|
Vyučující
|
-
Gál Robert, doc. Ing. Ph.D.
-
Polášek Zdeněk, MVDr. Ph.D.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Chemické složení a vlastnosti masa. - Postmortální změny a zrání masa. - Jatečnictví. - Bourárenství. - Vedlejší jatečné produkty, primární obaly pro masné výrobky. - Technologie tepelně opracovaných masných výrobků. - Technologie trvanlivých masných výrobků. - Technologie fermentovaných masných výrobků. - Technologie tepelně neopracovaných masných výrobků. - Technologie výroby konzerv a polokonzerv. - Zpracování živočišných tuků. - Charakteristika drůbežího masa. - Jatečné zpracování drůbeže. - Výroba drůbežích výrobků.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 16 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 64 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Definovat chemické složení a vlastnosti masa |
| Definovat chemické složení a vlastnosti masa |
| Popsat postmortální změny a principy zrání masa |
| Popsat postmortální změny a principy zrání masa |
| Charakterizovat jatečnictví a bourárenství |
| Charakterizovat jatečnictví a bourárenství |
| Vysvětlit postup výroby masných výrobků |
| Vysvětlit postup výroby masných výrobků |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Provést výrobu tepelně opracovaných masných výrobků |
| Provést výrobu tepelně opracovaných masných výrobků |
| Provést výrobu trvanlivých masných výrobků |
| Provést výrobu trvanlivých masných výrobků |
| Provést zpracování drůbežích surovin do tepelně opracovaných masných výrobků (drůbeží párky a šunky) |
| Provést zpracování drůbežích surovin do tepelně opracovaných masných výrobků (drůbeží párky a šunky) |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Laborování |
| Laborování |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Známkou |
| Známkou |
| Didaktický test |
| Didaktický test |
|
Doporučená literatura
|
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin - Přehled tradičních potravinářských výrob. 1. vyd.. Ostrava: Key Publishing, 2012. ISBN 978-80-7418-145-0.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-510-2.
-
Kadlec, P. a kol. Technologie potravin I. Praha : VŠCHT, 2002. ISBN 80-7080-509-9.
-
KAMENÍK, J. a kol. Maso jako potravina: produkce, složení a vlastnosti masa. Brno: VFU, 2014. ISBN 978-80-7305-673-5.
-
STEINHAUSER, L. a kol. Hygiena a technologie masa. Brno: LAST, 1995. ISBN 80-9002260-4-4.
|