Předmět: Chemie a technologie lipidů II

» Seznam fakult » FT » TUTTTK
Název předmětu Chemie a technologie lipidů II
Kód předmětu TUTTTK/TE8CL
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia nespecifikován
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Angličtina
Statut předmětu nespecifikováno
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Dostupnost předmětu Předmět je nabízen přijíždějícím studentům
Vyučující
  • Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
  • Rudolf Ondřej, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
- Lipidy, tuky a oleje. - Minoritní lipoidní složky tuků a olejů. - Reakce uhlíkatého řetězce. - Oxidace tuků. - Reakce karboxylové skupiny. - Fyzikální vlastnosti tuků. Krystalizace. - Suroviny pro výrobu tuků a olejů. - Výroba surových olejů. - Rafinace olejů. - Vlastnosti olejů. - Emulgované tuky, příprava, kontrola procesu. - Biochemie tuků, tuky a výživa. - Nepotravinářské využití tuků. - Analýza tuků a olejů.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Laborování, Týmová práce
  • Příprava na zkoušku - 180 hodin za semestr
Předpoklady
Odborné znalosti
Znalosti z organické chemie a biochemie na úrovni základních kurzů na přírodovědných fakultách.
Znalosti z organické chemie a biochemie na úrovni základních kurzů na přírodovědných fakultách.
Výsledky učení
Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu
Rozlišit jednotlivé typy lipidů a popsat jejich chemickou strukturu
Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků, a souvislost jejich struktury s fyzikálními a chemickými vlastnostmi
Objasnit strukturu acylglycerolů a vosků, a souvislost jejich struktury s fyzikálními a chemickými vlastnostmi
Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje) používané v kosmetice
Popsat vliv prooxidačních a antioxidačních látek na acylglyceroly (tuky a oleje) používané v kosmetice
Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů
Vysvětlit postup průmyslového získávání/úprav tuků a olejů, včetně využití biotechnologických postupů
Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace
Navrhnout složení a postup přípravy některého z lipidových nosičů a metody jeho charakterizace
Odborné dovednosti
Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce
Provést syntézu parciálních acylglycerolů a vysvětlit mechanismus této reakce
Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin
Objasnit přípravu methylesterů mastných kyselin
Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii
Používat metody pro charakterizaci lipidů, jmenovitě plynovou a kapalinovou chromatografii
Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují
Stanovit vliv teploty na degradaci tuků/olejů i konkrétních výrobků, které je obsahují
Navrhnout složení a připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací
Navrhnout složení a připravit stabilní emulze voda v oleji, sloužící jako základ kosmetických formulací
Vyučovací metody
Odborné znalosti
Přednášení
Přednášení
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž)
Odborné dovednosti
Laborování
Laborování
Týmová práce
Týmová práce
Hodnotící metody
Odborné znalosti
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Známkou
Písemná zkouška
Ústní zkouška
Ústní zkouška
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce)
Písemná zkouška
Známkou
Doporučená literatura
  • e-learningové texty http://kosmetika.ft.utb.cz.
  • KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Paris : TecDoc, 1996.
  • LAWSONJ, H. Food Oils and fats. New York : Chapmann and Hall, 1995.
  • Pokorný, J. Technologie tuků. SNTL Praha.
  • Rajeh, K.K. Fats in Food Technology. CRC Press, 2002.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr