Předmět: Akademické psaní 1

« Zpět
Název předmětu Akademické psaní 1
Kód předmětu CJV/DTAW1
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Orsavová Jana, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Specifika odborné prezentace 2. Identifikace cílů, účelu prezentace 3. Řeč těla, volba slovní zásoby, křivka pozornosti 4. Přednes, pauzy, intonace 5. Signposting 6. Struktura odborné prezentace, efektivní outline 7. Získání si publika, technika "jump start", komunikace s publikem 8. Techniky efektivního zakončení 9. Vizuální pomůcky 10. Efektivní obsah slidů 11. Prezentace obsahu slidů, relevantnost, dosazení kontextu 12. Vlastní prezentace 13. Tvorba posteru 14. Prezentace posteru

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza textu, Individuální práce studentů
  • Účast na výuce - 28 hodin za semestr
  • Domácí příprava na výuku - 2 hodiny za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
rozpoznat rozdíl mezi vědeckým faktem, názorem a spekulací
rozpoznat rozdíl mezi vědeckým faktem, názorem a spekulací
rozpoznat nevhodné či neověřitelné literární zdroje
rozpoznat nevhodné či neověřitelné literární zdroje
identifikovat a správně používat akademický styl jazyka se všemi jeho specifiky v gramatice a slovní zásobě
identifikovat a správně používat akademický styl jazyka se všemi jeho specifiky v gramatice a slovní zásobě
identifikovat a správně používat spojky a spojovací výrazy a další nástroje sloužící k udržení koherentnosti a návaznosti textu
identifikovat a správně používat spojky a spojovací výrazy a další nástroje sloužící k udržení koherentnosti a návaznosti textu
aplikovat zásady formálního členění odborného článku určeného k publikaci
aplikovat zásady formálního členění odborného článku určeného k publikaci
aplikovat zásady správného členění odborné prezentace
aplikovat zásady správného členění odborné prezentace
Odborné dovednosti
používat vhodné literární zdroje a správně je citovat
používat vhodné literární zdroje a správně je citovat
jasně formulovat cíl vědeckého výzkumu i s jeho limity
jasně formulovat cíl vědeckého výzkumu i s jeho limity
popsat slovně neverbální komplexní data, tabulky, grafy, soustavy rovnic, matematické modely
popsat slovně neverbální komplexní data, tabulky, grafy, soustavy rovnic, matematické modely
nalézt a formulovat trendy vyplývající z konkrétních dat
nalézt a formulovat trendy vyplývající z konkrétních dat
srovnat a popsat různé experimentální metody výzkumu
srovnat a popsat různé experimentální metody výzkumu
analyzovat obsah odborného textu
analyzovat obsah odborného textu
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
E-learning
E-learning
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Práce studentů ve dvojicích
Práce studentů ve dvojicích
Odborné dovednosti
Analýza prezentace
Analýza prezentace
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Práce studentů ve dvojicích
Práce studentů ve dvojicích
Týmová práce
Týmová práce
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Analýza prezentace studenta
Analýza prezentace studenta
Analýza výkonů studenta
Analýza výkonů studenta
Příprava a přednes prezentace
Příprava a přednes prezentace
Rozbor jazykového projevu studenta
Rozbor jazykového projevu studenta
Doporučená literatura
  • Vlastní e-learningové materiály. .
  • Hughes, J., Mallet, A. Successful Presentations Video Course. Oxford, 2012. ISBN 9780194768368.
  • Powell, M. Dynamic Presentations. Cambridge, 2010. ISBN 9780521150040.
  • Powell, M. Presenting in English. LTP Business, 1997. ISBN 9781899396306.
  • Williams, E.J. Presentations in English. Macmillan, 2011. ISBN 978 0 230 02878 4.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie makromolekulárních látek (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Nástroje a procesy (2016) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technology of Macromolecular Compounds (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie makromolekulárních látek (CJ) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie potravin (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Nástroje a procesy (2016) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technology of Macromolecular Compounds (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Food Technology (2016) Kategorie: Potravinářství a potravinářská chemie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Tools and Processes (2016) Kategorie: Speciální a interdisciplinární obory - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technology of Macromolecular Compounds (E) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní
Fakulta: Fakulta technologická Studijní plán (Verze): Technologie makromolekulárních látek (2016) Kategorie: Technická chemie a chemie silikátů - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní