Předmět: Trendy v technologii výroby tuků a tenzidů

» Seznam fakult » FT » TUTTTK
Název předmětu Trendy v technologii výroby tuků a tenzidů
Kód předmětu TUTTTK/TWPV4
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
Obsah předmětu
- Charakterizace tuků a tenzidů, obecná klasifikace lipidů a tenzidů. - Povrchové napětí, energie, fázové rozhraní, fyzikální charakteristiky PAL. - Anionické tenzidy, vlastnosti, mýdla, sulfáty, sulfonáty. - Kationické a amfoterní tenzidy. - Disperzní soustavy, pěny, suspenze, solubilizace, detergence. - Emulze, typy, stabilita. - Potravinářské využití tenzidů. - Chemie tuků a olejů. - Reakce uhlíkatého řetězce a karboxylové skupiny. - Oxidace tuků a olejů. - Suroviny a základní technologie výroby tuků a olejů. - Chemická rafinace olejů. - Biochemie tuků a význam ve výživě. - Analýza tuků a tenzidů.

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování, Individuální práce studentů
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalost organické chemie.
Znalost organické chemie.
Výsledky učení
Studenti mají přehled o technologických procesech výroby tuků a tenzidů, znají jejich chemické i fyzikální vlastnosti, praktické využití a význam.
Studenti mají přehled o technologických procesech výroby tuků a tenzidů, znají jejich chemické i fyzikální vlastnosti, praktické využití a význam.
Studenti se orientují v metodách analýzy tuků a tenzidů.
Studenti se orientují v metodách analýzy tuků a tenzidů.
Vyučovací metody
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Laborování
Laborování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Analýza výkonů studenta
Analýza výkonů studenta
Známkou
Známkou
Doporučená literatura
  • e-learningové texty http://kosmetika.ft.utb.cz.
  • Akoh, C.C., Min, D.B. (Ed.). Food Lipids. New York: Marcel Dekker, Inc., 2002.
  • KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Paris : TecDoc, 1996.
  • Myers, D. Surfactant Science and Technology. John Willey, USA.
  • Velíšek, J. Chemie potravin 1. Vyd. 1.. Tábor: OSSIS, 1999.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr