|
Vyučující
|
-
Burešová Iva, prof. RNDr. Ph.D.
-
Prokopová Romana, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Cukrová řepa a cukrová třtina jako suroviny pro získávání cukru. 2. Získávání cukru z cukrové řepy. 3. Získávání cukru z cukrové třtiny. 4. Přírodní sladidla, jejich vlastnosti a potravinářské využití. 5. Želírující látky využívané při výrobě cukrovinek a jejich vlastnosti. 6. Barviva, aromatické látky, konzervanty, emulgátory, stabilizátory a další přídatné látky využívané při výrobě cukrovinek. 7. Výroba cukrovinek s nevykrystalizovanou sacharózou. 8. Výroba cukrovinek s vykrystalizovanou sacharózou. 9. Výroba cukrářských hmot. 10. Technologie zpracování kakaových bobů. 11. Výroba kakaového prášku a kakaového másla. 12. Technologie výroby čokolády. 13. Charakteristika a potravinářsky využívané vlastnosti bramborové hlízy. 14. Technologie potravinářského zpracování brambor.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 28 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 82 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Charakterizovat funkční vlastnosti surovin (cukr, sladidla, kakaové boby, emulgátory). |
| Charakterizovat funkční vlastnosti surovin (cukr, sladidla, kakaové boby, emulgátory). |
| Vysvětlit dopady konzumace cukru, sladidel a tuků na zdraví konzumenta. |
| Vysvětlit dopady konzumace cukru, sladidel a tuků na zdraví konzumenta. |
| Popsat technologii výroby. |
| Popsat technologii výroby. |
| Vysvětlit význam a důvody reformulací. |
| Vysvětlit význam a důvody reformulací. |
| Vysvětlit dopad reformulace na recepturu výrobku, technologii výroby a vlastnosti výrobku. |
| Vysvětlit dopad reformulace na recepturu výrobku, technologii výroby a vlastnosti výrobku. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Navrhnout reformulaci výrobku (cukrovinky, čokolády, výrobku z brambor). |
| Navrhnout reformulaci výrobku (cukrovinky, čokolády, výrobku z brambor). |
| Sestavit technologii výroby reformulovaného výrobku. |
| Sestavit technologii výroby reformulovaného výrobku. |
| Výrobek podle navrženého návodu vyrobit. |
| Výrobek podle navrženého návodu vyrobit. |
| Zhodnotit vlastnosti vyrobeného produktu. |
| Zhodnotit vlastnosti vyrobeného produktu. |
| Navrhnout možné modifikace postupu výroby a použitých surovin. |
| Navrhnout možné modifikace postupu výroby a použitých surovin. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Přednášení |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Laborování |
| Laborování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Ústní zkouška |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
Edwards W. P. The Science of Sugar Confectionery. Cambridge, 2000. ISBN 0-85404-596-7.
-
EDWARDS, W.P. The Science of Sugar Confectionery. The Royal Society of Chemistry, 2000. ISBN 0854045937.
-
FRANCIS, F.J. Encyclopedia of Food Science and Technology. New York, 2000. ISBN 978-0-471-19285-5.
-
OFOAKWA, E.O. Cocoa Production and Processing Technology. CRC Press, 2014. ISBN 9781466598249.
-
RANKEN, M.D., KILL, R.C., BAKER, C. (Eds.). Food Industries Manual. London, 1997. ISBN 9780751404043.
|