Předmět: Technologie a chemie potravin živočišného původu

» Seznam fakult » FT » TUTP
Název předmětu Technologie a chemie potravin živočišného původu
Kód předmětu TUTP/TWFZP
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Pachlová Vendula, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Trendy výroby výrobků živočišného původu. - Chemické a biochemické reakce v produktech živočišného původu, emulgační a stabilizační vlastnosti živočišných proteinů. - Přídatné látky a jejich interakce ve výrobcích živočišného původu. - Postupy konzervace produktů živočišného původu. - Funkční potraviny živočišného původu. - Faktory ovlivňující kvalitu produktů živočišného původu.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
charakterizovat výrobu vybraných živočišných produktů
charakterizovat výrobu vybraných živočišných produktů
Odborné dovednosti
aplikovat znalosti z absolvovaného studia. vypracovat samostatnou práci na zadané téma včetně realizace a vyhodnocení výsledků experimentu. použít svých znalostí při státní závěrečné zkoušce a následně v praxi.
aplikovat znalosti z absolvovaného studia. vypracovat samostatnou práci na zadané téma včetně realizace a vyhodnocení výsledků experimentu. použít svých znalostí při státní závěrečné zkoušce a následně v praxi.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • BUŇKA, F., PACHLOVÁ, V., BUŇKOVÁ, L., ČERNÍKOVÁ, M. Mlékárenská technologie I.. Zlín, 2013.
  • BYLUND, G. Dairy Processing Handbook. Lund, 1995.
  • DIKEMAN, M., DEVINE, C. Encyclopedia of Meat Sciences, Volume 1-3. 2nd Ed.. Elsevier, 2014. ISBN 978-1-68015-340-8.
  • Donnelly, C.W. Cheese and Microbes. 1st Ed.. ASM Press, 2014.
  • DOYLE, M.P., BUCHANAN, R.L. Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. 4th Ed.. ASM Press, 2014.
  • Heldman, R.D. Food Preservation Process Design. 1st Ed.. Elsevier Academic Press, 2011.
  • IBARRA-SÁNCHEZ, L. A., EL-HADDAD, N., MAHMOUD, D., MILLER, M. J., KARAM, L. Invited review: Advances in nisin use for preservation of dairy products. Journal of Dairy Science.
  • NOLLET, L.M.L. Handbook of Meat, Poultry and Seafood Quality. New York, 2012. ISBN 0122272358.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr