Vyučující
|
-
Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
- Pravidla odběrů vzorků s důrazem na reprezentativnost, jejich uchování v závislosti na matrici analyzované potraviny (suroviny). - Nespektrální a spektrální optické metody a jejich aplikace v oblasti analýzy potravin - refraktometrie, polarimetrie, metody atomizace analytů, AAS, AES, AFS, IČ - NIR, ICP-MS. - Separační metody - odstřeďování v hustotním poli, extrakční techniky - dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE, FBE, PEF apod. - Separační metody - chromatografické - kapalinová (LC), plynová (GC) a superkritická fluidní (SFC). - Separační metody - elektromigrační metody - zónová elektroforéza (PAGE, SDS PAGE), izotachoforéza. - Anorganická stopová analýza. - Speciální metody pro analýzu a hodnocení potravin (NMR, EPR, ELISA, RIA, PCR).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Student se již orientuje v oblasti instrumentálních metod, které se využívají v oblasti analýzy potravin. |
Student se již orientuje v oblasti instrumentálních metod, které se využívají v oblasti analýzy potravin. |
Výsledky učení |
---|
Popsat techniky odběru vzorků s důrazem na reprezentativnost a charakter vzorku |
Popsat techniky odběru vzorků s důrazem na reprezentativnost a charakter vzorku |
Charakterizovat rozdíl mezi spektrálními a nespektrálními analytickými metodami |
Charakterizovat rozdíl mezi spektrálními a nespektrálními analytickými metodami |
Popsat analytické metody AAS, AES, IČ spektrometrii |
Popsat analytické metody AAS, AES, IČ spektrometrii |
Popsat a charakterizovat základní extrakční techniky jako dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE |
Popsat a charakterizovat základní extrakční techniky jako dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE |
Charakterizovat a vysvětlit principy chromatografických metod jako HPLC, GC, GPC, SFC |
Charakterizovat a vysvětlit principy chromatografických metod jako HPLC, GC, GPC, SFC |
Vyučovací metody |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Analýza edukačního materiálu |
Analýza edukačního materiálu |
Doporučená literatura
|
|