Předmět: Fyzikální chemie v potravinářství

« Zpět
Název předmětu Fyzikální chemie v potravinářství
Kód předmětu TUTP/TWFFC
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lapčík Lubomír, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Soustava - typy, vlastnosti. Skupenství kapalné - tlak páry, povrchové napětí, úhel smáčení, viskozita. - Skupenství pevné - krystalická a amorfní struktura, isomorfie, polymorfie. Skupenské přeměny, fázové diagramy. - Atomy, molekuly, částice, stavba atomů a molekul - atomové a molekulové orbitaly. - Spektrum - čárové, pásové, interakce hmota - energie elektromagnetického záření. - Spektra UV-VIS (molekulová absorpční spektrofotometrie), infračervená spektrometrie (včetně NIRS). - Luminiscenční spektrometrie molekul (fluorescence, fosforescence). - Základní vlastnosti atomového jádra, jeho interakce a jejich využití (NMR, EPR, MS). - Koloidní soustavy - fyzikálně-chemické vlastnosti a jejich určování a charakterizace.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 8 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 8 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student má znalosti o základních fyzikálně-chemických procesech, vlastnostech a charakteristikách studovaných soustav.
Student má znalosti o základních fyzikálně-chemických procesech, vlastnostech a charakteristikách studovaných soustav.
Student dokáže posoudit rozdělení studovaných soustav dle vybraných kritérií, jako např. velikosti částic dispergované fáze, rozdělení dle fází (pevná, kapalná, plynná) pro kombinace disperzního prostředí a dispergované fáze.
Student dokáže posoudit rozdělení studovaných soustav dle vybraných kritérií, jako např. velikosti částic dispergované fáze, rozdělení dle fází (pevná, kapalná, plynná) pro kombinace disperzního prostředí a dispergované fáze.
Student dokáže posoudit typy koloidních soustav vzhledem k jejich vzájemné interakce (lyofilní, lyofóbní), charakteru disperze (reverzibilní, irreverzibilní).
Student dokáže posoudit typy koloidních soustav vzhledem k jejich vzájemné interakce (lyofilní, lyofóbní), charakteru disperze (reverzibilní, irreverzibilní).
Student dokáže posoudit reologické chování disperzních soustav vzhledem k průběhu tokových křivek např. závislost dynamické viskozity na smykové rychlosti.
Student dokáže posoudit reologické chování disperzních soustav vzhledem k průběhu tokových křivek např. závislost dynamické viskozity na smykové rychlosti.
Student dokáže posoudit schopnost koloidních soustav ke vzájemnému mísení, rozestírání a tvorbě micelárních soustav vzhledem k povrchovému napětí jednotlivých komponent (chemický potenciál, druhý viriální koeficient).
Student dokáže posoudit schopnost koloidních soustav ke vzájemnému mísení, rozestírání a tvorbě micelárních soustav vzhledem k povrchovému napětí jednotlivých komponent (chemický potenciál, druhý viriální koeficient).
Student dokáže analyzovat UV VIS a FTIR spektra sloučenin.
Student dokáže analyzovat UV VIS a FTIR spektra sloučenin.
Vyučovací metody
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Alberty Robert, A, Sibley Robert J, Farringtons Daniels. Alberty Physical Chemistry. New York, 1997. ISBN 0471104280.
  • Atkins Peter W., De Paula Julio. Fyzikální chemie. Praha, 2013. ISBN 978-80-7080-830-6.
  • Fink Johannes Karl. Physical chemistry in depth. Berlin, 2009. ISBN 978-3-642-01014-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr