|
Vyučující
|
-
Lapčík Lubomír, prof. Ing. CSc.
|
|
Obsah předmětu
|
- Úvod do chemie potravin, primární a sekundární metabolity, primární a sekundární kontaminanty. - Základní vztahy mezi strukturou a vlastnostmi jednotlivých složek potravin. - Klasifikace, účinky a základní reakční mechanismy jednotlivých složek potravin. - Esenciální aminokyseliny, ostatní aminokyseliny, biogenní aminy. - S-substituované deriváty cysteinu. - Fytosteroly a příbuzné sloučeniny. - Esenciální mastné kyseliny, ostatní mastné kyseliny, významné lipidy. - Významné mono-, oligo- a polysacharidy. - Glykosidy a další deriváty cukrů. - Glukosinoláty a produkty jejich rozkladu. - Významné produkty Maillardovy reakce. - Vitaminy, minerální látky a příbuzné sloučeniny. - Fenolové sloučeniny. - Další biologicky aktivní složky potravin. - Fyziologické účinky biologicky aktivních látek v potravinách.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
- Příprava na zkoušku
- 100 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti z chemie, chemie a analýzy potravin. |
| Znalosti z chemie, chemie a analýzy potravin. |
| Výsledky učení |
|---|
| Student se orientuje v oblasti chemie potravin. |
| Student se orientuje v oblasti chemie potravin. |
| Student má znalosti o struktuře a vlastnostech složek potravin. |
| Student má znalosti o struktuře a vlastnostech složek potravin. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Student dokáže propojit vztah mezi složením, strukturou a formou potravin vzhledem k jejich užitným a výživovým vlastnostem. |
| Student dokáže propojit vztah mezi složením, strukturou a formou potravin vzhledem k jejich užitným a výživovým vlastnostem. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Individuální práce studentů |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Individuální práce studentů |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
Nielsen, S.S. Food Analysis. 2nd Ed.. 1998.
-
Opletal, L. Přírodní látky a jejich biologická aktivita 1. Přehled nutraceutik A. Primární metabolity a obsahové látky strukturovaných biologických systémů. Karolinum Praha, 2008.
-
Opletal, L. Přírodní látky a jejich biologická aktivita 2. Přehled nutraceutik B. Sekundární metabolity rostlin. Karolinum Praha, 2008.
-
Velíšek, J. Chemie potravin I, II, III. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 80-86659-03-8.
|