|
Vyučující
|
-
Prokopová Romana, Ing. Ph.D.
-
Neuwirth Vojtěch, Ing.
-
Polášek Zdeněk, MVDr. Ph.D.
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Šiška Ladislav, MVDr.
|
|
Obsah předmětu
|
- Bezpečnost práce. - Zpracování mléka a výroba mléčných výrobků I. - Zpracování mléka a výroba mléčných výrobků II. - Zpracování surovin rostlinného původu I. - Zpracování surovin rostlinného původu II. - Zpracování surovin rostlinného původu III. - Zpracování surovin rostlinného původu IV. - Zpracování masa a výroba masných výrobků I. - Zpracování masa a výroba masných výrobků II. - Zhodnocení vyrobených produktů.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Pracovní činnosti (dílny), Praktické procvičování
- Příprava na zápočet
- 60 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti základních technologických principů výroby daných potravinářských produktů. |
| Znalosti základních technologických principů výroby daných potravinářských produktů. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Student umí provést základní třídění výrobních surovin pro zadaný typ výroby (maso, mléko, suroviny rostlinného původu) a posoudit možnosti jejího zpracování. |
| Student umí provést základní třídění výrobních surovin pro zadaný typ výroby (maso, mléko, suroviny rostlinného původu) a posoudit možnosti jejího zpracování. |
| Student umí vyrobit zvolené modelové vzorky s přihlédnutím k platné legislativě, nebo zadaným technologickým parametrům. |
| Student umí vyrobit zvolené modelové vzorky s přihlédnutím k platné legislativě, nebo zadaným technologickým parametrům. |
| Student umí posoudit vyrobené modelové vzorky, vyhodnotit vhodnost volby surovinové skladby. |
| Student umí posoudit vyrobené modelové vzorky, vyhodnotit vhodnost volby surovinové skladby. |
| Student dokáže identifikovat klady a zápory zvolených technologických procesů a senzorickou analýzou srovnat jednotlivé výrobky. |
| Student dokáže identifikovat klady a zápory zvolených technologických procesů a senzorickou analýzou srovnat jednotlivé výrobky. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Exkurze |
| Demonstrace |
| Demonstrace |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Pracovní činnosti (dílny) |
| Pracovní činnosti (dílny) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Analýza výkonů studenta |
| Analýza výkonů studenta |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
|
Doporučená literatura
|
-
Návody do cvičení.
-
EDWARDS, W.P. The Science of Sugar Confectionery. Cambridge, 2000. ISBN 0-85404-596-7.
-
FEINER, G. Meat Products Handbook: Practical Science and Technology. Cambridge: Woodhead Pub., 2008. ISBN 9781845690502.
-
GRIFFITHS, M. (Ed.). Improving the Safety and Quality of Milk. Improving Quality in Milk Products.. Cambridge: Woodhead Pub., 2010. ISBN 9781845699437.
-
RANKEN, M.D., KILL, R.C., BAKER, C. (Eds.). Food Industries Manual. London, 1997. ISBN 9780751404043.
|