Informace o studijním programu

« Zpět
Fakulta Fakulta technologická (FT)
Studijní program Chemie potravin a bioaktivních látek (N0721A210005)
Studijní obor / Specializace - (-/BI - 2021)
Stupeň získané kvalifikace Navazující
Forma studia Prezenční
Standardní doba studia 2 roky
Počet ECTS kreditů 120
Udělovaná kvalifikace Inženýr (2)
Přístup k dalšímu studiu Doktorský studijní program  
Způsob ukončení
Studijní a zkušební řád URL
Fakultní koordinátor nespecifikováno
Klíčové studijní výstupy Cílem studia je, na základě aktuálního stavu vědeckého poznání, poskytnout teoretické vzdělání a laboratorní zručnosti v oblasti pokročilé organické chemie, metod strukturní analýzy, analytických separačních technik, analýzy potravin a studia vlastností a struktury chemických látek. Studenti získají nejen hluboké teoretické znalosti v oblasti aplikace instrumentálních metod, ale také schopnost samostatně vybrané přístroje používat, a interpretovat získané výsledky. Rovněž je kladen značný důraz na pochopení a rozpoznání vztahů mezi chemickými látkami navzájem a na vyhodnocení vlivu vnějších podmínek. Studenti se naučí uplatňovat tyto poznatky při řešení praktických problémů v oblastech chemie a analýzy potravin, přídatných látek a doplňků potravin a v dalších příbuzných oblastech. Cílem studia v tomto programu je i pěstování svobodného myšlení, nezávislého vědeckého bádání a všestranná podpora tvůrčího ducha.
Specifické požadavky pro přijetí Absolvované bakalářské nebo magisterské studium v příbuzném studijním programu a oboru, výsledky předchozího studia na VŠ.
Specifická opatření pro uznávání předchozího vzdělání Obecná pravidla pro uznání předchozího vzdělání
Kvalifikační požadavky a předpisy Ukončené vysokoškolské vzdělání v bakalářském studijním programu.
Profil programu akademický
Podmínky pokračování studia Podmínkou pro postup do druhého ročníku magisterského studijního programu je získání alespoň 30 kreditů. Podmínkou pro postup do třetího ročníku (rozvolněného) magisterského studijního programu je získání alespoň 10 kreditů a splnění všech studijních povinností z 1. ročníku. Podmínky definuje vnitřní norma FT "Pravidla průběhu studia ve studijních programech uskutečňovaných na Fakultě technologické" dostupná z https://ft.utb.cz/o-fakulte/uredni-deska/vnitrni-normy-a-predpisy/vnitrni-predpisy-ft/
Profesní profily absolventů s příklady V magisterském studijním programu Chemie potravin a bioaktivních látek jsou vychováváni odborníci, kteří najdou uplatnění ve výzkumných a analytických laboratořích podniků v oblasti potravinářského, chemického a farmaceutického průmyslu, výzkumných institucí či orgánů státního dozoru.
Garant oboru / specializace Kafka Stanislav, doc. Ing. CSc.
Statut Doporučený ročník Doporučený semestr Kód předmětu Název předmětu (* Státnice) Vyučovací jazyk Počet ECTS kreditů Dostupnost předmětu
A Povinný 1 Zimní TUACHP/TP7DP Chemie přídatných látek a doplňků potravin Čeština 4  
A Povinný 1 Zimní TUFMI/TP7SE Separační metody Čeština 3  
A Povinný 1 Zimní TUACHP/TP7AH Analýza a hodnocení potravin Čeština 7  
A Povinný 1 Zimní TUACHP/TP7CP Chemie potravin II Čeština 5  
A Povinný 1 Zimní TUCH/TP7OB Oborový seminář I Čeština 2  
A Povinný 1 Zimní TUFMI/TP7LA Laboratoř separačních metod Čeština 2  
B Povinně volitelný 1 Zimní TUCH/TP7SL Metody syntézy organických látek Čeština 4  
B Povinně volitelný 1 Zimní TUACHP/TP7FP Funkční potraviny Čeština 3  
B Povinně volitelný 1 Zimní TUACHP/TP7PU Principy úchovy potravin Čeština 4  
B Povinně volitelný 1 Zimní TUCH/TP7PO Pokročilá laboratorní technika Čeština 3  
C Volitelný 1 Zimní TUIOZP/TP7MP Mikrobiologie potravin Čeština 4  
C Volitelný 1 Zimní TUTTTK/TP7BI Biomateriály I Čeština 4  
C Volitelný 1 Zimní TUTP/TP7VP Výroba potravin I Čeština 5  
A Povinný 1 Letní TUACHP/TP8BI Analýza bioaktivních látek v potravinách Čeština 5  
A Povinný 1 Letní CJV/TP8AC Angličtina v chemii potravin a bioaktivních látek Angličtina 2  
A Povinný 1 Letní TUCH/TP8SR Semestrální projekt Čeština 4  
A Povinný 1 Letní TUCH/TP8OB Oborový seminář II Čeština 2  
A Povinný 1 Letní TUCH/TP8SU Supramolekulární chemie Angličtina 4  
A Povinný 1 Letní TUIOZP/TP8MB Molekulární biologie Čeština 5  
A Povinný 1 Letní TUCH/TP8TA Teorie a metody strukturní analýzy Čeština 5  
B Povinně volitelný 1 Letní TUCH/TP8FC Farmakochemie Čeština 3  
B Povinně volitelný 1 Letní TUACHP/TP8NU Chemie nutraceutik Čeština 3  
C Volitelný 1 Letní TUFMI/TP8ZE Zpracování experimentu II Čeština 2  
C Volitelný 1 Letní TUTP/TP8VP Výroba potravin II Čeština 5  
C Volitelný 1 Letní TUACHP/TP8TG Trendy v gastronomii I Čeština 2  
A Povinný 2 Zimní TUCH/TP9LC Laboratoř chemie přídatných látek a doplňků potravin Čeština 2  
A Povinný 2 Zimní TUCH/TP9OS Oborový seminář III Čeština 1  
A Povinný 2 Zimní TUCH/TP9S2 Semestrální projekt II Čeština 6  
A Povinný 2 Zimní TUCH/TP9AN Aplikace NMR v analýze potravin a bioaktivních látek Čeština 4  
A Povinný 2 Zimní TUTP/TP9PL Legislativa potravin Čeština 5  
A Povinný 2 Zimní TUCH/TP9IC Interpretace chromatografických a spektrálních dat Čeština 4  
B Povinně volitelný 2 Zimní TUCH/TP9BH Bioaktivní heterocyklické sloučeniny Čeština 4  
B Povinně volitelný 2 Zimní TUACHP/TP9AF Autentizace a falšování potravin Čeština 4  
B Povinně volitelný 2 Zimní TUTP/TP9SH Senzorické hodnocení potravin Čeština 4  
B Povinně volitelný 2 Zimní TUCH/TP9SS Struktura a symetrie molekul Čeština 4  
C Volitelný 2 Zimní CJV/TP9AA Akademické dovednosti v angličtině Angličtina 2  
C Volitelný 2 Zimní TUTP/TP9FV Fyzikální vlastnosti potravin Čeština 3  
C Volitelný 2 Zimní TUACHP/TP9TG Trendy v gastronomii II Čeština 4  
C Volitelný 2 Zimní TUTP/TP9SE Stabilizátory a emulgátory v potravinářství Angličtina 4  
C Volitelný 2 Zimní MUPE/TP9PA Podnikatelské aktivity II Čeština 2  
A Povinný 2 Letní TUCH/TP0DP Diplomová práce Čeština 30  
C Volitelný - - MUTV/PSAHO Sport - horolezectví Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSASB Sportovní aktivity - Sebeobrana Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSASK Sportovní aktivity - sálová kopaná Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSATW Sportovní aktivity - taekwondo Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSATE Sportovní aktivity - tenis Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSALZ Sportovní aktivity - lyžování zahraniční Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSATI Sportovní aktivity - Tai Ji Quan Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSABA Sportovní aktivity - basketbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAPL Sportovní aktivity - plavání Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSALT Sportovní aktivity - lyžování tuzemské Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAKS Sportovní aktivity - kurz sportovní Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAAF Sportovní aktivity - Americký fotbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAKP Sportovní aktivity - K2 Hiking Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSACY Sportovní aktivity - cyklistika Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSABX Sportovní aktivity - Thajský box Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAVO Sportovní aktivity - volejbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAKE Sportovní aktivity - Kendo Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAIL Sportovní aktivity - inline bruslení Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAFL Sportovní aktivity - florbal Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSASQ Sportovní aktivity - squash Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAGO Sportovní aktivity - Golf Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAAE Sportovní aktivity - aerobik Čeština 1 Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
C Volitelný - - MUTV/PSAZT Sportovní aktivity - zdravotní TV Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAST Sportovní aktivity - tenis Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSATK Sport - turistický kurz Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAPF Sportovní aktivity - posilovna a fitness Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAAI Sportovní aktivity - Aikido Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSABD Sportovní aktivity - badminton Čeština 1  
C Volitelný - - MUTV/PSAIC Sportovní aktivity - Indoor Cycling Čeština 1  
C Volitelný - Letní MUTV/PSAVK Sportovní aktivity - vodácký kurz Čeština 1