|
Vyučující
|
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
-
Lapčíková Barbora, doc. Mgr. Ph.D.
-
Šiška Ladislav, MVDr.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Vymezení potravinového řetězce. 2. Postavení agrárního a potravinového sektoru v národním hospodářství. 3. Zemědělství. 4. Zpracování potravin a krmiv. 5. Obchod, doprava a skladování. 6. Výroba potravinářských obalů a obalových materiálů. 7. Hygiena potravin. 8. Cateringové služby; Výroba biochemických přípravků. 9. Akreditace a certifikace v potravinářství; Přehled norem a inspekčních standardů bezpečnosti potravin. 10. Světová zdravotnická organizace (WHO); Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) - jejich postavení a úloha. 11. Evropský úřad pro bezpečnost potravin - jeho postavení a úloha. 12. Systém rychlého varování v potravinářství.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Účast na výuce
- 8 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 30 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 22 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Vysvětlit pojem potravinový řetězec a jeho součásti. |
| Vysvětlit pojem potravinový řetězec a jeho součásti. |
| Rozlišit operace prvovýroby a dalšího zpracování potravin. |
| Rozlišit operace prvovýroby a dalšího zpracování potravin. |
| Vysvětlit různé funkce obalových materiálů používaných v potravinářství, vyjmenovat druhy těchto obalových materiálů a popsat jejich výhody a nevýhody. |
| Vysvětlit různé funkce obalových materiálů používaných v potravinářství, vyjmenovat druhy těchto obalových materiálů a popsat jejich výhody a nevýhody. |
| Vyjmenovat a vysvětlit význam jednotlivých norem a inspekčních standardů bezpečnosti potravin. |
| Vyjmenovat a vysvětlit význam jednotlivých norem a inspekčních standardů bezpečnosti potravin. |
| Vyjmenovat a vysvětlit význam organizací spojených s potravinářským průmyslem a bezpečností potravin. |
| Vyjmenovat a vysvětlit význam organizací spojených s potravinářským průmyslem a bezpečností potravin. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Popsat vliv sklizně a skladování na kvalitu rostlinných surovin. |
| Popsat vliv sklizně a skladování na kvalitu rostlinných surovin. |
| Popsat vliv chovu a dopravy zvířat na kvalitu živočišných produktů. |
| Popsat vliv chovu a dopravy zvířat na kvalitu živočišných produktů. |
| Popsat jednoltivé kroky zpracování probíraných komodit potravin. |
| Popsat jednoltivé kroky zpracování probíraných komodit potravin. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
Veřejný informační zdroj.
-
Veřený informační zdroj.
-
DORO-ON, A.M. Risk assessment and security for pipelines, tunnels, and underground rail and transit operations. Boca Raton: CRC Press, Taylor & Francis Group, 2014. ISBN 978-1-4665-6932-4.
-
ROBINSON, G.M., CARSON, D.A. Handbook on the globalisation of agriculture. Cheltenham: Edward Elgar Publishing, 2015. ISBN 978-0-85793-982-1.
|