Předmět: Biologicky aktivní látky v potravinách

« Zpět
Název předmětu Biologicky aktivní látky v potravinách
Kód předmětu TUACHP/TWFBA
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mlček Jiří, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Základní pojmy, rozdělení biologicky aktivních látek, nutraceutika, doplňky stravy, funkční potraviny, nové potraviny. - Sacharidy, lipidy bílkoviny a nukleové kyseliny. - Alkaloidy, glykosidy - fenolické, steroidní a kyanogenní glykosidy. - Třísloviny a přírodní barviva, isoprenoidy, silice. - Vitaminy, enzymy, steroidy, minerální látky. - Biologicky aktivní látky v potravinách rostlinného původu a jejich změny. - Biologicky aktivní látky v potravinách živočišného původu a jejich změny. - Účinky na organismus, využití, sledování, biologická aktivita a autenticita bioaktivních látek. - Příprava a vyhodnocení experimentů pomocí moderních ICT.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
rozdělit biologicky aktivní látky do jednotlivých skupin podle struktury a funkčního účinku
rozdělit biologicky aktivní látky do jednotlivých skupin podle struktury a funkčního účinku
popsat mechanismy působení biologicky aktivních látek v živých organismech
popsat mechanismy působení biologicky aktivních látek v živých organismech
Odborné dovednosti
dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu biologicky aktivních látek
dokáže provést běžné způsoby zpracování a přípravy vzorků pro analýzu biologicky aktivních látek
dokáže provést běžné způsoby izolace biologicky aktivních látek z matrice
dokáže provést běžné způsoby izolace biologicky aktivních látek z matrice
dokáže provést běžné analýzy biologicky aktivních látek různými metodami
dokáže provést běžné analýzy biologicky aktivních látek různými metodami
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • CAMPOS, M.R.S. Bioactive Compounds: Health Benefits and Potential Applications.
  • GILBERT, J., SENYUVA, H.Z. Bioactive Compounds in Foods.. Oxford, 2008. ISBN 978-1-4051-5875-6.
  • HEGEDŰSOVÁ, B. Bioaktívne látky ako fytonutrienty v záhradníckych produktec. Nitra SPU, 2016. ISBN 978-80-552-1546-4.
  • SALTER, A., WISEMAN, H., TUCKER, G. Phytonutrients. John Wiley & Sons, 2012. ISBN 9781118240922.
  • TUNG-CHING, L., CHI-TANG, H. Bioactive Compounds in Foods: Effects of Processing and Storage. American Chemical Society, 2002.. ISBN ISBN 0841237654.
  • VELÍŠEK, J., HAJŠLOVÁ, J. Chemie potravin I, II. Tábor: OSSIS, 2009. ISBN 978-80-86659-17-6.
  • WILDMAN, R.E.C., WILDMAN, R., WALLACE, T.C. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. CRC Press, 2006.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr