Předmět: Moderní trendy v chemii potravin

« Zpět
Název předmětu Moderní trendy v chemii potravin
Kód předmětu TUACHP/TWFMT
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Nutriční jakostní znaky surovin a potravin - jejich klasifikace, vztahy mezi strukturou a chemicko-fyzikálními vlastnostmi jednotlivých složek. - Chemizmus významných nutraceutických látek potravin. - Chemizmus kontaminantů a toxických látek surovin, potravin a přídatných látek. - Fyziologické účinky biologicky aktivních látek a kontaminantů v potravinách, surovinách a přídatných látkách. - Meziprodukty a produkty Maillardových reakcí - výskyt, referenční hodnoty příjmu, fyzikálně-chemické vlastnosti, biologické účinky. - Nanočástice a jejich využití v potravinách - využití nanotechnologií při přípravě nutraceutik a funkčních potravin. - Příprava a vyhodnocení experimentů pomocí moderních ICT.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Student má již absolvovanou chemii potravin v magisterském studijním programu.
Student má již absolvovanou chemii potravin v magisterském studijním programu.
Výsledky učení
Popsat podrobně jakostní nutriční charakteristiky potravin
Popsat podrobně jakostní nutriční charakteristiky potravin
Popsat a vysvětlit chemizmus nutraceutických látek potravin
Popsat a vysvětlit chemizmus nutraceutických látek potravin
Popsat fyziologické účinky a chemizmus kontaminantů, toxických a přídatných látek potravin
Popsat fyziologické účinky a chemizmus kontaminantů, toxických a přídatných látek potravin
Charakterizovat nanočástice a jejich využití v potravinách
Charakterizovat nanočástice a jejich využití v potravinách
Popsat chemizmus Maillardových reakcí, jejich meziprodukty a produkty
Popsat chemizmus Maillardových reakcí, jejich meziprodukty a produkty
Vyučovací metody
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Analýza edukačního materiálu
Analýza edukačního materiálu
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr