|
Vyučující
|
-
Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
-
Prokopová Romana, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Obiloviny využívané při výrobě potravin. - Mlýnské zpracování obilovin. - Technologie výroby běžného pečiva a chleba - Výroba trvanlivého pečiva. - Výroba těstovin. - Technologie výroby cukru. - Technologie výroby čokolády a nečokoládových cukrovinek. - Technologie získávání škrobu. - Technologie výroby tuků a olejů. - Zpracování ovoce a zeleniny. - Zpracování brambor. - Sladařství a pivovarství. - Lihovarství, výroba lihovin a droždí. - Výroba vína, výroba nealkoholických nápojů.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Demonstrace, Laborování, Praktické procvičování, Individuální práce studentů
- Příprava na zkoušku
- 180 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Specifikovat požadavky na suroviny. |
| Specifikovat požadavky na suroviny. |
| Vysvětlit princip výroby. |
| Vysvětlit princip výroby. |
| Stručně popsat technologii výroby. |
| Stručně popsat technologii výroby. |
| Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
| Popsat základní požadavky na vlastnosti výrobku (tvar, vzhled, atd.). |
| Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
| Uvést základní požadavky příslušné vyhlášky na základní výrobky. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
| Vyhledat relevantní podklady pro navržení technologie výroby jednoduchého výrobku. |
| Sestavit technologický postup výroby. |
| Sestavit technologický postup výroby. |
| Výrobek podle postupu vyrobit. |
| Výrobek podle postupu vyrobit. |
| Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
| Vyrobený produkt zhodnotit (tvar, vzhled, chuť, vůni atd.). |
| Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
| Diskutovat případné úpravy výroby směřující ke zvýšení kvality výrobku. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Demonstrace |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Demonstrace |
| Exkurze |
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Laborování |
| Laborování |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Analýza seminární práce |
| Ústní zkouška |
| Analýza seminární práce |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Příprava a přednes prezentace |
| Příprava a přednes prezentace |
| Ústní zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
BUREŠOVÁ, I., LORENCOVÁ, E. Výroba potravin rostlinného původu - Zpracování obilovin. Zlín, 2013. ISBN 978-80-7454-278-7.
-
KADLEC, P. a kol. Procesy potravinářských a biotechnologických výrob. Praha, 2003. ISBN 80-7080-527-7.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin II. Praha, 2008. ISBN 978-80-7080-510-7.
-
KADLEC, P. a kol. Technologie potravin I. Praha, 2008. ISBN 978-80-7080-509-1.
|