|
Vyučující
|
-
Lazárková Zuzana, doc. Ing. Ph.D.
-
Míšková Zuzana, Ing. Ph.D.
-
Šenkýřová Jana, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Úvod do senzorického hodnocení potravin, základní pojmy. - Uspořádání senzorického pracoviště, základní zásady přípravy a hodnocení vzorků. - Lidské smysly využívané při senzorické analýze potravin. - Posuzovatelé a jejich výcvik. - Metody senzorické analýzy potravin I. (rozdílové a pořadové zkoušky). - Metody senzorické analýzy potravin II. (stupnicové zkoušky). - Metody senzorické analýzy potravin III. (profilové metody, konzumentské zkoušky, instrumentální metody).
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Praktické procvičování
- Příprava na zápočet
- 90 hodin za semestr
|
| Výsledky učení |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| charakterizovat hlavní zásady senzorického posuzování |
| charakterizovat hlavní zásady senzorického posuzování |
| popsat požadavky na senzorické pracoviště |
| popsat požadavky na senzorické pracoviště |
| objasnit průběh výcviku senzorických posuzovatelů |
| objasnit průběh výcviku senzorických posuzovatelů |
| vysvětlit význam lidských smyslů v senzorickém hodnocení |
| vysvětlit význam lidských smyslů v senzorickém hodnocení |
| charakterizovat základní metody používané v senzorické analýze |
| charakterizovat základní metody používané v senzorické analýze |
| Odborné dovednosti |
|---|
| realizovat senzorické hodnocení základních chutí s využitím srovnávací zkoušky |
| realizovat senzorické hodnocení základních chutí s využitím srovnávací zkoušky |
| realizovat senzorické hodnocení barevných vzorků s využitím pořadové zkoušky |
| realizovat senzorické hodnocení barevných vzorků s využitím pořadové zkoušky |
| realizovat senzorické hodnocení vonných látek s využitím popisné zkoušky |
| realizovat senzorické hodnocení vonných látek s využitím popisné zkoušky |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Přednášení |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Praktické procvičování |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
Buňka, F., Hrabě, J., Vospěl, B. Senzorická analýza potravin I. Vyd. 2.. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2010. ISBN 978-80-7318-887-0.
-
POKORNÝ, J., VALENTOVÁ, H., PUDIL, F. Senzorická analýzy potravin - laboratorní cvičení. Brno : MZLU, 1997. ISBN 80-7157-283-7.
-
Pokorný, Jan. Metody senzorické analýzy potravin a stanovení senzorické jakosti. Vyd. 2. dopl. Praha : Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1997. ISBN 8085120607.
|