Vyučující
|
-
Šuly Pavol, Ing. Ph.D.
-
Sedlačík Michal, prof. Ing. Ph.D.
-
Moučka Robert, Ing. Ph.D.
-
Kocák Michal, Ing.
|
Obsah předmětu
|
- Reologické veličiny, pojmy a dělení kapalin. - Parametry ovlivňující viskozitu. - Způsoby měření viskozity. - Reologické modely. - Přísady, modifikátory viskozity. - Viskoelastické chování gelů, emulzí a suspenzí. - Přístroje pro měření reologických a viskoelastických vlastností. - Reologie potravin. - Korelace reologie s texturními a senzorickými vlastnostmi. - Polymery v kosmetice a potravinách. - Reologie kosmetických a hygienických produktů. - Korelace reologie s podmínkami zpracování a dopravy materiálů. - Reologie v kontrole kvality. - Vliv stárnutí materiálů na reologické vlastnosti.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
Výsledky učení |
---|
Odborné znalosti |
---|
Student má znalosti reologického chování materiálů. |
Student má znalosti reologického chování materiálů. |
Odborné dovednosti |
---|
Student je schopný aplikovat znalosti na oblast potravin. |
Student je schopný aplikovat znalosti na oblast potravin. |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
Brummer, R. Rheology Essentials of Cosmetic and Food Emulsions. ISBN 978-3540255536.
-
Larson, R.G. The Structure and Rheology of Complex Fluids. Oxford University PressSpringer-Verlag, 1999. ISBN 978-0195121971.
-
Morrison, I.D. Colloidal Dispersions - Suspensions, Emulsions and Foams. , John Wiley & Sons, 2002. ISBN 978-0471176251.
-
Rao, M.A. Rheology of Fluids and Semisolid Foods. Aspen Publishers, 1999. ISBN 978-0834212640.
|