|
Vyučující
|
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Struktura a tvorba právních předpisů v ČR a EU. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002. 2. Analýza nebezpečí a kritické kontrolní body. 3. Nařízení Komise (EU) 2023/915. 4. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004; 853/2004; č. 2017/625; Nařízení Komise č. 2073/2005. 5. Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění; vybrané prováděcí vyhlášky k zákonu o potravinách a tabákových výrobcích. 6. Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví; vybrané prováděcí vyhlášky. 7. Dozorové orgány v oblasti potravinářství. 8. Legislativa Evropské unie v potravinářství Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. 9. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1331/2008; č. 1332/2008; č. 1333/2008; č. 1334/2008; č. 1924/2006; Nařízení Komise (EU) č. 432/2012; Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013. 10. Legislativa týkající se materiálů vhodných pro styk s potravinami.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Účast na výuce
- 56 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 34 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Orientovat se v jednotlivých právních předpisech potřebných pro potravinářský průmysl. |
| Orientovat se v jednotlivých právních předpisech potřebných pro potravinářský průmysl. |
| Popsat a vysvětlit jednotlivé právní předpisy a jejich požadavky. |
| Popsat a vysvětlit jednotlivé právní předpisy a jejich požadavky. |
| Určit nelegislativní a legislativní akty související se systémem HACCP. |
| Určit nelegislativní a legislativní akty související se systémem HACCP. |
| Vysvětlit funkci a princip systému HACCP. |
| Vysvětlit funkci a princip systému HACCP. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Vyhledat potřebné informace v konkrétním právním předisu a rozhodnout o výši sankce. |
| Vyhledat potřebné informace v konkrétním právním předisu a rozhodnout o výši sankce. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Známkou |
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/.
-
http://eur-lex.europa.eu/homepage.html.
-
https://ec.europa.eu/food/safety/general_food_law_en.
-
https://www.fda.gov/default.htm.
-
http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en/.
-
http://www.psp.cz/sqw/hp.sqw?k=2060.
-
www.zakonyprolidi.cz.
|