|
Vyučující
|
-
Rudolf Ondřej, Ing. Ph.D.
-
Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Lipidy, klasifikace, nomenklatura, vlastnosti. 2. Jednoduché lipidy, mastné kyseliny (MK), eikosanoidy a polyketidy. 3. Chemické reakce karboxylové skupiny MK. 4. Acylglyceroly (AG), typy, fyzikální vlastnosti AG. 6. Krystalizace a polymorfismus MK a AG, praktické důsledky 7. Chemické reakce uhlíkatého řetězce MK a AG. 8. Oxidační reakce MK a AG (autooxidace, UV oxidace), typy oxidačních produktů. 9. Antioxidanty a stabilita lipidů v kosmetických a farmaceutických formulacích. 10. Získávání, rafinace a úpravy majoritních a minoritních tuků a olejů. 11. Aplikace enzymů ve výrobě tuků a olejů. 12. Lipidové nosiče aktivních látek. 13. Liposomy, metody přípravy, vlastnosti a použití. 14. Lipidové částice jako nosiče aktivních látek - cílené dodávání a transport aktivních látek.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
- Účast na výuce
- 84 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 26 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Základní znalosti organické chemie a biochemie. |
| Základní znalosti organické chemie a biochemie. |
| Výsledky učení |
|---|
| Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu |
| Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu |
| Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků, a souvislost jejich struktury s fyzikálními a chemickými vlastnostmi |
| Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků, a souvislost jejich struktury s fyzikálními a chemickými vlastnostmi |
| Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje) používané v kosmetice |
| Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje) používané v kosmetice |
| Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů |
| Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů |
| Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace |
| Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce |
| Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce |
| Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin |
| Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin |
| Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii |
| Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii |
| Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují |
| Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují |
| Navrhnout složení a připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací |
| Navrhnout složení a připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Laborování |
| Laborování |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Didaktický test |
| Didaktický test |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
E-learningové texty dostupné online: http://kosmetika.ft.utb.cz..
-
AKOH, C.C., MI, D.B. (Eds.). Food Lipids Chemistry, Nutrition, and Biotechnology. New York: Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0-8247-0749-4.
-
FÖRSTER, T. (Ed.). Cosmetic Lipids and the Skin Barrier. New York: Marcel Dekker, Inc., 2002. ISBN 0-8247- 0664-1.
-
McCLEMENTS, D.J. Nanoparticle- and Microparticle-Based Delivery Systems: Encapsulation, Protection and Release of Active Compounds.. Boca Raton: CRC Press, 2015. ISBN 978-1-4822-3315-5.
-
Pokorný, J. Technologie tuků.
-
RATLEDGE, C., DAWSON, P.S.S., RATTRAY, J. Biotechnology for the Oils and Fats Industry. Champaign: American Oil Chemists' Society, 1984.
-
VANCE, D.E., VANCE, J.E. Biochemistry of Lipids, Lipoproteins and Membranes. 5th Ed. Elsevier Science. ISBN 9780444532190.
|