Vyučující
|
-
Urbánková Lucie, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Základní pojmy, systematické dělení přirozených a cizorodých toxikantů. 2. Toxikologie jako věda studující jedovatost látek. 3. Typy expozicí, expoziční křivky, vztah mezi dávkou a účinkem, vyjadřování limitních, přípustných koncentrací, dávek. 4. Metabolické odbourávání xenobiotik, biotransformace I, II. 5. Klasifikace účinků škodlivin na lidský organismus. 6. Všeobecné účinky. 7. Systémové účinky. 8. Endokrinní disruptory. 9. Kontaminanty anorganického původu, toxické kationy, anionty. 10. Kontaminanty organického původu, rezidua pesticidů, perzistentní polychlorované látky, polyaromatické uhlovodíky, ftaláty, organofosfáty, toxikokinetika, toxikodynamika. 11. Kontaminanty mikrobiálního původu. 12. Kontaminanty v kosmetice. 13. Terapie otrav. 14. Antidota.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
- Příprava na zkoušku
- 120 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Znalosti z oblasti biochemie a organické chemie. |
Znalosti z oblasti biochemie a organické chemie. |
Výsledky učení |
---|
objasnit znalosti spojené s výskytem základních kontaminantů v potravinách a kosmetických přípravcích, jejich obecných a orgánových účincích |
objasnit znalosti spojené s výskytem základních kontaminantů v potravinách a kosmetických přípravcích, jejich obecných a orgánových účincích |
orientovat se v onemocněních z potravin a dermatózách a v obecné toxikologii xenobiotik |
orientovat se v onemocněních z potravin a dermatózách a v obecné toxikologii xenobiotik |
popsat jednotlivé typy expozic, expoziční křivky, vztah mezi dávkou a účinkem, přípustné koncentrace |
popsat jednotlivé typy expozic, expoziční křivky, vztah mezi dávkou a účinkem, přípustné koncentrace |
klasifikovat účinky škodlivin na lidský organismus, včetně účinků všeobecných, systémových a endokrinních |
klasifikovat účinky škodlivin na lidský organismus, včetně účinků všeobecných, systémových a endokrinních |
rozeznat kontaminanty organického původu, rezidua pesticidů, perzistentní polychlorované látky, polyaromatické uhlovodíky, ftaláty, organofosfáty |
rozeznat kontaminanty organického původu, rezidua pesticidů, perzistentní polychlorované látky, polyaromatické uhlovodíky, ftaláty, organofosfáty |
Odborné dovednosti |
---|
vyhledat relevantní informace k danému tématu v knihách, odborných textech nebo na internetu |
vyhledat relevantní informace k danému tématu v knihách, odborných textech nebo na internetu |
kriticky zhodnotit diskutovaná témata |
kriticky zhodnotit diskutovaná témata |
pochopit a vysvětlit expoziční křivky, které vystihují vztah mezi dávkou a účinkem na lidský organismus |
pochopit a vysvětlit expoziční křivky, které vystihují vztah mezi dávkou a účinkem na lidský organismus |
diskutovat o kontaminantech a o kontaminaci cizorodými látkami obecně |
diskutovat o kontaminantech a o kontaminaci cizorodými látkami obecně |
rozpoznat rozdíly mezi kontaminanty mikrobiálního, organického a anorganického původu |
rozpoznat rozdíly mezi kontaminanty mikrobiálního, organického a anorganického původu |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Metody práce s textem (učebnicí, knihou) |
Přednášení |
Přednášení |
Odborné dovednosti |
---|
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Analýza prezentace |
Analýza prezentace |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Příprava a přednes prezentace |
Příprava a přednes prezentace |
Známkou |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Známkou |
Doporučená literatura
|
-
Deshpande, S. S. Handbook of food toxicology. Boca Raton ; London ; New York : CRC Press, 2002. ISBN 0-8247-0760-5.
-
Kupec, J. Toxikologie. Brno : VUT, 1999. ISBN 80-214-1332-8.
-
Lelieveld, H.L.M.,Moster M.A., Holah, J. Handbook of Hygiene Control in the Food Industry. CRC Press, NY , 2005. ISBN 10-8493-3439.
-
Omaye S.T. Food and Nutritional Toxicology. CRC Press , 2004. ISBN 1-587116-071-4.
-
Prokeš J. Základy toxikologie. Praha, 2005. ISBN 80-7262-301-X.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 3. Vyd. 1. Tábor : OSSIS, 1999. ISBN 8090239153.
|