|
Vyučující
|
-
Mokrejš Pavel, prof. Ing. Ph.D.
-
Bystricky-Berezvai Orsolya, Ing.
-
Novotná Tereza, Ing.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Cirkulární bio-ekonomika, využití odpadních vedlejších produktů biotechnologickým zpracováním: současný stav, příležitosti, výzvy. Faktory minimalisující množství potravinářských odpadů. 2. Význam biotechnologií v potravinářském průmyslu; enzymy, fermentace. 3. Vedlejší produkty vznikající při zpracování vepřového a hovězího dobytka: druhy, množství, složení, nevyužitý potenciál. 4. Vedlejší produkty vznikající při zpracování drůbeže: druhy, množství, složení, nevyužitý potenciál. 5. Vedlejší produkty mlékárenského průmyslu; vedlejší produkty vznikající při zpracování mléka a sýrů. Vedlejší produkty při zpracování vajec a jejich ekonomický potenciál. 6. Bioaktivní peptidy z rybích kolagenních vedlejších produktů; další bioaktivní sloučeniny z vedlejších živočišných produktů. 7. Organická hnojiva a biopesticidy. Typy, vlastnosti, výroba, benefity a použití. 8. Zpracování vedlejších drůbežích kolagenních produktů na želatiny a hydrolysáty s využitím mikrobiálních enzymů. 9. Zpracování vedlejších rybích tkání technologií demineralisace a působení proteolytických enzymů na kolagenní produkty. 10. Enzymové technologie při zpracování nevyužitých keratinových částí (např. peří, ovčí vlna) zvířat na produkty s vysokou přidanou hodnotou. 11. Využití plánovaných experimentů (DOE) v bioinženýrském výzkumu a průmyslové praxi pro optimalisaci procesů. 12. Výroba bio-ethanolu z odpadů; současný stav, perspektivy, výzvy. Technologie zpracování odpadní rostlinné biomasy na energii. 13. Mikrobiální enzymy získané z odpadů vznikajících při zpracování ryb. 14. Biologické a mikrobiální technologie pro zpracování odpadů z ovoce a zeleniny.
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení, Laborování, Praktické procvičování
- Příprava na zápočet
- 10 hodin za semestr
- Domácí příprava na výuku
- 18 hodin za semestr
- Příprava na zkoušku
- 50 hodin za semestr
- Účast na výuce
- 42 hodin za semestr
|
| Předpoklady |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Základní znalosti biotechnologických procesů, rostlinných a živočišných potravinářských surovin a odpadů vznikajících při jejich zpracování. |
| Základní znalosti biotechnologických procesů, rostlinných a živočišných potravinářských surovin a odpadů vznikajících při jejich zpracování. |
| Výsledky učení |
|---|
| Popsat a orientovat se v technikách zpracování vedlejších produktů ze zpracování masa, mléka, vajec a ryb, zdůvodnit k čemu se připravené produkty mohou využít. |
| Popsat a orientovat se v technikách zpracování vedlejších produktů ze zpracování masa, mléka, vajec a ryb, zdůvodnit k čemu se připravené produkty mohou využít. |
| Vysvětlit význam mikrobiálních enzymů při zpracování živočišných a rostlinných produktů. |
| Vysvětlit význam mikrobiálních enzymů při zpracování živočišných a rostlinných produktů. |
| Zdůvodnit výhody cirkulární bio-ekonomiky a zpracování odpadní rostlinné biomasy na energii. |
| Zdůvodnit výhody cirkulární bio-ekonomiky a zpracování odpadní rostlinné biomasy na energii. |
| Zhodnotit vhodnost využití vedlejších živočišných produktů na výrobu bioaktivních peptidů a želatin. |
| Zhodnotit vhodnost využití vedlejších živočišných produktů na výrobu bioaktivních peptidů a želatin. |
| Popsat význam biotechnologií v potravinářském průmyslu. |
| Popsat význam biotechnologií v potravinářském průmyslu. |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Vypočítat navážky složek kaučukové do vnitřního hnětiče. |
| Vypočítat navážky složek kaučukové do vnitřního hnětiče. |
| Namíchat kaučukovou směs. |
| Namíchat kaučukovou směs. |
| Změřit a vyhodnotit vulkanizační charakteristiky, viskozitu Mooney, měření na RPA. |
| Změřit a vyhodnotit vulkanizační charakteristiky, viskozitu Mooney, měření na RPA. |
| Připravit vulkanizované a nevulkanizované zkušební tělíska. |
| Připravit vulkanizované a nevulkanizované zkušební tělíska. |
| Změřit mechanické a chemické vlastnosti pryže, vyhodnotit výsledky. |
| Změřit mechanické a chemické vlastnosti pryže, vyhodnotit výsledky. |
| Vyučovací metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Přednášení |
| Přednášení |
| Exkurze |
| Exkurze |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Monologická (výklad, přednáška, instruktáž) |
| Odborné dovednosti |
|---|
| Exkurze |
| Laborování |
| Exkurze |
| Laborování |
| Praktické procvičování |
| Praktické procvičování |
| Hodnotící metody |
|---|
| Odborné znalosti |
|---|
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce) |
| Písemná zkouška |
| Písemná zkouška |
| Ústní zkouška |
| Ústní zkouška |
| Známkou |
| Známkou |
|
Doporučená literatura
|
-
Antony, J. Design of Experiments for Engineers and Scientists. London, 2014. ISBN 9780080994178.
-
Custer, R. Průvodce biotechnologiemi: biotechnologie v zemědělství a potravinářství. Praha, 2006. ISBN 8020013504.
-
Daugherty, E. Biotechnology: Science for the New Millennium. St. Paul, 2012. ISBN 9780763842857.
-
Ockerman, H.W., Hansen C.I. Animal By-product Processing and Utilization. London, 2000. ISBN 9781482293920.
-
Salar, R.K. Biotechnology: Prospects and Applications. New Delhi, 2013. ISBN 9788132216827.
-
Simpson, B.K., Aryee, A.N.A., Toldrá, F. Byproducts from Agriculture and Fisheries: Adding Value for Food, Feed, Pharma, and Fuels. Chichester, 2020. ISBN 9781119383956.
-
Singh, H.B., Vaishnav, A. New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering: Sustainable Agriculture. Amsterdam, 2022. ISBN 9780323855778.
|