Předmět: Instrumentální analytická chemie

« Zpět
Název předmětu Instrumentální analytická chemie
Kód předmětu TUACHP/TWFIA
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Sumczynski Daniela, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Pravidla odběrů vzorků s důrazem na reprezentativnost, jejich uchování v závislosti na matrici analyzované potraviny (suroviny). - Nespektrální a spektrální optické metody a jejich aplikace v oblasti analýzy potravin - refraktometrie, polarimetrie, metody atomizace analytů, AAS, AES, AFS, IČ - NIR, ICP-MS. - Separační metody - odstřeďování v hustotním poli, extrakční techniky - dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE, FBE, PEF apod. - Separační metody - chromatografické - kapalinová (LC), plynová (GC) a superkritická fluidní (SFC). - Separační metody - elektromigrační metody - zónová elektroforéza (PAGE, SDS PAGE), izotachoforéza. - Anorganická stopová analýza. - Speciální metody pro analýzu a hodnocení potravin (NMR, EPR, ELISA, RIA, PCR).

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Student se již orientuje v oblasti instrumentálních metod, které se využívají v oblasti analýzy potravin.
Student se již orientuje v oblasti instrumentálních metod, které se využívají v oblasti analýzy potravin.
Výsledky učení
Popsat techniky odběru vzorků s důrazem na reprezentativnost a charakter vzorku
Popsat techniky odběru vzorků s důrazem na reprezentativnost a charakter vzorku
Charakterizovat rozdíl mezi spektrálními a nespektrálními analytickými metodami
Charakterizovat rozdíl mezi spektrálními a nespektrálními analytickými metodami
Popsat analytické metody AAS, AES, IČ spektrometrii
Popsat analytické metody AAS, AES, IČ spektrometrii
Popsat a charakterizovat základní extrakční techniky jako dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE
Popsat a charakterizovat základní extrakční techniky jako dynamická headspace, SPE, SPME, UAE, MAE, SFE, ASE
Charakterizovat a vysvětlit principy chromatografických metod jako HPLC, GC, GPC, SFC
Charakterizovat a vysvětlit principy chromatografických metod jako HPLC, GC, GPC, SFC
Vyučovací metody
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Analýza edukačního materiálu
Analýza edukačního materiálu
Doporučená literatura


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr