Předmět: Akademické psaní 2

« Zpět
Název předmětu Akademické psaní 2
Kód předmětu CJV/DTAW2
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Orsavová Jana, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Design slidů 2. Využití změny a vývoje ve slidu 3. Modifikátory 4. Techniky opakování, pravidlo tří 5. Řečnické otázky 6. Kontrasty a protiklady 7. Přesvědčivost přednesu 8. Důraz a přízvuk ve vedení publika 9. Pokročilé techniky - machine-gunning, softening 10. Jak zvládat otázky publika 11. Získávání zpětné vazby, tvorba podkladů pro prezentaci 12. Příprava a přednes prezentací a náš mozek 13. Přednes: rychlost a intonace 14. Vlastní prezentace

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza textu, E-learning
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 28 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 14 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Absolvování kurzu DTAW1. Úroveň angličiny minimálně B2.
Absolvování kurzu DTAW1. Úroveň angličiny minimálně B2.
Výsledky učení
rozpoznat rozdíl mezi vědeckým faktem, názorem a spekulací
rozpoznat rozdíl mezi vědeckým faktem, názorem a spekulací
rozpoznat nevhodné či neověřitelné literární zdroje
rozpoznat nevhodné či neověřitelné literární zdroje
identifikovat a správně používat akademický styl jazyka se všemi jeho specifiky v gramatice a slovní zásobě
identifikovat a správně používat akademický styl jazyka se všemi jeho specifiky v gramatice a slovní zásobě
identifikovat a správně používat spojky a spojovací výrazy a další nástroje sloužící k udržení koherentnosti a návaznosti textu
identifikovat a správně používat spojky a spojovací výrazy a další nástroje sloužící k udržení koherentnosti a návaznosti textu
aplikovat zásady formálního členění odborného článku určeného k publikaci
aplikovat zásady formálního členění odborného článku určeného k publikaci
aplikovat správné členění odborné prezentace
aplikovat správné členění odborné prezentace
Odborné dovednosti
používat vhodné literární zdroje a správně je citovat
používat vhodné literární zdroje a správně je citovat
jasně formulovat cíl vědeckého výzkumu i s jeho limity
jasně formulovat cíl vědeckého výzkumu i s jeho limity
popsat slovně neverbální komplexní data, tabulky, grafy, soustavy rovnic, matematické modely
popsat slovně neverbální komplexní data, tabulky, grafy, soustavy rovnic, matematické modely
nalézt a formulovat trendy vyplývající z konkrétních dat
nalézt a formulovat trendy vyplývající z konkrétních dat
srovnat a popsat různé experimentální metody výzkumu
srovnat a popsat různé experimentální metody výzkumu
analyzovat obsah odborného textu
analyzovat obsah odborného textu
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
E-learning
E-learning
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Hodnotící metody
Analýza výkonů studenta
Analýza výkonů studenta
Rozbor jazykového projevu studenta
Rozbor jazykového projevu studenta
Systematické pozorování studenta
Systematické pozorování studenta
Analýza prezentace studenta
Analýza prezentace studenta
Doporučená literatura
  • Hughes, J., Mallet, A. Succesful Presentations. Oxford, 2012. ISBN 9780194768368.
  • Powell, M. Dynamic Presentations. Cambridge, 2010. ISBN 9780521150040.
  • Powell,M. Presenting in English.
  • Williams, E. J. Presentations in English. Macmillan Publishers Ltd., 2008. ISBN 9780230028784.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Tools and Processes (2016) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technology of Macromolecular Compounds (E) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technology of Macromolecular Compounds (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie makromolekulárních látek (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie makromolekulárních látek (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Nástroje a procesy (2016) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Nástroje a procesy (2016) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technology of Macromolecular Compounds (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie makromolekulárních látek (CJ) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Food Technology (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Letní