|
Vyučující
|
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Základní pojmy, uspořádání senzorické laboratoře, zásady senzorického hodnocení. - Metody senzorické analýzy I (rozdílové metody, pořadový test, metody používající stupnice). - Metody senzorické analýzy II (hodnocení barvy a texturních vlastností). - Posuzovatelé a jejich výcvik. - Anatomie lidských smyslů využívaných v senzorické analýze I. - Anatomie lidských smyslů využívaných v senzorické analýze II. - Faktory ovlivňující vnímání chuti a vůně I. - Faktory ovlivňující vnímání chuti a vůně II. - Akreditace senzorických laboratoří. - Instrumentální metody v senzorické analýze potravin. - Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin I (opakování základních pojmů statistiky, vyhodnocování rozlišovacích metod). - Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin II (vyhodnocování pořadových metod). - Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin III (vyhodnocování stupnicových metod I). - Zásady statistického vyhodnocování výsledků senzorické analýzy potravin IV (vyhodnocování stupnicových metod II).
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Semestrální práce
- 10 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 22 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 60 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 18 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Základy senzorické analýzy potravin (znalosti na bakalářské úrovni). |
| Základy senzorické analýzy potravin (znalosti na bakalářské úrovni). |
| Výsledky učení |
|---|
| charakterizovat metody senzorického hodnocení barvy potravin |
| charakterizovat metody senzorického hodnocení barvy potravin |
| popsat metody senzorického hodnocení textury potravin |
| popsat metody senzorického hodnocení textury potravin |
| objasnit faktory, které ovlivňují smyslové vnímání |
| objasnit faktory, které ovlivňují smyslové vnímání |
| charakterizovat instrumentální metody v senzorické analýze potravin |
| charakterizovat instrumentální metody v senzorické analýze potravin |
| popsat statistické metody využívané v senzorické analýze potravin |
| popsat statistické metody využívané v senzorické analýze potravin |
| Odborné dovednosti |
|---|
| navrhnout senzorický dotazník pro vybranou potravinu |
| navrhnout senzorický dotazník pro vybranou potravinu |
| realizovat senzorické hodnocení vybrané potraviny |
| realizovat senzorické hodnocení vybrané potraviny |
| zpracovat semestrální projekt na téma senzorického hodnocení vybrané potraviny |
| zpracovat semestrální projekt na téma senzorického hodnocení vybrané potraviny |
| prezentovat výsledky semestrálního projektu týkajícího se senzorické analýzy vybrané potraviny |
| prezentovat výsledky semestrálního projektu týkajícího se senzorické analýzy vybrané potraviny |
| aplikovat znalosti statistických metod při výpočtu konkrétních příkladů |
| aplikovat znalosti statistických metod při výpočtu konkrétních příkladů |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Didaktický test |
| Příprava a přednes prezentace |
| Příprava a přednes prezentace |
| Známkou |
| Známkou |
| Didaktický test |
|
Doporučená literatura
|
-
BAIGRIE, B. Taints and Off-flavours in Food. Boca Raton: CRC Press, 2003. ISBN 0-8493-1744-4.
-
KEMP, S. E., HORT, J., HOLLOWOOD, T. Descriptive Analysis in Sensory Evaluation. Hoboken, 2018. ISBN 978-1-1189-9167-1.
-
MEILGAARD, M. C., CIVILLE, G. V., CARR, B. T. Sensory Evaluation Techniques. Boca Raton, 2007. ISBN 978-0-8493-3839-7.
-
VOILLEY, A., ETIÉVANT, P. Flavour in Food. Boca Raton: CRC Press, 2006. ISBN 978-1-85573-960-4.
|