Předmět: Mikrobiologie potravinového řetězce

« Zpět
Název předmětu Mikrobiologie potravinového řetězce
Kód předmětu TUIOZP/TWFMP
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Buňková Leona, prof. RNDr. Ph.D.
Obsah předmětu
- Nežádoucí mikroorganizmy v potravinách - patogenní mikroorganizmy a mikroorganizmy způsobující zhoršení jakosti potravin. Mikroorganizmy způsobující alimentární infekce a intoxikace. Typy toxinů a mechanismus jejich působení. - Metabolizmus mikroorganizmů v potravinách - alkoholové, mléčné, propionové a octové kvašení, metabolizmus dusíkatých látek a lipidů. Mikrobiální metabolity znehodnocující potraviny. - Vnější a vnitřní faktory ovlivňující růst a přežívání mikroorganizmů v potravinách. Nové postupy v konzervaci potravin. Inhibiční látky produkované potravinářsky významnými mikroorganizmy - využití v potravinářství. - Přídatné látky a jejich interakce s mikroorganizmy v potravinách. - Mikrobiologie nefermentovaných potravin. - Využití mikroorganizmů v technologii výroby fermentovaných potravin a nápojů. - Přímá a nepřímá detekce mikroorganizmů a jejich metabolitů v potravinách. Kultivační a non-kultivační metody. Využití nových technik detekce. - Využití geneticky modifikovaných mikroorganizmů při produkci potravin. Zdravotní rizika. Detekce geneticky modifikovaných mikroorganizmů v potravinách.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student je schopen aktivně využívat znalosti pro ochranu potravin před nežádoucími účinky mikroorganizmů a také naopak využívat specifické druhy či skupiny mikroorganizmů pro řízenou produkci potravinářských výrobků.
Student je schopen aktivně využívat znalosti pro ochranu potravin před nežádoucími účinky mikroorganizmů a také naopak využívat specifické druhy či skupiny mikroorganizmů pro řízenou produkci potravinářských výrobků.
Vyučovací metody
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • ADAMS, M.R., MOSS, M.O. Food Microbiology. RSC Publishing, Cambridge, 2008.
  • D'AGOSTINO, M., THOMPSON, K.C., COOK, N. Molecular Microbial Diagnostic Methods: Pathways to Implementation for the Food and Water Industries. Amsterodam, 2016.
  • Davidson P.M., Sofos J.N., Branen A.L. Antimicrobials in food. 2005.
  • de BLACKBURN C.V. Food Spoilage Microorganisms. CRC Press, Boca Raton, 2006.
  • DOYLE, M.P., BUCHANAN, R.L. Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. 4th Ed.. ASM Press, 2014.
  • EL-MANSI, M., H?IRIIS NIELSEN, J., MOUSDALE, D.M., ALLMAN, T., CARLSON, R. Fermentation Microbiology and Biotechnology. 4th Ed. Boca Raten, CRC Press, 2019.
  • Heller K.J. Genetically engineered food. Methods and detection and genomics. 2006.
  • ICMSF. Microoorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities. New York: Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2005. ISBN 030648675X.
  • JAY, J. M. Modern food microbiology. 6. ed. Aspen Publication, 2000.
  • MONTVILLE, T.J., MATTHEWS, K.R., KNIEL, K.E. Food Microbiology: An Introduction. 3rd Ed.. Washington: ASM Press, 2012. ISBN 978-1-55581-636-0.
  • WOLF-HALL, C., NGANJE, W.E. Microbial Food Safety: A Food Systems Approach. Wallingford, 2017.
  • Yousef A.E., Carlstrom C. Food Microbiology: A Laboratory Manual. 2003.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr