|
Vyučující
|
-
Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
-
Prokopová Romana, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Charakteristika cukrové řepy. - Technologie výroby surového cukru. - Technologie rafinace cukru. - Cukry a sladidla. - Suroviny pro výrobu nečokoládových cukrovinek. - Technologie výroby nečokoládových cukrovinek. - Suroviny pro výrobu čokolády. - Technologie výroby čokolády. - Technologie získávání olejů - Technologie výroby rostlinných tuků. - Zpracování ovoce. - Zpracování zeleniny. - Potravinářské využití brambor. - Technologie zpracování brambor.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Demonstrace, Laborování, Praktické procvičování, Individuální práce studentů
- Příprava na zkoušku
- 150 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Specifikovat požadavky na suroviny. |
| Specifikovat požadavky na suroviny. |
| Vysvětlit princip výroby. |
| Vysvětlit princip výroby. |
| Stručně popsat technologii výroby. |
| Stručně popsat technologii výroby. |
| Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
| Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
| Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
| Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
| Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
| Sestavit technologický postup výroby. |
| Sestavit technologický postup výroby. |
| Výrobek podle postupu vyrobit. |
| Výrobek podle postupu vyrobit. |
| Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
| Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
| Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
| Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Demonstrace |
| Demonstrace |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Laborování |
| Laborování |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Analýza seminární práce |
| Známkou |
| Příprava a přednes prezentace |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Analýza seminární práce |
| Příprava a přednes prezentace |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
EDWARDS, W.P. The Science of Sugar Confectionery. The Royal Society of Chemistry, 2000. ISBN 0854045937.
-
Kadlec P., Melzoch, K., Voldřich, M. a kol. Přehled tradičních potravinářských výrob. Ostrava, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
OFOAKWA, E.O. Cocoa Production and Processing Technology. CRC Press, 2014. ISBN 9781466598249.
|