|
Vyučující
|
-
Janalíková Magda, doc. Mgr. Ph.D.
-
Pleva Pavel, Ing. Ph.D.
-
Čermáková Iva, RNDr. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Prokaryotické mikroorganizmy významné pro kosmetiku a biomateriály. 2. Eukaryotické mikroorganizmy významné pro kosmetiku a biomateriály. 3. Mikrobiální katabolizmus a anabolizmus. Procesy významné pro kažení a výrobu kosmetických přípravků. 4. Růst a množení mikroorganizmů. Biofilm. 5. Faktory ovlivňující růst mikroorganizmů v kosmetických přípravcích. 6. Základy biotechnologií. Biotechnologická produkce kosmetických surovin. 7. Mikrobiologická kvalita kosmetických přípravků. Odběr a zpracování vzorků pro mikrobiologickou analýzu. 8. Metody detekce mikroorganizmů v kosmetických přípravcích. 9. Mikrobiální rizika výroby kosmetických surovin a přípravků. 10. Hygiena a sanitace při výrobě kosmetických přípravků. Kontrola kontaminace průmyslových provozů. 11. Základní principy sterilizace. Metody a postupy. Dezinfekce a dezinfekční látky. 12. Konzervace kosmetických přípravků. Zdroje mikrobiální kontaminace. Přehled konzervačních přísad. 13. Výběr konzervační látky, design konzervačního systému. Konzervace a kontaktní dermatitidy. 14. Fyziologická a patogenní mikroflóra kůže.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou), Analýza prezentace, Individuální práce studentů, Práce studentů ve dvojicích
- Domácí příprava na výuku
- 25 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 23 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Obecná mikrobiologie |
| Obecná mikrobiologie |
| Výsledky učení |
|---|
| Významné vlastnosti bakterií, kvasinek a plísní z pohledu jejich schopnosti poškozovat produkty kosmetického průmyslu a biomateriály |
| Významné vlastnosti bakterií, kvasinek a plísní z pohledu jejich schopnosti poškozovat produkty kosmetického průmyslu a biomateriály |
| Nejvýznamnější produkční vlastnosti mikroorganismů |
| Nejvýznamnější produkční vlastnosti mikroorganismů |
| Základní zdroje mikrobiálních kontaminací ve výrobě kosmetických produktů a biomateriálů |
| Základní zdroje mikrobiálních kontaminací ve výrobě kosmetických produktů a biomateriálů |
| Základní možnosti omezení výskytu mikroorganismů v průběhu výroby a ve výrobcích |
| Základní možnosti omezení výskytu mikroorganismů v průběhu výroby a ve výrobcích |
| Konzervační prostředky a způsoby konzervace výrobků |
| Konzervační prostředky a způsoby konzervace výrobků |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Vyhledání odborných informací potřebných pro daný obor v českém i anglickém jazyce |
| Vyhledání odborných informací potřebných pro daný obor v českém i anglickém jazyce |
| Příprava odborné prezentace na vybrané téma v rámci zaměření oboru |
| Příprava odborné prezentace na vybrané téma v rámci zaměření oboru |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Analýza prezentace |
| Analýza prezentace |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Individuální práce studentů |
| Individuální práce studentů |
| Práce studentů ve dvojicích |
| Práce studentů ve dvojicích |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
| Známkou |
| Známkou |
| Kombinovaná zkouška (písemná část + ústní část) |
| Písemná zkouška |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Písemná zkouška |
|
Doporučená literatura
|
-
ANEJA, K.R., JAIN, P., ANEJA, R. A. Textbook of Basic and Applied Microbiology. New Delhi: New Age Int'l (P), 2009. ISBN 8122423671.
-
BAIRD, R.M., BLOOMFIELD, S.F. Microbial Quality Assurance in Cosmetics, Toiletries and Non-Sterile Pharmaceuticals. 2nd Ed.. Bristol, PA: Taylor & Francis, 1996. ISBN 0748404376.
-
GEIS, P.A. Cosmetic Microbiology: A Practical Approach. 2nd Ed.. New York: Taylor & Francis, 2006. ISBN 9780849314537.
-
SEDLÁČEK, I. Taxonomie prokaryot. Brno: MU, 2007. ISBN 978-80-210-4207-0.
-
SCHINDLER, J. a kol. Rukověť autora testových úloh. . Praha: Centrum zjišťování výsledků testování, 2006. ISBN 80-239-7111-5.
-
ŠILHÁNKOVÁ, L. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Praha: Academia, 2008. ISBN 978-80-200-1703-1.
|