|
Vyučující
|
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
-
Šiška Ladislav, MVDr.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Bezpečnost potravin legislativní podklady, terminologie. 2. Infekce a infekční onemocnění, výskyt infekčního onemocnění. 3. Proces šíření nákazy, protiepidemická opatření preventivní a represivní, eliminace zdroje nákazy. 4. Přerušení cesty přenosu - dekontaminace, dezinfekce, dezinsekce a deratizace, sterilizace. 5. Alergie - patogeneze alergií, projevy alergické reakce dle orgánových soustav se zaměřením na trávicí soustavu. 6. Speciální epidemiologie - alimentární nákazy. 7. Biologické a chemické nebezpečí v potravinách. 8. Fyzikální nebezpečí v potravinách. 9. Křížová kontaminace v potravinách. Alergeny a řízení alergenů v potravinách. 10. HACCP systém. 11. Systém managementu kvality ISO 9001. 12. Systém managementu bezpečnosti potravin ISO 22000. 13. GFSI, inspekční standardy IFS a BRC, schéma FSSC22000. 14. Systém rychlého varování, stahování nebezpečných výrobků z trhu.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Vysvětlit základní pojmy obecné epidemiologie a formulovat významné rozdíly mezi danými pojmy. |
| Vysvětlit základní pojmy obecné epidemiologie a formulovat významné rozdíly mezi danými pojmy. |
| Charakterizovat preventivní a represivní protiepidemická opatření. |
| Charakterizovat preventivní a represivní protiepidemická opatření. |
| Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin. |
| Znát základní pojmy a právní předpisy související s bezpečností potravin. |
| Charakterizovat a blíže popsat alimentární nákazy, biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v potravinách. |
| Charakterizovat a blíže popsat alimentární nákazy, biologické, fyzikální a chemické nebezpečí v potravinách. |
| Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu. |
| Vysvětlit pojem "systém HACCP" a funkci tohoto systému v potravinářském průmyslu. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Identifikovat zdroj, původce, vehikulum, vektor a mechanizmus přenosu konkrétní alimentární nákazy. |
| Identifikovat zdroj, původce, vehikulum, vektor a mechanizmus přenosu konkrétní alimentární nákazy. |
| Navrhnout preventivní a represivní protiepidemické opatření pro konkrétní alimentární nákazu. |
| Navrhnout preventivní a represivní protiepidemické opatření pro konkrétní alimentární nákazu. |
| Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření. |
| Určit neshodu a navrhnout nápravné a ovládací opatření. |
| Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí. |
| Určit a rozlišit biologické, fyzikální či chemické nebezpečí. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Didaktický test |
| Známkou |
| Známkou |
| Didaktický test |
|
Doporučená literatura
|
-
ISO 22000:2005 Systém managementu bezpečnosti potravin ? Požadavky na organizaci v potravinovém řetězci.
-
ISO 9001:2015 Systém managementu kvality.
-
MADSEN, CH.B., CREVEL, R.W.R. Risk Management for Food Allergy. Academic Press, 2014. ISBN 978-0-12-381988-8.
-
MOTARJEMI, M., LELIEVELD, H. Food Safety Management. Academic Press, 2014. ISBN 978-0-12-381504-0.
-
Petersen, B., Nüssel, M., Hamer, M. Quality and Risk Management in Agri-Food Chains. Wageningen Pers., 2014. ISBN 978-9-08686-236-8.
-
Podstatová, Hana. Základy epidemiologie a hygieny. 1. vyd. Praha : Galén : Karolinum, 2009. ISBN 978-80-7262-597-0.
-
TREMLOVÁ, B., JAVŮRKOVÁ, Z. Řízení kvality a bezpečnosti potravin.. Brno: VFU, 2014. ISBN 978-80-7305-6858.
|