Předmět: Fyzikální chemie v potravinářství

» Seznam fakult » FT » TUTP
Název předmětu Fyzikální chemie v potravinářství
Kód předmětu TUTP/TWFFC
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština, Angličtina
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lapčík Lubomír, prof. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Soustava - typy, vlastnosti. Skupenství kapalné - tlak páry, povrchové napětí, úhel smáčení, viskozita. - Skupenství pevné - krystalická a amorfní struktura, isomorfie, polymorfie. Skupenské přeměny, fázové diagramy. - Atomy, molekuly, částice, stavba atomů a molekul - atomové a molekulové orbitaly. - Spektrum - čárové, pásové, interakce hmota - energie elektromagnetického záření. - Spektra UV-VIS (molekulová absorpční spektrofotometrie), infračervená spektrometrie (včetně NIRS). - Luminiscenční spektrometrie molekul (fluorescence, fosforescence). - Základní vlastnosti atomového jádra, jeho interakce a jejich využití (NMR, EPR, MS). - Koloidní soustavy - fyzikálně-chemické vlastnosti a jejich určování a charakterizace.

Studijní aktivity a metody výuky
  • Účast na výuce - 8 hodin za semestr
  • Účast na výuce - 8 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student má znalosti o základních fyzikálně-chemických procesech, vlastnostech a charakteristikách studovaných soustav.
Student má znalosti o základních fyzikálně-chemických procesech, vlastnostech a charakteristikách studovaných soustav.
Student dokáže posoudit rozdělení studovaných soustav dle vybraných kritérií, jako např. velikosti částic dispergované fáze, rozdělení dle fází (pevná, kapalná, plynná) pro kombinace disperzního prostředí a dispergované fáze.
Student dokáže posoudit rozdělení studovaných soustav dle vybraných kritérií, jako např. velikosti částic dispergované fáze, rozdělení dle fází (pevná, kapalná, plynná) pro kombinace disperzního prostředí a dispergované fáze.
Student dokáže posoudit typy koloidních soustav vzhledem k jejich vzájemné interakce (lyofilní, lyofóbní), charakteru disperze (reverzibilní, irreverzibilní).
Student dokáže posoudit typy koloidních soustav vzhledem k jejich vzájemné interakce (lyofilní, lyofóbní), charakteru disperze (reverzibilní, irreverzibilní).
Odborné dovednosti
Student analyzuje UV VIS a FTIR spektra sloučenin.
Student analyzuje UV VIS a FTIR spektra sloučenin.
Student vyhodnotí reologické chování disperzních soustav vzhledem k průběhu tokových křivek např. závislost dynamické viskozity na smykové rychlosti.
Student vyhodnotí reologické chování disperzních soustav vzhledem k průběhu tokových křivek např. závislost dynamické viskozity na smykové rychlosti.
Student posoudí schopnost koloidních soustav ke vzájemnému mísení, rozestírání a tvorbě micelárních soustav vzhledem k povrchovému napětí jednotlivých komponent (chemický potenciál, druhý viriální koeficient).
Student posoudí schopnost koloidních soustav ke vzájemnému mísení, rozestírání a tvorbě micelárních soustav vzhledem k povrchovému napětí jednotlivých komponent (chemický potenciál, druhý viriální koeficient).
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Alberty Robert, A, Sibley Robert J, Farringtons Daniels. Alberty Physical Chemistry. New York, 1997. ISBN 0471104280.
  • Atkins Peter W., De Paula Julio. Fyzikální chemie. Praha, 2013. ISBN 978-80-7080-830-6.
  • Fink Johannes Karl. Physical chemistry in depth. Berlin, 2009. ISBN 978-3-642-01014-9.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr