Předmět: Reologie potravin

» Seznam fakult » FT » TUVI
Název předmětu Reologie potravin
Kód předmětu TUVI/TE6RP
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Šuly Pavol, Ing. Ph.D.
  • Sedlačík Michal, prof. Ing. Ph.D.
  • Moučka Robert, Ing. Ph.D.
  • Kocák Michal, Ing.
Obsah předmětu
- Reologické veličiny, pojmy a dělení kapalin. - Parametry ovlivňující viskozitu. - Způsoby měření viskozity. - Reologické modely. - Přísady, modifikátory viskozity. - Viskoelastické chování gelů, emulzí a suspenzí. - Přístroje pro měření reologických a viskoelastických vlastností. - Reologie potravin. - Korelace reologie s texturními a senzorickými vlastnostmi. - Polymery v kosmetice a potravinách. - Reologie kosmetických a hygienických produktů. - Korelace reologie s podmínkami zpracování a dopravy materiálů. - Reologie v kontrole kvality. - Vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
  • Příprava na zkoušku - 120 hodin za semestr
Výsledky učení
Odborné znalosti
Student má znalosti reologického chování materiálů.
Student má znalosti reologického chování materiálů.
Odborné dovednosti
Student je schopný aplikovat znalosti na oblast potravin.
Student je schopný aplikovat znalosti na oblast potravin.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Brummer, R. Rheology Essentials of Cosmetic and Food Emulsions. ISBN 978-3540255536.
  • Larson, R.G. The Structure and Rheology of Complex Fluids. Oxford University PressSpringer-Verlag, 1999. ISBN 978-0195121971.
  • Morrison, I.D. Colloidal Dispersions - Suspensions, Emulsions and Foams. , John Wiley & Sons, 2002. ISBN 978-0471176251.
  • Rao, M.A. Rheology of Fluids and Semisolid Foods. Aspen Publishers, 1999. ISBN 978-0834212640.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr