|
Vyučující
|
-
Egner Pavlína, Ing. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
- Spotřební chemie, rozdělení, legislativa. - Základní suroviny pro výrobu. - Přípravky oplachové kosmetiky. - Detergenty a čisticí přípravky pro průmysl. - Aviváže. - Saponátové a mýdlové přípravky. - Speciální přípravky bytové chemie. - Dezinfekční přípravky. - Autokosmetika. - Bazénová chemie.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 8 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 30 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Znalosti chemie a technologie tenzidů. |
| Znalosti chemie a technologie tenzidů. |
| Výsledky učení |
|---|
| klasifikovat základní skupiny výrobků spotřební chemie |
| klasifikovat základní skupiny výrobků spotřební chemie |
| orientovat se v základních legislativních požadavcích |
| orientovat se v základních legislativních požadavcích |
| klasifikovat jednotlivé suroviny pro výrobu, nejen z oblasti tenzidů, ale i pomocných látek a přísad |
| klasifikovat jednotlivé suroviny pro výrobu, nejen z oblasti tenzidů, ale i pomocných látek a přísad |
| rozlišit a popsat vlastnosti jednotlivých surovin pro výrobu |
| rozlišit a popsat vlastnosti jednotlivých surovin pro výrobu |
| charakterizovat postupy výroby jednotlivých výrobků, včetně metod jejich hodnocení |
| charakterizovat postupy výroby jednotlivých výrobků, včetně metod jejich hodnocení |
| Odborné dovednosti |
|---|
| obsluhovat příslušná laboratorní zařízení |
| obsluhovat příslušná laboratorní zařízení |
| analyzovat vzorky pomocí základních analytických metod |
| analyzovat vzorky pomocí základních analytických metod |
| zhodnotit a porovnat kvalitu testovaných produktů |
| zhodnotit a porovnat kvalitu testovaných produktů |
| připravit podle zadané receptury prací prášek a otestovat jeho účinnost |
| připravit podle zadané receptury prací prášek a otestovat jeho účinnost |
| navrhnout a připravit jednotlivé výrobky oplachové kosmetiky |
| navrhnout a připravit jednotlivé výrobky oplachové kosmetiky |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Exkurze |
| Exkurze |
| Přednášení |
| Přednášení |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Laborování |
| Laborování |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
BAREL, A.O., PAYE, M., MAIBACH, H.I. Handbook of Cosmetic Science and Technology. New York: Marcel Dekker, 2001. ISBN 0-8247-0292-1.
-
EGNER, P., VLTAVSKÝ, P. Výrobky spotřební chemie. Zlín: UTB Zlín, 2015.
-
HOLMBERG, K. Handbook of Applied Surface and Colloid Chemistry. J. Wiley and Sons, Ltd., 2001.
-
KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, vol. I, II.. Paris: TecDoc, 1996.
-
Langmaier, Ferdinand. Základy kosmetických výrob. 1. vyd. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2001. ISBN 8073180162.
-
SCHLOSSMAN, M.L. The Chemistry and Manufacture of Cosmetics. New York: Allured Publ. Corp., 2008.
|