Vyučující
|
-
Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
|
Obsah předmětu
|
- Charakterizace tuků a tenzidů, obecná klasifikace lipidů a tenzidů. - Povrchové napětí, energie, fázové rozhraní, fyzikální charakteristiky PAL. - Anionické tenzidy, vlastnosti, mýdla, sulfáty, sulfonáty. - Kationické a amfoterní tenzidy. - Disperzní soustavy, pěny, suspenze, solubilizace, detergence. - Emulze, typy, stabilita. - Potravinářské využití tenzidů. - Chemie tuků a olejů. - Reakce uhlíkatého řetězce a karboxylové skupiny. - Oxidace tuků a olejů. - Suroviny a základní technologie výroby tuků a olejů. - Chemická rafinace olejů. - Biochemie tuků a význam ve výživě. - Analýza tuků a tenzidů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Laborování, Individuální práce studentů
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalost organické chemie. |
Znalost organické chemie. |
Výsledky učení |
---|
Studenti mají přehled o technologických procesech výroby tuků a tenzidů, znají jejich chemické i fyzikální vlastnosti, praktické využití a význam. |
Studenti mají přehled o technologických procesech výroby tuků a tenzidů, znají jejich chemické i fyzikální vlastnosti, praktické využití a význam. |
Studenti se orientují v metodách analýzy tuků a tenzidů. |
Studenti se orientují v metodách analýzy tuků a tenzidů. |
Vyučovací metody |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Individuální práce studentů |
Individuální práce studentů |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Laborování |
Laborování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Analýza výkonů studenta |
Analýza výkonů studenta |
Známkou |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
e-learningové texty http://kosmetika.ft.utb.cz.
-
Akoh, C.C., Min, D.B. (Ed.). Food Lipids. New York: Marcel Dekker, Inc., 2002.
-
KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Paris : TecDoc, 1996.
-
Myers, D. Surfactant Science and Technology. John Willey, USA.
-
Velíšek, J. Chemie potravin 1. Vyd. 1.. Tábor: OSSIS, 1999.
|