Vyučující
|
-
Kašpárková Věra, doc. Ing. CSc.
-
Srnec Adam, Ing.
|
Obsah předmětu
|
- Lipidy. Definice, rozdělení, základní chemické a fyzikální vlastnosti. - Mastné kyseliny jako základní složky lipidů. - Tuky a oleje. Fyzikální a chemické charakteristiky. - Oleje a tuky pro kosmetické účely. - Surové oleje, zdroje, způsoby získávání. - Rafinace olejů, sled operací a jejich provedení. -Hydrogenace olejů. Princip, katalyzátory, základní zařízení. - Interesterifikace. Typy interesterifikací, použití interesterifikovaných tuků. - Rostlinné a živočišné vosky. Složení, vlastnosti a použití. - Syntetické estery lipidní povahy. Vlastnosti a použití. - Heterolipidy, klasifikace, složení a vlastnosti. - Fosfolipidy. - Lipidy v kůži. Bariérové lipidy. - Využití lipidů.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Laborování, Praktické procvičování
- Domácí příprava na výuku
- 30 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 90 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 180 hodin za semestr
|
Předpoklady |
---|
Odborné znalosti |
---|
Základní znalosti z oblasti anorganické a organické chemie a biochemie. |
Základní znalosti z oblasti anorganické a organické chemie a biochemie. |
Výsledky učení |
---|
klasifikovat mastné kyseliny a popsat jejich vlastnosti |
klasifikovat a charakterizovat lipidy a popsat jejich vlastnosti |
klasifikovat a charakterizovat lipidy a popsat jejich vlastnosti |
klasifikovat mastné kyseliny a popsat jejich vlastnosti |
charakterizovat homolipidy (acylglyceroly, vosky), jejich složení, vlastnosti a použití |
charakterizovat homolipidy (acylglyceroly, vosky), jejich složení, vlastnosti a použití |
vysvětlit postup výroby a úprav tuků/olejů |
vysvětlit postup výroby a úprav tuků/olejů |
charakterizovat heterolipidy včetně lipidů v kůži |
charakterizovat heterolipidy včetně lipidů v kůži |
Odborné dovednosti |
---|
stanovit tuková čísla a vysvětlit jejich význam |
stanovit tuková čísla a vysvětlit jejich význam |
vyhodnotit měření bodu tání a křivky tuhnutí tuků |
vyhodnotit měření bodu tání a křivky tuhnutí tuků |
provést a vyhodnotit analýzu směsi lipidů pomocí TLC |
provést a vyhodnotit analýzu směsi lipidů pomocí TLC |
zjistit množství nezmýdelnitelných látek v tuku |
zjistit množství nezmýdelnitelných látek v tuku |
vysvětlit průběh oxidace olejů |
vysvětlit průběh oxidace olejů |
Vyučovací metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Přednášení |
Přednášení |
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
Odborné dovednosti |
---|
Laborování |
Laborování |
Praktické procvičování |
Praktické procvičování |
Hodnotící metody |
---|
Odborné znalosti |
---|
Písemná zkouška |
Analýza výkonů studenta |
Analýza výkonů studenta |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
Známkou |
Známkou |
Písemná zkouška |
Ústní zkouška |
Ústní zkouška |
Doporučená literatura
|
-
e-learningové texty http://kosmetika.ft.utb.cz.
-
FÖRSTER, T. Cosmetic Lipids and the Skin Barrier. Marcel Dekker, Inc., New York, 2002. ISBN 0-8247-0664-1.
-
GUNSTONE, F.D. The Chemistry of Oils and Fats. Blackwell Publishing Ltd, 2004. ISBN 1-4051-1626-9.
-
KADLEC, P. a kol. Přehled tradičních potravinářských výrob: technologie potravin, vyd. 1.. Ostrava: Key Publishing, 2012. ISBN 9788074181450.
-
KARLESKIND, A. (Ed.). Oil and Fats Manual, Vol. I, II. Paris : TecDoc, 1996.
-
KARLESKIND, A. Oils and Fats Manual: A Comprehensive Treatise. Properties, Production, Applications, vol. 1.2. Paris: Technique et documentation, 1996. ISBN 2743000872.
-
LAWSONJ, H. Food Oils and fats. New York : Chapmann and Hall, 1995.
-
Pokorný, J. Technologie tuků. SNTL Praha.
-
Velíšek, Jan. Chemie potravin 1. Vyd. 2. uprav. Tábor : OSSIS, 2002. ISBN 8086659003.
|