Vyučující
|
-
Pavlačková Jana, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Základní pojmy a definice (životní prostředí, pracovní prostředí, hygiena, hygiena práce, hygienické limity, zdraví a práce). 2. Faktory pracovního prostředí (fyzikální, chemické, biologické, technické, společensko-ekonomické faktory, rizikové faktory pracovního prostředí, kategorizace prací). 3. Mikroklimatické podmínky na pracovišti (teplota, vlhkost, tlak vzduchu, hygienické požadavky na mikroklima). 4. Fyzická namáhavost práce (měření energetického výdeje, rozlišení práce podle fyzické namáhavosti). 5. Optické podmínky na pracovišti (intenzita osvětlení, jas, kontrast, plasticita osvětlení, barevnost, typy osvětlení). 6. Záření (neonizující, ionizující). 7. Akustické podmínky na pracovišti (fyzikální podstata hluku a jeho působení na člověka, metody stanovení a hlukové limity, vibrace). 8. Fyziologie práce (svalová činnost, fyzická namáhavost práce, pracovní výkon, nadměrné jednostranné zatěžování, manipulace s břemeny, testy používané ve fyziologii práce). 9. Psychická zátěž (vnucené tempo, monotonie, časový tlak, třísměnný provoz, nepřetržitý provoz, noční práce, práce s převahou zatížení smyslových orgánů). 10. Režim práce a odpočinku (pracovní doba, pracovní přestávky, odpočinek, únava). 11. Účinky škodlivin na lidský organismus (prach, chemické látky, brány vstupu, organizační a technická opatření). 12. Čistota pracovního prostředí (desinfekce, sterilizace, mechanická očista, čisté prostory). 13. Základy aplikované ergonomie (ergonomie pracovního místa, pracovní poloha, pracovní rovina). 14. Nemoci z povolání (definice podle WHO, odpovědnost zaměstnavatele, náhrady pracovníka, kategorizace nemocí z povolání).
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Nácvik pohybových a pracovních dovedností, Praktické procvičování
- Semestrální práce
- 30 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 48 hodin za semestr
- Příprava na zápočet
- 108 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 12 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Základní znalosti fyziky a anorganické chemie. |
Základní znalosti fyziky a anorganické chemie. |
Výsledky učení |
---|
definovat hygienu práce, základní pojmy a cíle |
definovat hygienu práce, základní pojmy a cíle |
charakterizovat faktory pracovního prostředí |
charakterizovat faktory pracovního prostředí |
vysvětlit vliv práce na organismus pracovníka |
vysvětlit vliv práce na organismus pracovníka |
charakterizovat režim práce a odpočinku |
charakterizovat režim práce a odpočinku |
charakterizovat ergonomické požadavky pracoviště |
charakterizovat ergonomické požadavky pracoviště |
Odborné dovednosti |
---|
charakterizovat podmínky pro zařazování prací do kategorií |
charakterizovat podmínky pro zařazování prací do kategorií |
definovat osobní ochranné pracovní prostředky a zásady jejich používání |
definovat osobní ochranné pracovní prostředky a zásady jejich používání |
vyhodnocovat rizika u vybraných osobních ochranných prostředků |
vyhodnocovat rizika u vybraných osobních ochranných prostředků |
identifikovat bezpečnostní značení na pracovištích |
identifikovat bezpečnostní značení na pracovištích |
zpracovat, prezentovat a diskutovat informace k vybranému tématu z oblasti hygieny práce |
zpracovat, prezentovat a diskutovat informace k vybranému tématu z oblasti hygieny práce |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Přednášení |
Přednášení |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Nácvik pohybových a pracovních dovedností |
Nácvik pohybových a pracovních dovedností |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Analýza seminární práce |
Známkou |
Písemná zkouška |
Písemná zkouška |
Analýza seminární práce |
Známkou |
Příprava a přednes prezentace |
Příprava a přednes prezentace |
Doporučená literatura
|
-
e-learningové texty.
-
veřejný informační zdroj Compound Interest.
-
ALDERSEY-WILLIAMS, H. Periodické příběhy: zvláštní životy prvků. Praha: Argo, 2016. ISBN 978-80-7363-699-9.
-
ATKINS, P.W. Periodické království: cesta do země chemických prvků. Praha: Academia, 2005. ISBN 80-200-1185-4.
-
BAREL, A. O., PAYE, M., MAIBACH, H.I. Handbook of cosmetic science and technology, 4. vyd.. CRC Press, 2014. ISBN 978-184-2145-647.
-
Bencko. Hygiena. Praha, 2002. ISBN 80-71845-551-5.
-
DRAHOŇOVSKÁ, H., PRIBÁŇOVÁ, H. Manuál prevence v lékařské praxi: díl III.. Praha SZÚ, 1996. ISBN 80-7168-302-7.
-
H.L.M., MOSTER, M.A., HOLAH, J. Handbook of hygiene control in the food industry. CRC Press, BocaRaton, 2005.
-
Chundela L. Ergonomie. Praha, 2015. ISBN 978-80-01-05173-3.
-
KREJČÍ, J. Kosmetické přípravky a prostředky. Skriptum. Projekt r.č. CZ.1.07/2.2.00/28.0132. Zlín: UTB Zlín, 2015.
-
KREJČÍ, J. Kosmetika a kosmetologie. Skriptum. Projekt r.č. CZ.1.07/2.2.00/28.0132. Zlín: UTB Zlín, 2015.
-
LANGMAIER, F. Základy kosmetických výrob, 1. vyd.. Zlín: UTB Zlín, 2001. ISBN 80-7318-016-2.
-
MA, P. Biomaterials and Regenerative Medicine. Cambridge University Press, Cambrudge UK, 2014. ISBN 9781107012097.
-
MÁLEK, B. a kol. Hygiena práce. 2. vyd.. Praha: Sobotáles, 2014.
-
MIODOWNIK, M. Neobyčejné materiály: podivuhodné příběhy látek, které vytvářejí náš svět. Praha: Dokořán, 2016. ISBN 978-80-7363-765-1.
-
TEMENOFF, J.S. Biomaterials: The Intersection of Biology and Materials Science. Pearson Education, Columbus USA, 2008. ISBN 9780130097101.
|