Předmět: Termodynamika a elektrochemie biomateriálů

» Seznam fakult » FT » TUTTTK
Název předmětu Termodynamika a elektrochemie biomateriálů
Kód předmětu TUTTTK/TWETE
Organizační forma výuky bez kontaktní výuky
Úroveň předmětu Doktorský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 0
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Lehocký Marián, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Současný stav legislativy v oblasti kosmetických materiálů a prostředků. Očekávané trendy. - Anatomie a fyziologie kůže. Morfologické odlišnosti lidské kůže. Nejdůležitější problémy v chování kůže a jejich přídatných orgánů, stárnutí kůže. - Lipidy v kůži. Bariérová funkce lipidů. Vazba vody v kůži. - Tuky a oleje v kosmetice. Vliv chemického složení. Možné interakce s dalšími složkami kosmetických přípravků. - Tenzidy v kosmetice. Typy, možné interakce s kůží a jinými přísadami. Perspektivní typy tenzidů. - Polymery jako kosmetické přísady. Typy polymerů, vlastnosti, interakce s kůží, s tenzidy, kompatibilita. - Antimikrobika a antioxidanty jako kritické kosmetické přísady. Princip působení versus chemické složení. - Formy kosmetických prostředků. Klasické formy (roztoky, gely, masti, emulze). Vliv přísad na chování klasických forem(interakce složek) a možnosti ovlivnění jejich chování. - Mikroemulze, nanoemulze, Pickeringovy emulze, makroemulze. Výběr emulgátorů. Možnosti přípravy (studená emulzifikace, PIT metoda). Liposomy. - Pěny a aerosoly. Tvorba a stabilita pěn. Stabilizátory pěn. Aerosoly. - Funkční kosmetika. Prostředky pro čištění pokožky a její kondicionaci. Prostředky péče o kůži. Přísady ovlivňující stav pokožky (skin feel). - Vlasová kosmetika. Speciální šampony. Vlasová barviva. Možná zdravotní rizika. - Dekorativní kosmetika. Pigmenty, polymery organické a anorganické povahy, speciální přísady. Problémy přípravy různých forem dekorativní kosmetiky. - Možnosti hodnocení kosmetických přípravků. Hodnocení funkce, hodnocení bezpečnosti. Instrumentální metody.

Studijní aktivity a metody výuky
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Individuální práce studentů
  • Příprava na zkoušku - 50 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z chemie tuků a z chemie a technologie tenzidů, kosmetiky a kosmetologie na úrovni magisterských kurzů chemických, popř. jiných odpovídajících fakult.
Znalosti z chemie tuků a z chemie a technologie tenzidů, kosmetiky a kosmetologie na úrovni magisterských kurzů chemických, popř. jiných odpovídajících fakult.
Výsledky učení
Studenti mají přehled o nejnovějších kosmetických přísadách, jejich vlastnostech a vzájemné kompatibilitě.
Studenti mají přehled o nejnovějších kosmetických přísadách, jejich vlastnostech a vzájemné kompatibilitě.
Odborné dovednosti
Studenti dokážou navrhnout, sestavit a zdůvodnit rámcové receptury kosmetických přípravků.
Studenti dokážou navrhnout, sestavit a zdůvodnit rámcové receptury kosmetických přípravků.
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
Odborné dovednosti
Individuální práce studentů
Individuální práce studentů
Praktické procvičování
Praktické procvičování
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Doporučená literatura
  • BAREL, A., O., PAYE, M., MAIBACH, H., I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York, 2001.
  • Förster, T. Cosmetic Lipids and the Skin Barrier. M. Dekker, Inc., 2002.
  • SCHLOSSMAN, M.L. The Chemistry and Manufacture of Cosmetics. Allured Publ. Corp., New York, 2008.
  • Thein, L.D., Lenick O. et al. 4) Surfactants in Personal Care Products and Decorative Cosmetics. CRC Press, 2007.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr