na základě získaných odborných znalostí a dovedností schopen samostatné vědecko-výzkumné činnosti v oblastech potravinářství, chemie, analýzy či senzorické analýzy potravin. Odborné znalosti získá jednak studiem odborných předmětů, ale také působením v odborném týmu pracoviště a mezinárodní stáží. Odborné znalosti získá především při plánování, provádění a vyhodnocování experimentů. Prokázání odborných znalostí je spojeno s publikací výsledků v mezinárodních časopisech. Získané schopnosti a znalosti bude schopen uplatňovat při řešení složitých problémů souvisejících s technologií výroby potravin, nutričního složení, kvalitou a zdravotní nezávadností potravin a pokrmů
|
Garant oboru / specializace
|
unspecified
|