Název předmětu | Mikrobiologie potravinového řetězce |
---|---|
Kód předmětu | TUIOZP/TWFMP |
Organizační forma výuky | bez kontaktní výuky |
Úroveň předmětu | Doktorský |
Rok studia | nespecifikován |
Semestr | Zimní a letní |
Počet ECTS kreditů | 0 |
Vyučovací jazyk | Čeština, Angličtina |
Statut předmětu | nespecifikováno |
Způsob výuky | Kontaktní |
Studijní praxe | Nejedná se o pracovní stáž |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
- Nežádoucí mikroorganizmy v potravinách - patogenní mikroorganizmy a mikroorganizmy způsobující zhoršení jakosti potravin. Mikroorganizmy způsobující alimentární infekce a intoxikace. Typy toxinů a mechanismus jejich působení. - Metabolizmus mikroorganizmů v potravinách - alkoholové, mléčné, propionové a octové kvašení, metabolizmus dusíkatých látek a lipidů. Mikrobiální metabolity znehodnocující potraviny. - Vnější a vnitřní faktory ovlivňující růst a přežívání mikroorganizmů v potravinách. Nové postupy v konzervaci potravin. Inhibiční látky produkované potravinářsky významnými mikroorganizmy - využití v potravinářství. - Přídatné látky a jejich interakce s mikroorganizmy v potravinách. - Mikrobiologie nefermentovaných potravin. - Využití mikroorganizmů v technologii výroby fermentovaných potravin a nápojů. - Přímá a nepřímá detekce mikroorganizmů a jejich metabolitů v potravinách. Kultivační a non-kultivační metody. Využití nových technik detekce. - Využití geneticky modifikovaných mikroorganizmů při produkci potravin. Zdravotní rizika. Detekce geneticky modifikovaných mikroorganizmů v potravinách.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
|
Výsledky učení |
Odborné znalosti |
Student je schopen aktivně využívat znalosti pro ochranu potravin před nežádoucími účinky mikroorganizmů a také naopak využívat specifické druhy či skupiny mikroorganizmů pro řízenou produkci potravinářských výrobků. |
Student je schopen aktivně využívat znalosti pro ochranu potravin před nežádoucími účinky mikroorganizmů a také naopak využívat specifické druhy či skupiny mikroorganizmů pro řízenou produkci potravinářských výrobků. |
Vyučovací metody |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Odborné dovednosti |
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
Odborné znalosti |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr |
---|