Informace o studijním programu

« Zpět
Fakulta Fakulta technologická (FT)
Studijní program Chemie, technologie a analýza potravin (P0721D210005)
Studijní obor / Specializace - (-/0 - 2022)
Stupeň získané kvalifikace Doktorský
Forma studia Kombinovaná
Standardní doba studia 4 roky
Počet ECTS kreditů Nejedná se o kreditní systém studia
Udělovaná kvalifikace Doktor (8)
Přístup k dalšímu studiu Doktorský titul je nejvyšším dosažitelným stupněm vzdělání v českém školském systému.  
Způsob ukončení Státní doktorská zkouška a obhajoba disertační práce.
Studijní a zkušební řád URL
Fakultní koordinátor nespecifikováno
Klíčové studijní výstupy Cílem studia doktorského studijního programu Chemie, technologie a analýza potravin je výchova odborníků v oblastech technologie, jakosti a nutričních hodnot surovin, potravin a pokrmů. Studijní program směřuje studenty k samostatné tvůrčí činnosti vycházející ze studia nejnovější vědecké literatury s návazností v experimentální činnost zabezpečující uplatnění výsledků v mezinárodním vědeckém prostředí s důrazem na jejich praktickou aplikaci. Součástí studia je plánování experimentů, získávání vědeckých dat a jejich kritické zhodnocení a interpretace. Cíle studia vycházejí z faktu, že se zvyšujícími se nároky konzumentů na kvalitu, nutriční složení či zdravotní nezávadnost potravin společně s nárůstem světové populace a incidencí civilizačních onemocnění je nezbytná inovace výrobních postupů surovinové základny, potravin a z nich připravených pokrmů. K tomu je nezbytné, aby pracovníci v oblasti potravinářství znali a dokázali interpretovat nejnovější informace z výzkumu a vývoje v oblasti potravinářství a gastronomie, včetně racionálního přístupu k využívání surovin a přírodních zdrojů. Trvalá udržitelnost však vyžaduje také vhodnou práci s druhotnými potravinářskými odpady. Studenti proto získají přehled o poznatcích v technologii výroby potravin stejně jako v chemii a analýze potravin. Získají přehled o postupech hodnocení chemických, biologických, fyzikálních, senzorických a nutričních parametrů kvality potravinářských surovin a produktů a také o zajištění bezpečnosti v potravinovém řetězci.
Specifické požadavky pro přijetí Úspěšné ukončení magisterského studia, úředně ověřený diplom.
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání
Kvalifikační požadavky a předpisy Ukončené vysokoškolské vzdělání v magisterském studijním programu.
Profil programu akademický
Podmínky pokračování studia Školitel pravidelně na konci akademického roku hodnotí plnění podmínek stanovených v Individuálním studijním plánu studenta. Po vyjádření studenta Oborová rada doporučuje pokračování ve studiu v následujícím akademickém roce.
Profesní profily absolventů s příklady nespecifikováno
Garant oboru / specializace unspecified

Složení segmentů (bloky a jejich předměty):

Zkratka
T22-KD-CHTA
Název segmentu
Chemie, technologie a analýza potravin
Název bloku
povinné
Statut
Povinný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
4
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
Název bloku
povinně volitelné předměty
Statut
Povinný
Min. kreditů
0
Max. kreditů
-
Min. předmětů
4
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUACHP/TWFBA Biologicky aktivní látky v potravinách 0 Zk 0+0+0 - -  
TUTP/TWFZP Technologie a chemie potrav.žív.původu 0 Zk 0+0+0 - -  
TUTP/TWFRP Technologie a chemie potrav.rostl.původu 0 Zk 0+0+0 - -  
TUACHP/TWFMT Moderní trendy v chemii potravin 0 Zk 0+0+0 - -  
Název bloku
volitelné předměty
Statut
Volitelný
Min. kreditů
-
Max. kreditů
-
Min. předmětů
0
Kód předmětu Název předmětu Kredity Zakončení Rozsah hodin Doporučený ročník Doporučený semestr Dostupnost předmětu
TUIOZP/TWBPP Biochemické procesy v potravinářství 0 Zk 0+0+0 - -  
TUTP/TWFFC Fyzikální chemie v potravinářství 0 Zk 0+0+0 - -  
TUACHP/TWFIA Instrumentální analytická chemie 0 Zk 0+0+0 - -  
TUTP/TWFZN Zprac.netrad.,monorit.a nových potravin 0 Zk 0+0+0 - -  
TUIOZP/TWFMP Mikrobiologie potravinového řetězce 0 Zk 0+0+0 - -  
TUACHP/TWFMG Moder.gastronom.tech.a výroba pokrmů 0 Zk 0+0+0 - -  
TUACHP/TWFMD Manažerské dovednosti a didaktika 0 Zk 0+0+0 - -